Predavanje dr.sc. Krešimira Krole: Sociološko istraživanje o kulturnim potrebama mladih

Animacija demokracije ide dalje... Nakon gostovanja dr.sc. Dražena Lalića, ove godine dovodimo vam njegovog zadarskog kolegu, mladog doktora sociologije Krešimira Krolu koji se u svom dosadašnjem radu često bavio populacijom mladih, kao i društvenim mrežama, gamingom i sličnim zanimljivim temama.

Dr.sc. Krešimir Krolo predstavit će rezultate istraživanja koje je proveo s kolegama dr.sc. Svenom Marcelićem i dr.sc. Željkom Tonković o kulturnim potrebama mladih na Jadranu, temi posebno zanimljivoj svima koji se bave odgojem i obrazovanjem. Naime, na reprezentativnom uzorku polaznika trećih i četvrtih razreda srednjih škola u većim gradovima na moru (Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik) znanstvenici s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, mapirali su kulturne potrebe, glazbeni i televizijski ukus mladih te ih usporedili s aspektima vrijednosnih orijentacija i tzv. roditeljskim kulturnim kapitalom. Povod za istraživanje bilo je nepostojanje institucionalnog odnosa prema kulturi i kulturnim potrebama mladih u Zadru, no istraživanje se potom proširilo na još pet gradova: Pulu, Rijeku, Split, Šibenik i Dubrovnik.

Na tribini će se govoriti o tome što uvjetuje sklonost učenika/učenica prema narodnoj, elektronskoj, alternativnoj ili klasičnoj glazbi te što to govori o njima, ali i o hrvatskom društvu općenito. Vjerujemo da će profesor Krolo komunicirajući sa posjetiteljima njegova predavanja razviti plodonosnu raspravu, posebice s mladima čije mišljenje o temi je izuzetno važno. Nakon ove tribine, 08. prosinca će u sklopu Animacije demokracije: kako glazba mijenja svijet u Gradskoj knjižnici Vodice gostovati i dr.sc. Benjamin Perasović, koji će sa sociološkog gledišta govoriti o kulturi elektronske glazbe, rave subkulturi, njenom utjecaju na društvo, a dotaknuti će se i uvijek zanimljive teme – nogometa.

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  11.11%
 • 20 do 50 knjiga
  55.56%
 • 10 do 20 knjiga
  22.22%
 • 1 do 10 knjiga
  11.11%
 • ne čitam
  0%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook