Čitajte svojoj djeci od najranije dobi

Sa Romanom Mačukat, profesoricom logopedije, već tri godine surađujemo na projektu „Brnistra: rano otkrivanje jezičnih i govornih smetnji". Jučer je u našoj knjižnici održala predavanje i radionicu o razvoju predvještina čitanja i pisanja, a namijenila ga je prvenstveno roditeljima, ali i odgajateljima/cama i svima koji su uključeni u odgoj djece predškolske dobi.

Romana je u svom predavanju pričala o ranom jezično-govornom razvoju djeteta, a posebno je istaknula važnost igre, razgovora i aktivnog čitanja slikovnica s djetetom te upozorila na opasnost od prevelike izloženosti raznim ekranima zbog kojih djeca sve više koriste engleski jezik umjesto hrvatskog, kasno progovaraju, a za školu su u prosjeku sve manje spremna. Stoga je prof. Mačukat pripovijedanje, čitanje slikovnica, kao i čitanje svih materijala koji nas okružuju, igranje s rimom, slovima i riječima istaknula kao temelj za upoznavanje sa slovima i čitanjem te razvojem bogatijeg rječnika, što kasnije pomaže u počecima čitanja. Roditeljima poručuje da nije na njima sustavno pripremati dijete za školu, već kroz igru upoznati svoje dijete sa svijetom slova kako bi im to kasnije omogućilo lakše usvajanje gradiva u školi.

Pomoći svom djetetu možete i tako da i sami budete čitatelj jer dijete uči na vašem primjeru, te da zajedno s njime čitate, prateći tekst prstom, razgovarate o sadržaju, izgledu teksta (naslovu, autoru, točkama, zarezima i početnom slovu), stalno postavljate pitanja, izmišljate priče, igrate se s riječima i slovima. Slikovnice su šarene, tekst na standardnom jeziku prate bogate ilustracije i tu su da razbuktaju maštu, inovativnost, znatiželju, rječnik i znanje djece i odraslih. Logopedinja Romana je također pokazala i razne didaktičke igračke koje ne moraju biti skupe, a koje pomažu djeci da uče kroz igru.

Zaključak koji sam izvukla iz ovog predavanja, ali i iz svog rada s djecom jest kako je najvažniji temelj koji im daju roditelji. Da bi u tome bili uspješni bitno je da se s djecom što više razgovara i igra, a da se mobiteli, tableti i BabyTV ostave po strani. Kasnije će odgajatelji/ce i učitelji/ce nadograditi to aktivnostima koje su dio kurikuluma i koje uglavnom uključuju veću grupu djece te individualizirani pristup često nije moguće ostvariti. Stoga, roditelji družite se s djecom, ona imaju „potencijal" da budu jako zabavno i zanimljivo društvo!

 

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  11.11%
 • 20 do 50 knjiga
  55.56%
 • 10 do 20 knjiga
  22.22%
 • 1 do 10 knjiga
  11.11%
 • ne čitam
  0%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook