Kako je elektronska glazba mijenjala svijet?

Pokrenuli smo projekt „Animacija demokracije: kako glazba mijenja svijet" 2014. godine kako bi potaknuli mlade na promišljanje o društvu, na raspravu i interakciju. Tema je od početka bila glazba i subkulture koje su je pratile, uz povremeno odstupanje od teme kao na prošlogodišnjem predavanju profesora Lalića o nogometu u Hrvatskoj. Ove smo se godine bavili elektronskom (ili elektroničkom) glazbom koja je obilježila kraj osamdesetih i devedesete godine, a do danas se zavukla u sve žanrove te postala dio „mainstreama".

U kojim društvenim uvjetima i kako je nastala, koji podžanrovi su se u međuvremenu razvili, koju tehnologiju koriste DJ-evi te koje su specifičnosti ovog velikog i raznolikog žanra i zajednice koja ga okružuje pokušali smo prikazati kroz dvije radionice – video montaža i DJ-anje te predavanje dr.sc. Benjamina Perasovića.

Na radionici video montaže planirali smo raditi s videima o povijesnom razvoju elektronske glazbe i pojasniti mogućnosti jednog besplatno dostupnog programa za video montažu, ali zbog slabe posjećenost više smo se posvetili izradi „foto slajda", dodavanja glazbe, razdvajanja slike i zvuka s video isječka... Dražen Bunardžija iz Šibenske udruge mladih, privukao je znatno veći broj posjetitelja i u srijedu održao DJ radionicu. U ugodnoj atmosferi Odjela za mlade razgovaralo se o tehnološkom razvoju elektronske glazbe i onome što je potrebno da bi postao DJ. Dražen je prisutnima pričao o svojim glazbenim iskustvima, žanrovima unutar onoga što nazivamo elektronskom glazbom, osnovnoj opremi potrebnoj za puštanje glazbe, dodatnim mogućnostima opreme, tehnici DJ-anja, a svoja iskustva podijelili su i vodički DJ-evi Tomislav-Juričev Špirić i Joško Latin iz „TRUSS recordsa". Tome je inspiriran radionicom donio i dio svoje opreme te pokazao kako se elektronska glazba može stvarati na licu mjesta. Za kraj tjedna posvećenog elektronici dr.sc. Benjamin Perasović održao je predavanje „Namaži, peglaj, čilaj: sociološki aspekti scene okupljene oko elektronske glazbe". O povijesnim okolnostima razvoja elektronske glazbe, njenim glazbenim prethodnicima i utjecajima, podžanrovima, subkulturi koja je nastala oko partyja, Perasović je pričao kroz svoja osobna iskustva o glazbenoj revoluciji čiji je sam bio izravan svjedok te kao profesor sociologije i poznavatelj društvenih prilika. Naveo je trans scenu kao direktnu nasljednicu hipi scene šezdesetih, navodeći Hendriksa, Pink Floyd, Jefferson Airplane i druge kao glazbenike koji su koristili dostupnu tehnologiju kako bi mijenjali zvuk svojih instrumenata i stvorili posebno iskustvo slušanja. Kroz predavanje dotakao se i moralne panike koja se stvorila oko droge i ove glazbe 90ih, a posebno oko ekstazija koji se najviše povezuje s party scenom. S osobnog stajališta govorio je o posebnosti trans partija i mogućnosti da oni u nekoj mjeri mijenjaju svijet kroz promjenu razmišljanja, ples, i osjećaj zajedništva koji na njima vlada.

To je bilo to od ovog projekta za ovu godinu - u prvom mjesecu zadarski sociolog dr.sc. Krešimir Krolo održat će predavanje koje smo Vam ostali dužni. Radionice, a posebno predavanje dr.sc. Perasovića bili su zanimljivi, poučni i nadamo se inspirativni. Hvala svima na suradnji i veselimo se nastavku sljedeće godine!

Kakojeelektronskaglazbamijenjalasvijet_1Kakojeelektronskaglazbamijenjalasvijet_2Kakojeelektronskaglazbamijenjalasvijet_4Kakojeelektronskaglazbamijenjalasvijet_7Kakojeelektronskaglazbamijenjalasvijet_1Kakojeelektronskaglazbamijenjalasvijet_5Kakojeelektronskaglazbamijenjalasvijet_3Kakojeelektronskaglazbamijenjalasvijet_6

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  11.11%
 • 20 do 50 knjiga
  55.56%
 • 10 do 20 knjiga
  22.22%
 • 1 do 10 knjiga
  11.11%
 • ne čitam
  0%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook