Obavijesti

Pokrenuli smo projekt „Animacija demokracije: kako glazba mijenja svijet" 2014. godine kako bi potaknuli mlade na promišljanje o društvu, na raspravu i interakciju. Tema je od početka bila glazba i subkulture koje su je pratile, uz povremeno odstupanje od teme kao na prošlogodišnjem predavanju profesora Lalića o nogometu u Hrvatskoj. Ove smo se godine bavili elektronskom (ili elektroničkom) glazbom koja je obilježila kraj osamdesetih i devedesete godine, a do danas se zavukla u sve žanrove te postala dio „mainstreama". U kojim društvenim uvjetima i kako je nastala, koji podžanrovi su se u međuvremenu razvili, koju tehnologiju koriste DJ-evi te koje su specifičnosti ovog velikog i raznolikog žanra i zajednice koja ga okružuje pokušali smo prikazati kroz dvije radionice – video montaža i DJ-anje te predavanje dr.sc. Benjamina Perasovića.

Na radionici video montaže planirali smo raditi s videima o povijesnom razvoju elektronske glazbe i pojasniti mogućnosti jednog besplatno dostupnog programa za video montažu, ali zbog slabe posjećenost više smo se posvetili izradi „foto slajda", dodavanja glazbe, razdvajanja slike i zvuka s video isječka... Dražen Bunardžija iz Šibenske udruge mladih, privukao je znatno veći broj posjetitelja i u srijedu održao DJ radionicu. U ugodnoj atmosferi Odjela za mlade razgovaralo se o tehnološkom razvoju elektronske glazbe i onome što je potrebno da bi postao DJ. Dražen je prisutnima pričao o svojim glazbenim iskustvima, žanrovima unutar onoga što nazivamo elektronskom glazbom, osnovnoj opremi potrebnoj za puštanje glazbe, dodatnim mogućnostima opreme, tehnici DJ-anja, a svoja iskustva podijelili su i vodički DJ-evi Tomislav-Juričev Špirić i Joško Latin iz „TRUSS recordsa". Tome je inspiriran radionicom donio i dio svoje opreme te pokazao kako se elektronska glazba može stvarati na licu mjesta. Za kraj tjedna posvećenog elektronici dr.sc. Benjamin Perasović održao je predavanje „Namaži, peglaj, čilaj: sociološki aspekti scene okupljene oko elektronske glazbe". O povijesnim okolnostima razvoja elektronske glazbe, njenim glazbenim prethodnicima i utjecajima, podžanrovima, subkulturi koja je nastala oko partyja, Perasović je pričao kroz svoja osobna iskustva o glazbenoj revoluciji čiji je sam bio izravan svjedok te kao profesor sociologije i poznavatelj društvenih prilika. Naveo je trans scenu kao direktnu nasljednicu hipi scene šezdesetih, navodeći Hendriksa, Pink Floyd, Jefferson Airplane i druge kao glazbenike koji su koristili dostupnu tehnologiju kako bi mijenjali zvuk svojih instrumenata i stvorili posebno iskustvo slušanja. Kroz predavanje dotakao se i moralne panike koja se stvorila oko droge i ove glazbe 90ih, a posebno oko ekstazija koji se najviše povezuje s party scenom. S osobnog stajališta govorio je o posebnosti trans partija i mogućnosti da oni u nekoj mjeri mijenjaju svijet kroz promjenu razmišljanja, ples, i osjećaj zajedništva koji na njima vlada.

To je bilo to od ovog projekta za ovu godinu - u prvom mjesecu zadarski sociolog dr.sc. Krešimir Krolo održat će predavanje koje smo Vam ostali dužni. Radionice, a posebno predavanje dr.sc. Perasovića bili su zanimljivi, poučni i nadamo se inspirativni. Hvala svima na suradnji i veselimo se nastavku sljedeće godine!

Kakojeelektronskaglazbamijenjalasvijet_1Kakojeelektronskaglazbamijenjalasvijet_2Kakojeelektronskaglazbamijenjalasvijet_4Kakojeelektronskaglazbamijenjalasvijet_7Kakojeelektronskaglazbamijenjalasvijet_1Kakojeelektronskaglazbamijenjalasvijet_5Kakojeelektronskaglazbamijenjalasvijet_3Kakojeelektronskaglazbamijenjalasvijet_6

Već tri godine u Gradskoj knjižnici Vodice bavimo se glazbom i njenim utjecajem na društvo. Učenici i profesorice Gimnazije Antuna Vrančića i Ekonomske škole Šibenik, profesorica sociologije Milica Sladoljev i mnogi drugi, ispunili su naše programe svojim pitanjima, odgovorima, komentarima, razmišljanjima... Zahvaljujemo im na tome. S veseljem najavljujemo ovogodišnju „Animaciju" u sklopu koje ćemo se baviti elektronskom glazbom sa svim njezinim manifestacijama.

Predvještine čitanja i pisanja stječu se postupno, od djetetova rođenja, od prvog slušanja majčina glasa, riječi, intonacije. Njih dijete stječe „prirodno", u svakodnevnim situacijama, i naravno pod uvjetom da se njime roditelj bavi - razgovara, čita mu, širi njegov rječnik i znanje o svijetu u kojem živi, daje mu dovoljno prilika da aktivno isprobava vještine pričanja, prepričavanja, rukovanja knjigama, olovkama i drugim priborom.

Animacija demokracije ide dalje... Nakon gostovanja dr.sc. Dražena Lalića, ove godine dovodimo vam njegovog zadarskog kolegu, mladog doktora sociologije Krešimira Krolu koji se u svom dosadašnjem radu često bavio populacijom mladih, kao i društvenim mrežama, gamingom i sličnim zanimljivim temama.

Odgođeni susret s Anom Bilić Udovičić održat će se u utorak, 7. studenog u 17 i 30 sati. Susret će biti prilika za predstavljanje njene najnovije knjige „Na kraju svijeta". Ova bajka je svojevrstan nastavak autoričinog književnog prvijenca „Tajna bakina tavana". Tomica, glavna junakinja bajke, sada je mlada djevojka koja i dalje neustrašivo brani vilinski svijet i svoje prijatelje.
Vidimo se u utorak na Dječjem odjelu!

Zbog bolesti autorice Ane Bilić Udovičić otkazujemo njeno predstavljanje knjige „Na kraju svijeta" koje je najavljeno za današnje popodne (17 i 30 sati). 
Hvala Vam na razumijevanju, a autorici želimo što brži oporavak.

Umjesto susreta s autoricom, u isto vrijeme na dječjem odjelu održat će se pričaonica.

Počeo je Mjesec hrvatske knjige koji je ove godine posvećen enciklopedistici. Kao i uvijek, manifestacija ima za cilj poticanje čitanja, a njen sastavni dio je i Nacionalni kviz za poticanje čitanja vođen motivom „Čitanje ne dolazi u pitanje", u kojem sudjeluju i djeca iz OŠ „Vodice". Kako bismo Vas potakli na čitanje omogućit ćemo besplatno godišnje članstvo za učenike prvog razreda osnovne škole te korisnike Centra za socijalnu inkluziju u Vodicama. Kako malo kasnimo s objavom ova akcija besplatnog učlanjenja ili obnove članstva će vrijediti od 18. listopada do 18. studenog, a ostvareno članstvo će trajati narednih 365 dana.

Dječji je tjedan i u posjet nam dolazi Katica Škugor, naša volonterka i miljenica djece. Pod nazivom „Ljubav i zajedništvo za djecu" održat će radionicu za djecu svih uzrasta.
Vidimo se u četvrtak, 5. listopada u 17 sati na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Vodice.

Ove jeseni uvodimo novi program, jedan o kojem već dugo razmišljamo. Čičak čiči ("baby rhyme time") je interaktivni program rane pismenosti namijenjen djeci od rođenja do treće godine starosti te nadopuna našeg projekta „Čitajmo zajedno!". Program potiče razgovor, pjevanje pjesmica i brojalica, čitanje i kretanje te interakciju roditelja i djece.

Nakon ljeta i pet izložbi koje smo priredili kroz protekla dva mjeseca u Gradskoj knjižnici Vodice okrećemo se nešto drugačijim aktivnostima. Kroz listopad ćemo nastaviti održavati pričaonice i igraonice za djecu, kvizove za odrasle, a bit će i puno druženja sa književnicima i raznim drugim zanimljivim osobama.

Dragi korisnici,
naš mrežni katalog osim pregleda našeg knjižničnog fonda nudi mogućnost prijave u katalog kako biste mogli samostalno provjeriti trenutno stanje posudbe te eventualna zakašnjenja kao i pregled svoje povijesti posudbe. U knjižnici možete dobiti pin i dodatno pojašnjenje za postupak prijave.

Stranica 1 od 19

Anketa

Sviđaju li Vam se naše nove mrežne stranice?

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook