Obavijesti

Rođendan Ivane Brlić Mažuranić proslavili smo s učenicima prvih i trećih razreda Osnovne škole Vodice i njihovim učiteljicama, slaveći njezine bajke.

Zajedno smo ispričali „Šumu Striborovu", a prisjetili se i drugih djela hrvatskog Andersena. Prvašići su nas zadivili svojim znanjem o priči i razumijevanjem njene pouke.

Nakon priče djeca su oslikala straničnike kojima će označavati stranice priča koje će čitati u budućnosti.

Hvala djeci i učiteljicama na predivnom druženj!. Nadamo se da će ovakvih susreta biti još mnogo.

Veliko hvala i Ivani Brlić Mažuranić na bogatstvu koje nam je ostavila!

 

Priče iz davnina_4Priče iz davnina_5Priče iz davnina_2Priče iz davnina_3Priče iz davnina_8Priče iz davnina_6Priče iz davnina_11Priče iz davnina_9Priče iz davnina_10Priče iz davnina_12Priče iz davnina_13Priče iz davnina_14Priče iz davnina_15Priče iz davnina_7Priče iz davnina_16Priče iz davnina_17Priče iz davnina_1

U ponedjeljak , 18. travnja 2016. u 10 sati u Gradskoj knjižnici Vodice održat će se dodjela nagrada za najbolji uskršnji rad. Podsjećamo, natječaj "Najbolji uskršnji rad" organizirala je Zajednica Hrvata BIH ŠKŽ u suradnji s Dječjim vrtićem Tamaris, OŠ Vodice, Gradskom knjižnicom Vodice i družbom Vodički žudiji.

Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije:

- najbolji rad vrtića Tamaris najmlađa skupina
- najbolji rad vrtića Tamaris starija skupina
- te najbolji pojedinačni rad djece OŠ Vodice

Zahvaljujemo se svima na sudjelovanju i čestitamo pobjednicima!

Tema današnje pričaonice bila je voda, te smo tim povodom djeci pročitali vrlo poučnu priču „Tajne zgode nestašne vode" Aljoše Vukovića.
„Ovo je priča u stihovima o staroj znanici vodi. Da, da, vjerovali ili ne ona je uvijek u modi"....

Pričaonica Tajne zgode nestašne vode_1Pričaonica Tajne zgode nestašne vode_6Pričaonica Tajne zgode nestašne vode_2Pričaonica Tajne zgode nestašne vode_5Pričaonica Tajne zgode nestašne vode_3

Poštovani,
završio je likovni natječaj "Najbolji uskršnji rad" u organizaciji Zajednice Hrvata BIH ŠKŽ, Dječjeg vrtića Tamaris, OŠ Vodice, Gradske knjižnice Vodice i družbe Vodički žudiji. Dodjela nagrada trebala je biti održana u Gradskoj knjižnici Vodice u ponedjeljak 4. travnja. Budući da dodjela nagrada još uvijek nije održana, ispričavamo se svim sudionicima, a o sljedećem datumu ćemo Vas pravovremeno obavijestiti.

Povodom Međunarodnog dana dječje knjige i rođendana Hansa Christiana Andersena, danas smo djeci iz Dječjeg vrtića „Tamaris" ispričali priču o Palčici.

Naša Martina se, uz pomoć tete Kate, čarolijom pretvorila u Palčicu i sjedeći na lopoču usred potoka, djeci ispričala svoju priču prepunu pustolovina. Djeca su sudjelovala u priči pomažući Palčici da se spasi od raznih nevolja na svome putu.

Nakon priče, djeca su s Palčicom razgovarala o tome kako pomažu svojim bližnjima i zašto je važno pomagati drugima. Izrađivali su vjenčiće za glave, a neki su čak i zaplivali u potoku!

Baš smo se dobro zabavili!

 

Jednom davno s Palčicom_1Jednom davno s Palčicom_1Jednom davno s Palčicom_10Jednom davno s Palčicom_10Jednom davno s Palčicom_11Jednom davno s Palčicom_11Jednom davno s Palčicom_12Jednom davno s Palčicom_13Jednom davno s Palčicom_2Jednom davno s Palčicom_2Jednom davno s Palčicom_3Jednom davno s Palčicom_4Jednom davno s Palčicom_4Jednom davno s Palčicom_5Jednom davno s Palčicom_5Jednom davno s Palčicom_6Jednom davno s Palčicom_7Jednom davno s Palčicom_7Jednom davno s Palčicom_8Jednom davno s Palčicom_8Jednom davno s Palčicom_9

Ako niste znali, 2. travnja rođen je Hans Christian Andersen i tog dana u njegovu čast obilježava se Međunarodni dan dječje knjige. Nadalje, 18. travnja rođendan je Ivane Brlić Mažuranić (hrvatske inačice Andersena), a ove godine obilježavamo 100 - tu obljetnicu izdavanja njene knjige „Priče iz davnine“. Dan hrvatske knjige obilježavamo 22. travnja (u spomen Marku Maruliću), a dva dana kasnije i Svjetski dan knjige i autorskih prava. Tog su dana, prije točno 400 godina, umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

I mi ćemo tijekom travnja 2016. godine slaviti knjigu i podsjetiti Vas na ljepotu i važnost čitanja. Posebno ćemo obilježiti Dan dječje knjige (5.travnja), rođendan Ivane Brlić Mažuranić (18.travnja), a u Noći knjige (22. travnja) Svjetski dan knjige i autorskih prava te Dan hrvatske knjige. Za početak najavljujemo druženje s mališanima i tetom Katom Škugor (utorak, 5. travnja u 09 i 30 sati). Nazvali smo ga „Jednom davno…“, a teta Kate pomoći će nam da uđemo u svijet malene Palčice i bajkovito proslavimo 211. rođendan velikog Hansa Christiana Andersena. Tog dana družit ćemo se sa djecom iz Dječjeg vrtića „Tamaris“, a pozivamo i sve ostale zaljubljenike u bajke da nam se pridruže.

Povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje osjetili smo potrebu učiniti nešto kako bismo osvijestili utjecaj koji modernim načinom života imamo na svoj dom, a time i na svoje zdravlje i zdravlje onih koji dolaze nakon nas. Tada smo naišli na projekt Društva bibliotekara Istre "Zelena knjižnica". Njima možemo zahvaliti na besplatnim dokumentarcima koje ćemo prikazati kroz travanj i svibanj. Prikazat ćemo četiri dokumentarca: „Prekid", „Frakiranje Patagonije", „Sjeme permakulture" i „Obrisi održive budućnosti – energetika", a naši sugrađani će održati predavanja o kompostiranju, jestivom i ljekovitom bilju, vinogradarstvu i aktivnom turizmu.

Krećemo u četvrtak 7. travnja u 18 i 30 sati s filmom „Prekid" („Discruption", 2014., 51'), a nastavljamo tjedan nakon, u srijedu 13. travnja, kada ćemo prikazati dokumetarac „Sjeme permakulture" („Seeds of Permaculture: Tropical Permaculture", 2014, 88') i 14. travnja s prezentacijom o kompostiranju koju će održati Miroslava Sladoljev.

„Prekid" je film u produkciji „350 org", vjerojatno najpoznatije klimatske organizacije na svijetu, koja ovim filmom želi na radikalan i sasvim nesuzdržan način javnosti predstaviti već vrlo vidljivu i realnu štetu klimatskih promjena koje svake godine  sve više osjećamo, a u zadnje vrijeme to se najviše osjeti ekstremnim vremenskim uvjetima te mnogim vremenskim nepogodama, poput uragana, poplava i sličnog. Film prikazuje i kako se kroz politički proces pokušava zaustaviti aktiviste koji se bore protiv klimatskih promjena. Također, film služi i kao uvod u mnoge teme koje se obrađuju u drugim filmovima (klimatske promjene svojevrsna su krovna tema).

Permakultura, koja se često smatra mirnom revolucijom protiv neodrživog sustava, princip je kojim se skoro sve životne prakse i potrebe mogu svesti na najodrživiji mogući nivo, tj. najviše u skladu s prirodnim funkcijama. No, permakultura je i nešto više. To je koncept oko kojeg se gradi sve više zajednica, oko kojeg se okuplja sve više ljudi. Ova priča bavi se upravo time kako permakultura izgleda kad se primjenjuje u praksi na široj razini, te se bavi pitanjem : je li moguće zadovoljiti potrebe ljudi za ekološkom poljoprivredom i je li dobra osnova za građenje zajednice?

Nadam se da se vidimo u što većem broju!

Na današnjoj pričaonici čitali smo priču „U tlu čistu imamo glistu" autorice Marice Milčec koja govori o važnosti ekologije i savjesnog ponašanja prema našoj planeti. Nakon priče, Mili je kao slikarsko platno poslužila limenka koju je ukrasila crtežima drveća i sunca.

Pričaonica Glista_1Pričaonica Glista_2Pričaonica Glista_3

Večeras je u Gradskoj knjižnici Vodice otvorena izložba fotografija Šime Strikomana pod nazivom „Vodički Žudiji na festi Sv. Vlaha 2016.".

Rad na ovim fotografijama proslavljenog akademskog snimatelja Strikomana i njegovu povezanost sa Vodičkim Žudijima predstavio nam je njihov zapovjednik Marko Juričev – Martinčev, koji je ujedno i koordinator svih događanja kojima ove godine proslavljamo Uskrs u Vodicama.

Kako je danas Svjetski dan poezije, u sklopu večerašnjeg druženja uživali smo i u stihovima Ljiljane Juričev – Martinčev, Dinka Škevina, Ante Nadomira Tadića Šutre, Petra Ivasa i Josipa Mateše.

Večer su dirljivim pjevanjem tradicionalnih korizmenih napjeva uveličali pjevači zbora Župe Našašća Sv. Križa iz Vodica.

Izložba će biti otvorena naredna dva tjedna.

 

Otvorena izložba Šime Strikomana_14Otvorena izložba Šime Strikomana_15Otvorena izložba Šime Strikomana_18Otvorena izložba Šime Strikomana_16Otvorena izložba Šime Strikomana_2Otvorena izložba Šime Strikomana_19Otvorena izložba Šime Strikomana_20Otvorena izložba Šime Strikomana_30Otvorena izložba Šime Strikomana_26Otvorena izložba Šime Strikomana_23Otvorena izložba Šime Strikomana_32Otvorena izložba Šime Strikomana_27Otvorena izložba Šime Strikomana_31Otvorena izložba Šime Strikomana_3Otvorena izložba Šime Strikomana_22Otvorena izložba Šime Strikomana_33Otvorena izložba Šime Strikomana_29Otvorena izložba Šime Strikomana_1Otvorena izložba Šime Strikomana_12Otvorena izložba Šime Strikomana_5Otvorena izložba Šime Strikomana_6Otvorena izložba Šime Strikomana_8Otvorena izložba Šime Strikomana_9Otvorena izložba Šime Strikomana_13Otvorena izložba Šime Strikomana_11

Prijave za natječaj "Najbolji uskršnji rad" su završene. Natječaj koji je trajao tri tjedna organizirala je Zajednica Hrvata BIH ŠKŽ u suradnji s Dječjim vrtićem Tamaris, OŠ Vodice, Gradskom knjižnicom Vodice i družbom Vodički žudiji. Pristigao je 31 rad kojeg su na temu Uskrsa radila djeca DV Tamaris i OŠ Vodice.

Svi radovi su izloženi na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Vodice gdje se mogu i razgledati.

Radovi su fotografirani i postavljeni u album na Facebook stranici portala Infovodice gdje ćete moći do 01. travnja do 23 sata glasovati putem "lajkova" za svog favorita.

Radi objektivnosti u albumu nismo naznačili tko su autori radova i koja ih je dobna skupina radila.

Nagrade će biti podijeljene u Gradskoj knjižnici Vodice u ponedjeljak 04. travnja, a dijelit će se nagrade za tri kategorije:
- najbolji rad vrtića Tamaris najmlađa skupina (najviše prikupljenih lajkova)
- najbolji rad vrtića Tamaris starija skupina (najviše prikupljenih lajkova)
- te najbolji pojedinačni rad djece OŠ Vodice (najviše prikupljenih lajkova)

Napominjemo da će se računati samo obični lajkovi, a ne i nedavno uvedene reakcije.

Preuzeto sa portala Infovodice: http://www.infovodice.com/magazin/svojim-lajkom-sudjelujte-u-odabiru-najboljeg-uskrsnjeg-rada.html

I Gradska knjižnica Vodice pridružuje se proslavi ovogodišnjeg Uskrsa.

Tim povodom ćemo u ponedjeljak 21. ožujka imati otvorenje izložbe fotografija Vodičkih žudija koje je za njihovog nedavnog boravka na dubrovačkom i mostarskom području snimio akademski snimatelj Šime Strikoman.

Kako istog dana obilježavamo i Svjetski dan poezije, u goste smo pozvali i nekoliko pjesnika koji će nam se predstaviti svojim stihovima u kojima progovaraju o kršćanskoj tematici i vlastitoj duhovnosti. To su Ljiljana Juričev - Martinčev, Dinko Škevin, Ante Nadomir Tadić Šutra, Petar Ivas i Josip Mateša. 

Posebni gosti večeri su članovi pjevačkog zbora Župe Našašća Sv. Križa - Vodice.

Početak ovog druženja uz stihove i Strikomanove fotografije bit će u 18 sati i 30 minuta (u multimedijalnoj dvorani). Svi su dobrodošli!

 

Najava Šimine izložbe_2

 

 

Danas smo na pričaonici čitali slikovnicu Mjesečeva splav, autorice Sanje Lovrenčić, u kojoj je glavnu ulogu imao znatiželjni ružičasti prašćić koji je volio razmišljati. Noću je promatrao Mjesec i pitao se kako bi bilo lijepo tamo otputovati. Uz pomoć ptica (i malo mašte) praščić i prijatelji uspješno su sletjeli na Mjesec! Djeca su sa zanimanjem slušala priču i potom crtala Mjesec kako ga ona zamišljaju. Smile

Pričaonica Mjesečeva splav_3Pričaonica Mjesečeva splav_4Pričaonica Mjesečeva splav_1Pričaonica Mjesečeva splav_2Pričaonica Mjesečeva splav_5Pričaonica Mjesečeva splav_6

Hotel Punta raspisuje kreativni natječaj pod nazivom "Moj grad!". Tim povodom pozivaju djecu vrtićke dobi, učenike osnovne škole i sve ostale građane Vodica da s jednim ili više vlastitih likovnih radova (u tehnici po vlastitom izboru) sudjeluju u natječaju koji će prikazati ljepote našeg grada.

Natjecati se možete tako da na adresu hotela „Punta" pošaljete originalni rad (fotografije, skenovi i/ili kopije i dr. neće se uzimati u obzir) i uz njega priložite, u cijelosti popunjen i potpisan, obrazac za sudjelovanje (sastavni je dio „Pravila i uvjeta sudjelovanja u kreativnom natječaju hotela"). Prijavu za sudjelovanje može ispuniti i potpisati roditelj/zakonski zastupnik osoba mlađih od 18 godina, a pojedinci stariji od 18 godina osobno.

Pristigli radovi bit će podijeljeni i ocjenjivani u četiri kategorije:

I. kategorija - radovi djece - polaznika Dječjeg vrtića „Tamaris"
II. kategorija - radovi učenika od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole Vodice
III. kategorija - radovi učenika od petog do osmog razreda Osnovne škole Vodice
IV. kategorija - radovi ostalih stanovnika na području Grada Vodica.

Žiri će iz svake kategorije odabrati pet najkreativnijih radova koji će biti izloženi na izložbi u Gradskoj knjižnici Vodice, a kasnije korišteni u sobama hotela „Punta" te za izradu suvenira koji će se prodavati u hotelu. Ocjenjivat će se kreativnost, originalnost, izražajnost i poštivanje zadane teme.

Radove je potrebno poslati poštom, najkasnije do 14. travnja 2016. na adresu:
HOTELI VODICE d.d.
Grgura Ninskog 1
22 211 Vodice
Za kreativni natječaj "MOJ GRAD!"
Više o samom natječaju, nagradama, autorskim pravima, zaštiti privatnosti i sličnim odredbama pročitajte u „Pravilima i uvjetima sudjelovanja u kreativnom natječaju hotela Punta".

Stiže nam proljeće, a s njim i naša teta Kate sa svježim idejama kako zabaviti vrtićane! Radionica je započela čitanjem slikovnice Vrlo gladna gusjenica, američkog autora Erica Carlea, a potom se prešlo na ozbiljan posao izrade velikih kolaž-leptira. Za kraj je teta Kata pripremila igru u kojoj su djeca zajedničkim snagama zadržavala loptu da ne padne kroz šuplje platno na pod. Koliko su naši predškolci uživali u današnjim aktivnostima pogledajte na fotografijama! Smile

Teta Kate i dolazak proljeća_5Teta Kate i dolazak proljeća_6Teta Kate i dolazak proljeća_7Teta Kate i dolazak proljeća_1Teta Kate i dolazak proljeća_2Teta Kate i dolazak proljeća_4

I dok je u ostatku grada jutro bilo kišno i tmurno,  nama u knjižnici je bilo veselo i čarobno.  U posjet nam je došla teta Kate i sa sobom dovela tri vile.

Djeca iz dječjeg vrtića nisu odoljela, već su morala doći i vidjeti ih. Čitala su priču o zubić vili, te su, na opće oduševljenje, na dar dobila čarobne štapiće, a naučila su i izrađivati vile od papira i čarobne štapiće. 

Vile u knjižnici_1Vile u knjižnici_2Vile u knjižnici_3Vile u knjižnici_4Vile u knjižnici_5

Danas je u Gradskoj knjižnici Vodice počeo novi ciklus besplatnog  tečaja osnova informatike.

Tečaj u trajanju od mjesec dana pohađat će  dvanaestero polaznika.

Predavači su i ovog puta knjižničari Martina Tabula i Marko Erlić.

 

Prvi dan informatičkog tečaja_3

Materinji ili materinski jezik je termin kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde da je znanje materinjeg jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinji jezik ima problema s učenjem ne samo drugih jezika već i s učenjem uopće.

Svjesna uloge materinjeg jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kreativnosti, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinjeg jezika. S ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i različitosti.

Prema "Atlasu svjetskih jezika kojima prijeti nestanak" dominantni jezici poput engleskog, francuskog, španjolskog, ruskog i kineskog sve brže i više potiskuju manjinske jezike. Isto tako istraživanja pokazuju kako polovici od šest tisuća svjetskih jezika prijeti nestanak u idućih nekoliko naraštaja, jer polovicu svih jezika govori samo deset tisuća i manje govornika, a čak četvrtinu samo tisuću osoba. Obrazovni sustavi širom svijeta i internet zanemaruju tisuće jezika, što ugrožava i bogatstvo ljudskog znanja. Na području Hrvatske tri su jezika navedena da su u "ozbiljnoj opasnosti". Riječ je o istriotskom i istrorumunjskom jeziku, kojima na području Istre govori tek nekoliko stotina ljudi te o jeziku Arbanasa u zadarskoj okolici.
Nestanak bilo kojeg jezika predstavlja gubitak i osiromašenje za cjelokupni ljudski um i znanje, ističe UNESCO, navodeći kao primjer postojanje niza biljaka s vrlo velikim ljekovitim učinkom, ali koje su poznate samo tradicionalnim kulturama. Ako se izgube jezici i kulture, nestat će i znanje o biljkama i njihovim ljekovitim karakteristikama. Međunarodni dan materinjeg jezika stoga ima svrhu podsjećati čovječanstvo na niz moralnih i praktičnih obaveza kojima može očuvati lingvističku raznovrsnost kao jedno od najvećih bogatstava koje nam je prošlost ostavila.

Glavna zvijezda današnje pričaonice bila je prasičica Olivia koja ne želi biti princeza kao i njeni prijatelji, a svjesna raznolikosti koja počiva u svim bićima bori se za različitost mišljenja i individualnost.
Osim što su naučila da ponekad treba biti drugačiji od ostalih, djeca su naučila i nekoliko nepoznatih riječi kao što je identitet, alternativa, upečatljiv i novinska izvjestiteljica. Nakon priče i razgovora o princezama i balerinama zabavljali su se crtanjem različitih motiva.

Pričaonica Olivia_1Pričaonica Olivia_1Pričaonica Olivia_11Pričaonica Olivia_12Pričaonica Olivia_13Pričaonica Olivia_14Pričaonica Olivia_15

Vesela i maštovita djeca iz vrtića posjetila su nas i ovaj utorak sa svojom tetom Silvom. Kroz priču "Zašto se bojim?" Heidi i Daniela Howartha te pjesmicu "Srce i peta" Aljoše Vukovića otkrili kako je naše srce povezano sa strahom, ali i našom petom.

O strahovima_2O strahovima_10O strahovima_9O strahovima_11O strahovima_3O strahovima_7

Anketa

Sviđaju li Vam se naše nove mrežne stranice?

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook