Obavijesti

Danas je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice, u sklopu projekta Brnistra, profesorica logopedije Romana Mačukat održala logopedsku radionicu za poticanje predvještina čitanja i pisanja. Cilj današnje radionice bio je upoznati djecu s konceptom tiska, pa su tako ona vježbala imenovanje slova i radila na razumijevanju pročitane priče.

_4_3_1_2_4_3_5_2

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice održan je sastanak profesorice logopedije Romane Mačukat sa prvom grupom roditelja čija djeca imaju određenih poteškoća u govorno-jezičnom izražavanju.

U sklopu logopedskog projekta „Brnistra" prof. Mačukat obavila je testiranja vodičkih predškolaca i na taj način došla do konkretnih saznanja o svoj djeci.

Roditeljima odabrane djece pobliže je obrazložila situaciju i pojasnila metode pomoću kojih će djeci pokušati pomoći u savladavanju jezično-govornih poteškoća.

U tu svrhu, četvrtkom u jutarnjim satima u multimedijalnoj dvorani održavat će kreativne radionice za djecu, a sa roditeljima će se i nadalje sastajati utorkom poslijepodne.

Djeca Osnovne škole Vodice danas su uživala u susretu s autoricom i ilustratoricom Jagodom Sablić. Ruke su cijelo vrijeme bile u zraku, djeca su čitala, pogađala odgovore na zagonetke, postavljala pitanja autorici, ona je njima postavljala pitanja, dogovorena je buduća suradnja između djece i autorice, a sve kroz razgovor i smijeh.

Veselimo se budućim susretima!

_1_10_11_12_13_14_15_16_17_3_4_5_6_8_9

Jutros se na našem Dječjem odjelu odvijala još jedna radionica pod „redateljskom palicom" tete Kate Škugor. U nešto više od sat vremena druženja s vrtićanima igrao se „memory", stvarao zvuk padanja kiše, a djeca su uz pomoć oslikanih kockica smišljala ideje za priče. Buru oduševljenja izazvala je igra u kojoj je jedno dijete u sredini kruga pokušavalo uhvatiti lopticu dok su mu ostala djeca otežavala stvarajući uz pomoć tkanine efekte vjetra i valova.

_2_31_28_12_7_3_5_8_20_24_22_25

U Mjesecu hrvatske knjie ugostit ćemo i Antonija Barišića, novinara Hrvatske radiotelevizije i autora romana "Srest ćemo se opet" za koji je 2013. godine dobio nagradu "Kiklop" u konkurenciji prvoobjavljenih romana.

Njegov novinarski i književni rad predstavit će nam Emir Imamović - Pirke, poznati bosansko-hercegovački književnik (zadnjih godina i hrvatski). Pirke, rođeni Tuzlak, šibenski je zet i jedan od osnivača Festivala ljevice i alternative u Šibeniku (FALIŠ). 

Antonio Barišić nedavno se vratio sa hrvatsko-srpske granice odakle je izvještavao o migrantima sa Bliskog istoka. Veliki je zaljubljenik u biciklizam i dugogodišnji član vodičkog Brdsko-biciklističkog kluba "Orlov krug". Osvajač je brojnih odličja na biciklističkim natjecanjima širom Hrvatske.

Dođite i provedite zanimljivu večer uz Antonija i Emira i razgovor o književnosti, migrantima i biciklizmu! 

Ušli smo u drugu polovinu Mjeseca hrvatske knjige i tim povodom u susret nam dolazi šibenska autorica i ilustratorica knjiga za djecu te izvršna suradnica Međunarodnog dječjeg festivala – Jagoda Sablić. Autorica je knjiga Mali-veliki, veliki-mali, Mozgalice, Potraga za izgubljenim psićem, Seoska farma, U zagrljaju Svemira, U škrinjici života, Zagonetne bojanke 1 i 2 te Čarobni svijet Nacionalnog parka "Krka" koja je prevedena na engleski jezik. Članica je društva književnika za djecu i mlade te UNIMA-e (UNion Internationale de ta MArionnette) nevladine organizacije, pridružene UNESCO-u.

Svoje susrete koncipira kao radionice na kojima predstavlja svijet iz svojih knjiga, svijet životinja, prirode, zagonetki. Djeca će uz razgovor s autoricom imati priliku osmisliti i dovršiti ilustraciju u Jagodinoj Zagonetnoj bojanci i naravno, obojati ju.

Pozivamo svu djecu od šeste do desete godine života da nam se pridruže u utorak 3. studenog 2015. godine, u 17 i 30 sati na Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice Vodice.

Povodom Mjeseca hrvatske knjige posjetili su nas teta Sandra i djeca iz njene vrtićke grupe.

Sa svim zanimljivostima Dječjeg odjela upoznala ih je teta Martina. Bilo im je veselo, a njihov boravak produžila je i kiša koja je baš u tim trenucima prerasla u pravi pravcati pljusak.

 

_18_8_6_19_13_15_1_16_12_10_5_14_7_4_11_9_2_3

Izgubio se jedan zeleni pas, priča je to koju su Lucija, Cvjeta, Ella i Gabrijel pozorno slušali. Nakon prepričavanja priče djeca su nam otkrila tko su njihovi najbolji prijatelji, što je to prijateljstvo i naučila su što znači riječ tolerancija. Do kraja pričaonice svi smo se dobro zabavljali i bili tolerantni jedni prema drugima.

Djeco, sljedeći utorak donesite sa sobom najdražu slikovnicu. Čitat ćemo puuuno priča.

_1_10_4_6_7_11_2

Jutros se malena delegacija djelatnika Gradske knjižnice Vodice uputila u Jankolovicu, mjestašce u zaleđu Biograda, sa ciljem da posjeti svoje drage prijatelje, momke iz Zajednice "Cenacolo". 

Višegodišnja suradnja, započeta prilikom gostovanja momaka iz zajednice u našoj knjižnici, prerasla je u trajno prijateljstvo. Uručili smo im skromnu donaciju, prošetali njihovim poljoprivrednim imanjem i na kraju ugodno proćakulali.

Vjerujte, razgovor i susret sa korisnicima zajednice uvijek je i više nego srdačan.   

 

_2_9_4_5_6_10_8_7_1_3

Ana Bilić Udovičić ponovno nas je oduševila pristupačnošću, svojim vilinskim svijetom i porukama koje donose njene priče. Kroz razgovor Ana nam je ispričala zašto piše, čime se željela baviti kao djevojčica, što je inspirira, koliko joj vremenski treba da napiše knjigu, što čita u slobodno vrijeme,... Podijelila je s nama i svoj najdraži citat iz „Malog princa" Antoinea de Saint-Exupery –ja: „Čovjek samo srcem dobro vidi jer bitno je očima nevidljivo". Pouka je to koju želi ispričati i u svojim pričama.

Susretu se pridružila i Milena Grudić, pobjednica natječaja za ilustraciju naslovnice knjige „Vilinske priče" čija ilustracija „Vodan" krasi korice ove knjige. „Vilinske priče" zbirka je kratkih priča temeljenih na slavenskoj mitologiji koje su nastale kroz proučavanje starih priča i legendi iz hrvatske narodne tradicije.

Druženjem sa Anom Bilić uplovili smo u Mjesec hrvatske knjige koji traje do 15. studenog. U petak ćemo na Odjelu za djecu i mlade postaviti šator u kojem će svi zainteresirani moći čitati knjige uz svjetlost lampe. Time sudjelujemo u nacionalnom projektu „Upali lampicu i čitaj". U 18 sati organizirat ćemo i kviz na kojem će djeca pokazati svoje znanje iz književnosti. Djeco, čekamo vas!

 

_6_13_2_11_14_8_9_16_7_3_5_18_4_12_20

Današnja Pričaonica počela je nešto kasnije, ali završila uspješno.

Zabavili smo se slušajući o Pipinim pustolovinama, a posebno ocrtavajući dosadne bijele čarape i svi smo se složili da je Pipi Duga Čarapa priča koja zaslužuje redovita ponovna čitanja.

 

_2_4_9_3_5_8_6_1_7

Jutros je u knjižnici održana kreativna radionica „Oblak i kiša" koju je osmislila naša teta Kate Škugor. Nastavak je to aktivnosti vezanih za projekt „Brnistra: rano otkrivanje jezičnih i govornih smetnji" kojim se nastoji ukazati potreba za postojanjem stalne logopedske službe na vodičkom području.

Na današnjoj su radionici djeca Dječjeg vrtića „Tamaris" čitala priče i pomagala teti Kati napuniti kartonski valjak tjesteninom i kamenčićima koji je stvarao zvuk padanja kiše. Potom su od papira izrađivali oblak i kišu i na njih lijepili šljokice.

Jedva čekamo što će nam teta Kate pripremiti za narednu radionicu!

_7_10_14_21_13_16_17_23_20_2_4_29_6_1

Gradska knjižnica Vodice će od sutra (petak, 16.10) do četvrtka (22.10.) za momke u zajednici "Cenacolo" u Jankolovici prikupljati donacije u naravi (higijenske potrepštine, tjesteninu, ulje...). Za dodatne informacije možete nazvati naš kućni broj 442-095.

Svu prikupljenu donaciju  i poveći broj knjiga uručit ćemo im iduće subote u njihovoj zajednici.

Danas smo se na pričaonici zabavljali čitajući kreativnu slikovnicu „Boje jeseni" autorice Josipe Franjić Radulović. Uz nju smo naučili mnogo o ovom godišnjem dobu a nakon čitanja i razgovora o jeseni djeca su uz pomoć roditelja i baka izrađivala krune od šarenog jesenskog lišća.

_7_6_5_9_13_10_14_12_19_17_2_21_1_3_4

Mjesec hrvatske knjige 2015. godine je pred našim vratima. U svrhu promocije knjige, a pod geslom "ono si što čitaš" potrudili smo se i „popunili" ovaj tmuran mjesec (od 15. listopada do 15. studenog) mnoštvom aktivnosti. 

Pozivamo školarce i vrtićane da nas posjete, nepokretne i slabo pokretne članove da nas nazovu sa zahtjevom za dostavu knjiga na njihov kućni prag (u sklopu usluge „Libron od portuna do portuna"), djecu i roditelje da nam se pridruže na Pričaonicama, a školarce da se priključe akciji „Upali lampicu i čitaj" i pokažu svoje znanje iz književnosti i popularne kulture.

Družit ćemo se i sa polaznicima računalne radionice u sklopu projekta „Informatika 50+", a uskoro krećemo i sa besplatnim podukama iz matematike i kemije. Stoga, pozivamo zainteresirane učenike (ili roditelje) da se prijave dolaskom u Knjižnicu ili pozivom na fiksni telefon 442-095. Nadalje, službeno najavljujemo gostovanja domaćih pisaca: Ane Bilić, Jagode Sablić, Antonija Barišića i Tomice Šćavine.

Iznad teksta možete pogledati plakat s rasporedom događanja. Veselimo se i Vašim prijedlozima, kritikama i pohvalama!

 

 

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice otvorena je izložba Borisa Roce pod nazivom „Pradjedovima našima u čast".

Boris Roca, sin poznatog hrvatskog fotografa Ante Roce, rođen je u Vodicama 1935. godine. Očevi geni usmjerili su i gospodina Borisa u umjetničke vode. Povod za ovu izložbu, na kojoj nam se predstavio sa 25 slika, je njegovih osamdeset godina života. Iako je veći dio života proveo u Zagrebu, i iako je izlagao diljem Hrvatske i svijeta, ovu izložbu htio je prirediti baš u svojim Vodicama. Nakon što ga je Sanja Radin-Mačukat, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice predstavila i nakon što je izložba otvorena, uslijedilo je srdačno druženje gospodina Roce sa brojnim posjetiteljima među kojima su bili i neki iz njegove generacije, zatim vodički župnik don Franjo Glasnović, profesorica glazbe Tatijana Roca, vodički umjetnici Boško Fržop, Josip Mateša, Nikola Mihić, Roko Ivanda, Jerka Petrov i autorov veliki prijatelj vodički Šibenčanin prof. Pave Roca.

Inače, izložba je prodajnog karaktera (cijene su izuzetno pristupačne), a bit će otvorena do subote 17. listopada.

 

_2_3_8_12_5_4_14_22_21_10_24_25_33_19_36_11_16_1_23_39_26_29_35_32_21_13_37_9_38_34_40_30_31

Pozivamo sve osnovnoškolce koji imaju problema s kemijom i/ili matematikom da se prijave u Gradsku knjižnicu Vodice na poduke.

Naši volonteri Cvita Opat i Tonči Juričev-Grgin će održavati besplatne poduke. Jedini uvjet za prijavu je članstvo u Gradskoj knjižnici Vodice, a prijaviti se može dolaskom u Knjižnicu, pozivom na kontakt telefon 022/442-095 ili putem e-pošte na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Ujedno, pozivamo i zainteresirane profesore koji se žele priključiti ovom projektu da nam se jave.

Anketa

Sviđaju li Vam se naše nove mrežne stranice?

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook