Novosti

Na današnjoj Pričaonici čitala se poučna priča „Prgava Vera" o mravljoj zajednici u kojoj žive vrijedni i složni mravi, ali među njima je i jedna mala Vera koja je jako, jako prgava.
Kako prgavost i nije baš neka vrlina, roditelji su je na različite načine pokušavali izliječiti. Pozvali su u pomoć i liječnika, ali ni on im nije mogao pomoći.
Na koncu su je izliječili svojom ljubavlju.
U drugom dijelu svog druženja sa tetom Blankom djeca su izrađivala mrave od plastelina.

Prgava Vera_1Prgava Vera_10Prgava Vera_11Prgava Vera_2Prgava Vera_7Prgava Vera_8Prgava Vera_9Prgava Vera_3Prgava Vera_4Prgava Vera_5Prgava Vera_6

U Gradskoj knjižnici Vodice ne miruje se kad je riječ o „Animaciji demokracije".

Nakon druženja sa srednjoškolcima i razgovora o turbo-folku (prije toga i o rocku i punku) na red je došao i odnos politike i nogometa i njihov utjecaj na društvo u Hrvatskoj.

Tako je otprilike i naslovljena tribina na kojoj je gostovao uvaženi hrvatski sociolog prof.dr. Dražen Lalić. Tribina, kojoj je prethodilo prikazivanje dokumentarnog filma Šime Strikomana snimljenog u Vodicama u srpnju 1976. godine, a u kojem Hajdukovi navijači prosvjeduju zbog otetog naslova prvaka (slučaj „Maksimović"), privukao je u multimedijalnu dvoranu Knjižnice velik broj ljudi željnih uživo poslušati odličnog poznavatelja hrvatskih nogometnih prilika (i neprilika), vrsnog političkog komentatora i autora nekoliko knjiga, među ostalim i knjige „Torcida – pogled iznutra".

Super zanimljivoj večeri u kojoj se razgovaralo o političarima, vrhuški Hrvatskog nogometnog saveza, navijačima i „vječnom" splitskom klubu, prisustvovao je i Frane Muslim, prijatelj profesora Lalića i jedan od najlegendarnijih članova Torcide.

Uslijedit će i nove tribine i slična druženja jer Gradska knjižnica Vodice neće "odustati" od borbe za više demokracije u našoj dragoj Hrvatskoj.

foto: Petar Grgurev

 

dražen_3dražen_10dražen_7dražen_5dražen_9dražen_8dražen_1dražen_11dražen_1dražen_6

Tijekom drugog i završnog dana „Animacije demokracije" gimnazijalci su nam prikazali povijesni razvoj turbo folka te rezultate anketnog istraživanja koje je pokazalo kako značajan broj učenika srednjih škola sluša ovu vrstu glazbe, a da većina (iako ne priznaje slušanje ove glazbe) prepoznaje stihove. Ovaj put smo turbo folk raspravili kroz analizu stihova i video spotova Severine, Dare Bubamare, Đanija i Ivana Zaka, a za kraj smo se zabavili uz kviz učenica ekonomske škole. Nažalost najavljeni skype intervju s Rambom Amadeusom iz tehničkih razloga nismo uspjeli održati, ali nastojat ćemo ga ostvariti.

Na kraju možemo zaključiti da je turbo folk popularan zbog svojih lakih nota i jednostavnih tekstova koji omogućuju dobru zabavu u kasnim satima uz veće količine alkohola, ali i da je to trend iza koji neće puno promijeniti svijet, možemo se samo nadati da će mjesto koje turbo folk zauzima u medijima preuzeti sadržaji koji promoviraju kvalitetne vrijednosti i kulturu.

Ono što mi djelatnici Gradske knjižnice Vodice želimo sada je čuti što Vi, mladi građani Grada Vodica, želite vidjeti, doživjeti, raditi na Odjelu za mlade. Javite nam se jer ovaj je odjel tu samo zbog Vas!

Trubo folk - 2. dan_1Trubo folk - 2. dan_12Trubo folk - 2. dan_15Trubo folk - 2. dan_19Trubo folk - 2. dan_2Trubo folk - 2. dan_21Trubo folk - 2. dan_3Trubo folk - 2. dan_4Trubo folk - 2. dan_5Trubo folk - 2. dan_8

O turbo folku, njegovom povijesnom razvoju, značajkama, zašto ga mladi slušaju, a posebno zašto se boje priznati da ga slušaju teme su kojima smo se bavili sinoć na „Animaciji demokracije: kako glazba mijenja svijet – turbo folk". Za zabavan uvod uz kviz „Cajka ili rock" pobrinuo se Tomislav Mor, a cure iz Ekonomske škole Šibenik pobrinule su se za uvodno upoznavanje s ovim društvenim fenomenom. S gostima, ugostiteljem Antonom Dobrom, novinarom Markom Podrugom te glazbenikom i članom upravnog odbora šibenske podružnice Hrvatske glazbene unije Darkom Kalođerom razgovarali smo o tome zašto se turbo folk pojavio i kako mediji održavaju njegov opstanak, kako ugostitelji koji odbijaju puštati ovu vrstu glazbe teško financijski opstaju i mnogim drugim intrigama povezanim uz njega.

Ovo je bilo i službeno otvorenje Odjela za mlade koji smo do sada tek djelomično koristili. Nažalost, mladi iz Vodica kojima je cijeli program namijenjen, nisu bili s nama. Nadamo se da će se to promijeniti danas kada program počinje u 17 sati uz radionicu analize spota i stihova turbo folk hitova, nakon čega će gimnazijalci prikazati svoje viđenje njegova razvoja i rezultate svog istraživanja. U 19 sati preko skype-a nam se pridružuje Rambo Amadeus, a za kraj smo ostavili još jedan zabavan kviz.

 

Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_1Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_10Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_15Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_11Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_12Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_16Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_17Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_18Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_2Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_4Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_3Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_5Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_7Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_6Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_8Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_9

Danas smo našim dragim predškolcima pročitali priču Kašmira Huseinovića „Bajka o snjegovićima". Nakon toga razgovarali smo o osjećajima, te zaključili da je sreća u stvaranju i davanju, a ne uništavanju.

Za kraj smo se poigrali slovima i složili naslov naše današnje priče.

 

 

Bajka o snjegovićima_2Bajka o snjegovićima_1Bajka o snjegovićima_3Bajka o snjegovićima_4Bajka o snjegovićima_5Bajka o snjegovićima_6Bajka o snjegovićima_7Bajka o snjegovićima_8

Ovih se dana o Domovinskom ratu mnogo priča, a danas su s nama svoja potresna iskustva podijelili Bojana Meandžija i Boško Ramljak. Bojana je pričala o ratu iz pogleda djeteta koje je na dan napada na rodni Karlovac napunilo 13 godina. Svoju priču svakodnevno je bilježila kako bi svojoj nastavnici hrvatskog jezika mogla prikazati kako se osjećala dok je strahovala za vlastiti život i živote svoje obitelji i prijatelja. Danas tu priču u obliku romana „Trči! Ne čekaj me..." možete posuditi u Gradskoj knjižnici Vodice ili knjižnici Osnovne škole Vodice. Boško je na početku rata bio mladić od 22 godine koji je dragovoljno pristupio u rat u kojem je dva puta ranjen i sada dijeli svoju priču kako to razdoblje hrvatske povijesti ne bi nikada bilo zaboravljeno.
Hvala Bojani i Bošku, Osnovnoj školi Vodice i nakladniku Alfa na organizaciji susreta.

trcinecekajme_1trcinecekajme_10trcinecekajme_11trcinecekajme_12trcinecekajme_2trcinecekajme_4trcinecekajme_4trcinecekajme_5trcinecekajme_7trcinecekajme_8trcinecekajme_9

Jučer smo se ponovno družili na Pričaonici u Dječjoj sobi na Srimi. Susret je bio prilika da im uručimo slikovnice koje smo prikupili kroz donacije posjetitelja knjižnice.

Priču o prijateljstvu i zajedništvu „Amo-tamo" Ivane Guljašević, ovaj smo put pogledali na projekciji. Nakon što smo utvrdili kako izgleda pingvin i gdje živi izradili smo svoje pingvine u veselim šarenim košuljicama.

Pričaonica na Srimi_1Pričaonica na Srimi_2Pričaonica na Srimi_3Pričaonica na Srimi_4Pričaonica na Srimi_5Pričaonica na Srimi_6Pričaonica na Srimi_7

Na današnjoj pričaonici čitali smo priču „Krava na mjesecu" Dušana Vukotića. Kao uvod prije priče teta Martina je pročitala pjesmicu Luke Paljetka „Pljesak za jedan i drugi dlan" i „Astronaut" Borisa Nazanskog. Nakon priče odlučili smo, poput fon Brankice izraditi svoje rakete za let u svemir, a naša Luce nas je počastila povodom svog šestog rođendana. Sretan rođendan Luce!

Krava na Mjesecu_1Krava na Mjesecu_2Krava na Mjesecu_3Krava na Mjesecu_4Krava na Mjesecu_5

Danas su nas posjetili predškolci iz Dječjeg vrtića Tamaris kako bi saznali priču o putovanju načitae koke tete Hilde u potrazi za rijekom Limpopo. Osim toga lovili smo slova i igrali se s njima, a ovo kišno jutro razbudili pjesmom.

Veselimo se svakom novom susretu i nastavljamo s projektom „Brnistra: rano otkrivanje jezičnih i govornih smetnji"!

Predškolci i Teta Hilda_1Predškolci i Teta Hilda_2Predškolci i Teta Hilda_3Predškolci i Teta Hilda_4

Današnju pričaonicu u Gradskoj knjižnici Vodice posvetili smo, u bajkama uvijek omraženim, vukovima. Teta Blanka je pročitala priču o životu jednog vuka koji se zove Grga i koji najviše ne voli priču o Crvenkapici. Razgovarali smo o tome gdje i kako žive vukovi u stvarnosti i u bajkama, a nakon priče djeca su crtala šumu, more i mnoge druge ljepote.

U isto vrijeme teta Martina ponijela je pričaonicu djeci u „Dječjoj sobi" na Srimi. Tamo su se mali i veliki okupili oko žutih i crvenih stolova i poslušali priču o tome kako je mali vitez prevladao strah od konja i naučio jahati kao i svi vitezovi prije njega. Naravno, nakon priče smo razgovarali, crtali i igrali se.

Veselimo se skorim druženjima u „Dječjoj sobi" na Srimi i na Odjelu za djecu u knjižnici.

Dvije-pricaonice_1Dvije-pricaonice_2dvije-pricaoniceDvije-pricaonice_2Dvije-pricaonice_3Dvije-pricaonice_1

Današnjem susretu čitateljskog kluba pridružile su se još dvije cure, Lucija i Tereza. Šejla i Laura podijelile su s nama dojmove iz pročitanih knjiga, a glasanjem smo odlučili da će se čitateljski klub zvati „Knjigom kroz svijet".

Nakon što su cure odabrale knjige koje će čitati za sljedeći put, igrali smo zabavnu društvenu igru „Alias".

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  11.11%
 • 20 do 50 knjiga
  55.56%
 • 10 do 20 knjiga
  22.22%
 • 1 do 10 knjiga
  11.11%
 • ne čitam
  0%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook