Novosti

Danas nam je u posjet došla skupina djece iz igraonice s otoka Zlarina. Ovo je njihov prvi posjet knjižnici. S oduševljenjem su razgledali sve knjige, poslušali što se sve radi u knjižnici te kako treba postupati s knjigama.

Na poklon su dobili slikovnicu "Kako živi Antuntun" Grigora Viteza koju će čitati u svojoj igraonici, a nakon zajedničke fotografije, veselo su nam obećali da će ponovo doći.

 

Posjet djece sa Zlarina_1Posjet djece sa Zlarina_2Posjet djece sa Zlarina_3Posjet djece sa Zlarina_4Posjet djece sa Zlarina_5Posjet djece sa Zlarina_6

Djelatnice Gradske knjižnice Vodice, Sanja Radin Mačukat i Blanka Valinčić, sudjelovale su na seminaru „Taktilna slikovnica u narodnoj i školskoj knjižnici". Seminar je organizirao Centar za stalno stručno usavršavanje Zagreb. Predavači su bile Hela Čičko i Natalija Dragoja iz Knjižnica Grada Zagreba.

„Djeca koja ne mogu čitati crni tisak imaju iste čitateljske potrebe kao i druga djeca, kazala je u uvodnom izlaganju gospođa Hela Čičko, knjižničarska savjetnica te je u nastavku istaknula dokumenta o načelu dostupnosti službi i usluga narodnih knjižnica osobama s invaliditetom. 

Taktilne slikovnice namijenjene su svoj djeci, a osobito slijepoj i visoko slabovidnoj djeci. Otisak je na brajici i uvećanom crnom tisku. Ilustracije su reljefne, izvedene u različitim tehnikama, intenzivnih boja i kontrasta radi stimulacije ostatka vida. Uvez taktilne slikovnice omogućava horizontalno listanje. Važnost taktilnih slikovnica pruža slijepom djetetu da osjetom dodira spoznaje svijet, jer je spoznaja svijeta dodirom polagana i ograničavajuća. Na ovaj način dijete spoznaje one pojmove koji su mu zbog nedostatka vida daleki, apstraktni i nedostupni (oblaci, sunce, mjesec), suviše veliki pa ih je teško doživjeti kao cjelinu (kuća, planina) ili suviše mali (insekti) ili opasni (vatra). Različitost materijala kod djeteta potiče istraživanje i pregledavanje slika", kazala je na kraju svog izlaganja gospođa Hela Čičko.

Nakon predavanja prisustvovali smo i aktivno izrađivali prve stranice taktilne slikovnice na Odjelu za djecu, Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić", pod stručnim vodstvom kolegice Nadalije Dragoja iz Knjižnica Grada Zagreba. Tako je priča o „Plesnoj haljini žutog maslačka", autorice Sunčane Škrinjarić, oživjela u vještim rukama kolegica školskih i narodnih knjižnica Šibensko-kninske županije.
Nadamo se da će i Gradska knjižnica Vodice vrlo skoro organizirati sa učenicima Osnovne škole Vodice izradu prve taktilne slikovnice.

Seminar „Taktilna slikovnica u narodnoj i školskoj knjižniciSeminar „Taktilna slikovnica u narodnoj i školskoj knjižniciSeminar „Taktilna slikovnica u narodnoj i školskoj knjižnici

Nakon proljetnih leptira tete Kate, na popodnevnoj pričaonici, uz priču posvećenu bakama, izrađivali smo cvjetne slike. Slike smo namijenili za poklon bakama, mamama ili nekoj od žena koje su nam jako važne i drage.

PricaonicaKodbake_1PricaonicaKodbake_2PricaonicaKodbake_3PricaonicaKodbake_6PricaonicaKodbake_5

Naši predškolci se pripremaju za školu, a mi im kroz projekt „Brnistra" nastojimo pomoći u pripremi. Tako smo se i danas, uz pomoć jednog zelenog žapca iz „Žabecede", igrali slovima, riječima, rimom i rečenicama.

Abeceda_13Abeceda_15Abeceda_5Abeceda_9

Uz priču „Što bi bilo kad" Nenada Raosa smišljali smo scenarije za nevjerojatne događaje – kad bi postao malen poput mrava, upoznao diva, vilu, mogao letjeti, imao čarobne moći. Za kraj su nam Luce i Mila pomoću sličica s kartica za igru memori ispričale nekoliko zanimljivih pričica s čarobnjakom, divom, vilom, vilenjakom, patuljčicom i zmajem kao likovima.

Ispričaj priču_2Ispričaj priču_3Ispričaj priču_5Ispričaj priču_6

Završila je akcija "Čitam, dam, sretan sam!" u kojoj smo sakupljali slikovnice za dječji vrtić u Čistoj Velikoj. Sakupili smo dvadesetak naslova među kojima su se našla i tri naslova na engleskom jeziku. Knjige smo složili u kutiju i uputili se u Čistu kako bismo predali knjige djeci i njihovoj teti odgajateljici. Iskoristili smo priliku da djeci pročitamo ekološku priču Nevenke Videk "Pismo iz Zelengrada" te pljeskom uz pjesmu Luke Paljetka "Pljesak za jedan i drugi dlan" pozdravili mame, tate, cvijeće, Zemlju, nas same i svu djecu svijeta. Zahvaljujemo se našim korisnicima koji su se odazvali akciji i darovali svoje slikovnice te djeci i teti u vrtiću na gostoprimstvu.

Veselimo se ponovnom druženju!

Donacija knjiga vrtiću u Čistoj Velikoj_1Donacija knjiga vrtiću u Čistoj Velikoj_2Donacija knjiga vrtiću u Čistoj Velikoj_3Donacija knjiga vrtiću u Čistoj Velikoj_4Donacija knjiga vrtiću u Čistoj Velikoj_6Donacija knjiga vrtiću u Čistoj Velikoj_7Donacija knjiga vrtiću u Čistoj Velikoj_8

Eto, prošla je i ovogodišnja „Animacija demokracije" – Punk (je mrtav?!). Potrudili smo se animirati uspavane i probuditi nove glasove podsjetivši ih na buntovništvo punka, a time i na nužnost kritičkog promišljanja stvari oko nas i nužnost progovaranja o onome što nas smeta. Različiti glazbeni i umjetnički pokreti mijenjali su nazore, razmišljanja, životne stilove, a time i društvo. Učenici Ekonomske škole Šibenik i Gimnazije Antuna Vrančića te naši gosti ukazali su nam da je to učinio i punk, šokirajući i zgražajući mnoge.

Nakon prvog dana ispunjenog predavanjima i raspravama, drugi dan započeli smo radionicom „Lost flayers" na kojoj su sudionici svoj bunt uobličili crnim markerima i isječcima iz novina. Moći ćete ih vidjeti u Gradskoj knjižnici Vodice te po našim ulicama. Nakon radionice pogledali smo „Vox populi" učenika Ekonomske škole Šibenik koji je poslužio kao uvod u njihov „Talk show" s punkerima: učenikom trećeg razreda Prometno-tehničke škole Šibenik Antom Gulinom, Rankom Fruom (nekadašnji šibenski punk bend „Nula") i Radom Kristićem (nekadašnji šibenski punk bend „Anarchy language" i živući „Diskodelija"). Govorilo se o šibenskoj i svjetskoj punk sceni i punkerima nekada i sada, njihovom glazbenom djelovanju, odnosu društva prema punku i obratno, cajkama i mnogo čemu drugom. Sve u svemu zanimljiv razgovor sa zanimljivim gostima. Kraj večeri i cjelokupnog programa začinio je bend „The Crows" svirajući klasike punka i poneku svoju pjesmu (dečki , nadamo se da ćemo Vas uskoro ponovno slušati).

Ovim putem zahvaljujemo se svim učenicima i njihovim profesoricama sociologije Žani Antunac, Dini Vranković i Dragici Rončević na ukazanom trudu i užitku kojim smo gledali i slušali njihova predavanja, video uratke, izložbu i sudjelovanje na radionici. Zahvaljujemo se ravnatelju i ravnateljici ovih škola na ukazanom razumijevanju i odazivu na sudjelovanje u projektu. Zahvaljujemo i Anti Friganoviću koji je u ime udruge „Longpleyka" ponovno bio u ulozi „tonca", te uz pomoć Maria Petrovića osigurao opremu za koncert. Zahvaljujemo se gostima Anti Gulinu, Ranku Frui i Radi Kristiću na zanimljivom razgovoru, a bendu na odličnom koncertu. Posebnu zahvalu upućujemo umirovljenoj profesorici sociologije Milici Sladoljev bez koje bi ovaj projekt teško zaživio ovakav kakav jest.

Svi Vi koji ste ovo nažalost propustili, možete na našim stranicama pogledati snimljene fotografije, uputiti se u Gradsku knjžnicu Vodice, pogledati izložbu fotografija „Crtaona" i likovno-aktivističke radove nastale na radionici „Lost flyers" te posuditi neku od knjiga o punku: Zapalite kuću, RAmones: američi bend, Pretty vacant: povijest punka i ostale. http://katalog.gkv.hr/pagesResults/rezultati.aspx?&action=search¤tPage=1&searchById=30&sort=0&spid0=30&spv0=punk).

Dok ima ljudi koji slušaju punk, punk neće umrijeti!

Punk (je mrtav?) - druga večer_2Punk (je mrtav?) - druga večer_4Punk (je mrtav?) - druga večer_6Punk (je mrtav?) - druga večer_11Punk (je mrtav?) - druga večer_15Punk (je mrtav?) - druga večer_23Punk (je mrtav?) - druga večer_19Punk (je mrtav?) - druga večer_14Punk (je mrtav?) - druga večer_20Punk (je mrtav?) - druga večer_21Punk (je mrtav?) - druga večer_26Punk (je mrtav?) - druga večer_27Punk (je mrtav?) - druga večer_29Punk (je mrtav?) - druga večer_30Punk (je mrtav?) - druga večer_31Punk (je mrtav?) - druga večer_32Punk (je mrtav?) - druga večer_33

Iako je vani bilo relativno sunčano u knjižnici nam je teta Kate priredila pravi zimski ugođaj. Djeca su kroz radionicu nakratko iskusila zimske radosti, pa su se tako malo grudala i zabavljala izrađujući snjegvića, a nakratko su se i sami pretvorili u snježne pahulje.

Radionica Zimske radosti_3Radionica Zimske radosti_5Radionica Zimske radosti_4Radionica Zimske radosti_8Radionica Zimske radosti_9Radionica Zimske radosti_6Radionica Zimske radosti_7Radionica Zimske radosti_2Radionica Zimske radosti_1

Na današnjoj pričaonici čitala se knjiga „Zvrčko i Mljac" autorice Holly Hobbie. Priča je to o dvojici najboljih prijatelja koji žive u Šljukinom Gnijezdu.

O putovanju i prijateljstvu sa tetom Martinom pričale su Eva, Luce, Cvijeta i Iskra.

 

Priča o Priča o Priča o Priča o

Nakon blagdana nastavljamo se družiti s predškolcima, ovog puta kroz zimsku tematiku. Čitali smo priču o baki Zimi i zaigrali se s riječima.

Predskolci-zima_1Predskolci-zima_2Predskolci-zima_3Predskolci-zima_4Predskolci-zima_5

 

Ponovili smo danas s predškolcima i njihovom tetom Zdenkom slova te naučili da nas stvaranje i dijeljenje usrećuje, a uništavanje i uzimanje rastužuje.
Uživajte i vi u stvaranju i dijeljenju ovih blagdana, a ne zaboravite na to ni kasnije!

Na početku blagdanskog mjeseca prosinca dolazi nam sveti Nikola. Kako bi ga dočekali spremni, na današnjoj pričaonici čitali smo priču „Jupi, dolazi nam sveti Nikola", a na radionici izrađivali svijećnjake od staklenki koje smo ukrašavali božićnim motivima.

Anketa

Sviđaju li Vam se naše nove mrežne stranice?

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook