Novosti

Nekoliko učenika viših razreda osnovne škole jučer se junački borilo za pobjedu na kvizu znanja u Gradskoj knjižnici Vodice. Kvizom i druženjem sudjelovali smo u programu „Upali lampicu i čitaj" i time obilježili godinu tehnologija zasnovanih na svjetlu.
Pobjedu je svojim znanjem odnijela Šejla Zlotrg (kojoj čestitamo od sveg srca), no ni drugi nisu bili loši. Nakon kviza naša džepna svjetiljka i šator djecu su inspirirali na pričanje strašnih priča pod skromnom svjetlošću ove lampe. Nadamo se i veselimo druženju sljedećeg petka!

_2_3_10_11_12_13_14_15_16_17_6_5_7_20_21_19_23

Još jedan susret s predškolcima protekao je u upoznavanju različitosti svakoga od nas s posebnim naglaskom na upoznavanju poteškoća s kojima se suočavaju slijepe i slabovidne osobe čiji dan (bijelog štapa) obilježavamo 15. listopada.

Različiti smo ali jednaki,

super nam je zajedno.

U nečemu smo najbolji, u nečemu nismo.

Nadopunjavamo se uzajamno!

... Super je bit' različit! 

(Miklaužić, Đurđa. Super je bit' različit! Zagreb: Golden marketing-Tehnička knjiga, 2003.)

_1_4_6_10_9_11_14

Bjeloruskinja Svetlana Aleksijevič dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za "njezino polifonijsko pisanje, spomenik patnjama i hrabrosti našeg doba", objavila je u četvrtak Švedska akademija nagrađujući dobitnicu s 8 milijuna kruna (6.552.808 kuna).

 Svetlana Aleksijevič (67) je 14. po redu žena kojoj je pripala Nobelova nagrada za književnost. Dvije njezine najpoznatije knjige su "Černobiljska molitva" koja donosi iskaze svjedoka te "Rabljeno doba – kraj crvenog čovjeka", koja je prevedena na hrvatski, a možete ju posuditi i u Gradskoj knjižnici Vodice.

http://goo.gl/U2l4c8

Kao što smo i obećali, projekt „Brnistra: rano otkrivanje jezičnih i govornih smetnji" se nastavlja. Svakog utorka u jutarnjim satima našu knjižnicu posjećivat će predškolci Dječjeg vrtića „Tamaris". Svrha ovih posjeta je upoznavanje s knjižnicom i svim njenim sadržajima, koncepcijom pisanog teksta i ovladavanje vještinama predčitanja i pisanja.
Na današnjoj radionici čitali smo priču Josipe Franjić Radulović „Čarobno strašilo", igrali se prepoznavanja početnih glasova, a na kraju su djeca oslikavala i ukrašavala svoja najdraža slova.

_2_4_9_12_10

Ovaj smo tjedan organizirali izlet za bivše i sadašnje učenike i profesorice Gimnazije Antuna Vrančića koji su prošle godine sudjelovali u projektu Animacija demokracije. Jednodnevni izlet na Kornate sa simpatičnom posadom broda Ina bili su lijepa zamjena za radni dan i učeničke klupe.

Nadamo se ponovnom druženju na ovogodišnjem projektu!!!

_1_2_3_4_5

Danas je, u sklopu projekta "Brnistra: rano otkrivanje jezičnih i govornih smetnji, održano druženje logopedinje Romane Mačukat i predškolaca iz Dječjeg vrtića "Tamaris. Cilj ovog projekta, kojeg je podržao i Ured UNICEF-a u Hrvatskoj, jest razvijanje predvještine čitanja i pisanja i stvaranje čitalačkih navika kod djece. Na današnjem druženju, nakon čitanja „Miš, krtica i zvijezda padalica“, prof. Mačukat i djeca su razgovarali o priči i igrali se s riječima i slovima.

_13_1_10_11_12_14_15_2_3_4_6_7_8_9

Prije nekoliko mjeseci najavili smo početak foto natječaja tvrtke Leć i portala Infovodice "Rascvitano, lipo, čisto, moje misto", a sada čestitamo pobjednicima: Božidaru Srdarevu za najljepši vrt, Viktoru Vlašiću za najljepši travnjak, Jeri Šimuncu za najljepši autohtoni vrt, Jolanti Szulc za najuređeniji balkon, te gospodinu Edi Sladoljevu koji je od tvrtke Leć dobio posebno priznanje za dugogodišnje ustrajno uređivanje svoje okućnice.Nagrađenima je osim priznanja uručen poklon bon u vrijednosti 1.000 kuna koji mogu iskoristiti u vrtnom centru CIB Trade – Šibenik.

Čestitamo svima i pridružujemo se željama portala Infovodice da se sljedeće godine prijavi više natjecatelja.

Sinoć smo prvi put izašli iz zgrade knjižnice kako bismo predstavili županjskog kantautora Ivicu Stanića i njegovu zbirku poezije „Put u život". Ispred ureda Turističke zajednice Grada Vodica, gospodin Stanić je uz podršku mlade pjevačice Anete Stojanov predstavio svoje probrane pjesme. Publika je uživala, a nadamo se da smo obradovali i slučajne prolaznike.
Zahvaljujemo se Ivici Staniću i Aneti Stojanov na lijepom koncertu, Turističkoj zajednici na ustupljenom prostoru, a veliko hvala upućujemo i neumornom Mariju Petroviću na tehničkoj podršci.
Ovim putem Vas pozivamo i na otvorenje izložbe ilustracija Eve Montanari „Federico" koja će se održati 6. srpnja s početkom u 19 sati, ovaj put na uobičajenom mjestu - u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice.

_2_3_5_6_4_7_8_1_9

Naše mlade korisnice Marta Kranjac, Lola Ševerdija i Karmen Roca, u pratnji Loline bake Katice i Karmenine mame Nikoline, posjetile su deseti Festival bajki u Ogulinu.

Cure su uživale i sada su pune dojmova. Bile su na raznim radionicama, a najviše su se zadržale na radionici na kojoj su im vrijedni članovi udruge Ozana iz Zagreba pokazivali tehniku filcanja . Crtanje na staklu ih je također ostavilo bez daha jer im je strpljivi barba Darko pokazao kako se pravi i kida staklo.

Posjetile su i rodnu kuću Ivane Brlić – Mažuranić, a na povratku kući i izletište Rastoke. 

 

 

_2_3_1_7_1_10_11_12_14_2_3_4_5_6_7_8_9_3_6_5_4

 

Gradska knjižnica Vodice danas je bila domaćin članovima Dječjeg gradskog vijeća Grada Vodica prigodom konstituirajuće sjednice. Toplu dobrodošlicu i puno uspjeha u budućem radu zaželjeli su im  gospodin Danijel Lasan- Zorobabel, predsjednik Gradskog vijeća, Marselo Mitrović Matić, predstavnik Grada Vodica i Petra Kranjac, predsjednica Koordinacijskog odbora „Gradovi i općine – prijatelji djece".
Anđela Zekonjić i Mate Škarić, predstavnici Osnovne škole Čista Velika te predstavnici Osnovne škole Vodice Marta Poljičak, Marija Lovrić, Antonela Pervan i Lucijan Španja članovi su Dječjeg gradskog vijeća Grada Vodica. Za prvu dječju Gradonačelnicu izabrana je Marta Poljičak na dvogodišnje mandatno razdoblje. Iskrene čestitke svojoj novoj "kolegici" te svima koji su sudjelovali u ovom izboru uputila je i vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev.
U ugodnom druženju, u društvu odraslih, dječji vijećnici odlično su se snašli u svojoj prvoj obvezi, koju su zaslužili iskazanim povjerenjem svojih birača na prvim dječjim demokratskim izborima.
Poželimo im dobru i uspješnu suradnju s vijećnicima Gradskog vijeća Grada Vodica i Gradonačelnicom na dobrobit svih učenika osnovnih škola Grada Vodica.

_2_10_12_4_6_8_5_17_7_14_11_15_13_16_19_20_21_22_23_1

Sunčano jutro 2. lipnja bilo je predivno za novi početak – službeni početak projekta „Brnistra: rano otkrivanje jezičnih i govornih smetnji" koji će Gradska knjižnica Vodice provoditi u suradnji s DV Tamaris. Danas u 10 sati upriličeno je službeno potpisivanje sporazuma između Gradske knjižnice Vodice i Udruge MI. Ovaj je projekt potpisivanjem postao dio osnovnog programa Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Udruge MI, Split: „ZA BOLJI POČETAK – jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za unaprjeđenje usluga potpore ranom razvoju djece."

Ovim projektom se za djecu s jezičnim teškoćama želi, kroz dostupnost informacija iz knjižne građe te pozivajući stručnjake iz navedenih područja, osigurati pomoć u savladavanju jezika, govora i komunikacije, kao i podizanje svijesti o ekologiji, održivom razvoju i očuvanju autohtonih biljaka.

Projekt ima nekoliko konkretnih ciljeva:
• omogućiti nesmetani razvoj govora, jezika i komunikacije,
• omogućiti ispravan stav prema prirodi,
• razviti predvještine čitanja i pisanja,
• razviti ljubav prema čitanju
• stvaranje čitalačkih navika i
• omogućiti daljnje provođenje projekta potičući sudionike na preuzimanje aktivne uloge u njegovom daljnjem provođenju i organizaciji.

„Ako želite shvatiti kako se osjeća dijete sa posebnim jezičnim teškoćama zamislite da ste prisiljeni pričati strani jezik u kojem se ne snalazite, znate što želite reći ali ne možete. Izgledate socijalno nesposobni. Niste glupi, ali ljudi bi pomislili da jeste.'' (Mabel L. Rice)

_1_2_3_4

Anketa

Sviđaju li Vam se naše nove mrežne stranice?

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook