Novosti

Tijekom drugog i završnog dana „Animacije demokracije" gimnazijalci su nam prikazali povijesni razvoj turbo folka te rezultate anketnog istraživanja koje je pokazalo kako značajan broj učenika srednjih škola sluša ovu vrstu glazbe, a da većina (iako ne priznaje slušanje ove glazbe) prepoznaje stihove. Ovaj put smo turbo folk raspravili kroz analizu stihova i video spotova Severine, Dare Bubamare, Đanija i Ivana Zaka, a za kraj smo se zabavili uz kviz učenica ekonomske škole. Nažalost najavljeni skype intervju s Rambom Amadeusom iz tehničkih razloga nismo uspjeli održati, ali nastojat ćemo ga ostvariti.

Na kraju možemo zaključiti da je turbo folk popularan zbog svojih lakih nota i jednostavnih tekstova koji omogućuju dobru zabavu u kasnim satima uz veće količine alkohola, ali i da je to trend iza koji neće puno promijeniti svijet, možemo se samo nadati da će mjesto koje turbo folk zauzima u medijima preuzeti sadržaji koji promoviraju kvalitetne vrijednosti i kulturu.

Ono što mi djelatnici Gradske knjižnice Vodice želimo sada je čuti što Vi, mladi građani Grada Vodica, želite vidjeti, doživjeti, raditi na Odjelu za mlade. Javite nam se jer ovaj je odjel tu samo zbog Vas!

Trubo folk - 2. dan_1Trubo folk - 2. dan_12Trubo folk - 2. dan_15Trubo folk - 2. dan_19Trubo folk - 2. dan_2Trubo folk - 2. dan_21Trubo folk - 2. dan_3Trubo folk - 2. dan_4Trubo folk - 2. dan_5Trubo folk - 2. dan_8

O turbo folku, njegovom povijesnom razvoju, značajkama, zašto ga mladi slušaju, a posebno zašto se boje priznati da ga slušaju teme su kojima smo se bavili sinoć na „Animaciji demokracije: kako glazba mijenja svijet – turbo folk". Za zabavan uvod uz kviz „Cajka ili rock" pobrinuo se Tomislav Mor, a cure iz Ekonomske škole Šibenik pobrinule su se za uvodno upoznavanje s ovim društvenim fenomenom. S gostima, ugostiteljem Antonom Dobrom, novinarom Markom Podrugom te glazbenikom i članom upravnog odbora šibenske podružnice Hrvatske glazbene unije Darkom Kalođerom razgovarali smo o tome zašto se turbo folk pojavio i kako mediji održavaju njegov opstanak, kako ugostitelji koji odbijaju puštati ovu vrstu glazbe teško financijski opstaju i mnogim drugim intrigama povezanim uz njega.

Ovo je bilo i službeno otvorenje Odjela za mlade koji smo do sada tek djelomično koristili. Nažalost, mladi iz Vodica kojima je cijeli program namijenjen, nisu bili s nama. Nadamo se da će se to promijeniti danas kada program počinje u 17 sati uz radionicu analize spota i stihova turbo folk hitova, nakon čega će gimnazijalci prikazati svoje viđenje njegova razvoja i rezultate svog istraživanja. U 19 sati preko skype-a nam se pridružuje Rambo Amadeus, a za kraj smo ostavili još jedan zabavan kviz.

 

Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_1Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_10Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_15Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_11Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_12Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_16Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_17Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_18Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_2Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_4Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_3Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_5Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_7Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_6Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_8Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_9

Danas smo našim dragim predškolcima pročitali priču Kašmira Huseinovića „Bajka o snjegovićima". Nakon toga razgovarali smo o osjećajima, te zaključili da je sreća u stvaranju i davanju, a ne uništavanju.

Za kraj smo se poigrali slovima i složili naslov naše današnje priče.

 

 

Bajka o snjegovićima_2Bajka o snjegovićima_1Bajka o snjegovićima_3Bajka o snjegovićima_4Bajka o snjegovićima_5Bajka o snjegovićima_6Bajka o snjegovićima_7Bajka o snjegovićima_8

Ovih se dana o Domovinskom ratu mnogo priča, a danas su s nama svoja potresna iskustva podijelili Bojana Meandžija i Boško Ramljak. Bojana je pričala o ratu iz pogleda djeteta koje je na dan napada na rodni Karlovac napunilo 13 godina. Svoju priču svakodnevno je bilježila kako bi svojoj nastavnici hrvatskog jezika mogla prikazati kako se osjećala dok je strahovala za vlastiti život i živote svoje obitelji i prijatelja. Danas tu priču u obliku romana „Trči! Ne čekaj me..." možete posuditi u Gradskoj knjižnici Vodice ili knjižnici Osnovne škole Vodice. Boško je na početku rata bio mladić od 22 godine koji je dragovoljno pristupio u rat u kojem je dva puta ranjen i sada dijeli svoju priču kako to razdoblje hrvatske povijesti ne bi nikada bilo zaboravljeno.
Hvala Bojani i Bošku, Osnovnoj školi Vodice i nakladniku Alfa na organizaciji susreta.

trcinecekajme_1trcinecekajme_10trcinecekajme_11trcinecekajme_12trcinecekajme_2trcinecekajme_4trcinecekajme_4trcinecekajme_5trcinecekajme_7trcinecekajme_8trcinecekajme_9

Jučer smo se ponovno družili na Pričaonici u Dječjoj sobi na Srimi. Susret je bio prilika da im uručimo slikovnice koje smo prikupili kroz donacije posjetitelja knjižnice.

Priču o prijateljstvu i zajedništvu „Amo-tamo" Ivane Guljašević, ovaj smo put pogledali na projekciji. Nakon što smo utvrdili kako izgleda pingvin i gdje živi izradili smo svoje pingvine u veselim šarenim košuljicama.

Pričaonica na Srimi_1Pričaonica na Srimi_2Pričaonica na Srimi_3Pričaonica na Srimi_4Pričaonica na Srimi_5Pričaonica na Srimi_6Pričaonica na Srimi_7

Na današnjoj pričaonici čitali smo priču „Krava na mjesecu" Dušana Vukotića. Kao uvod prije priče teta Martina je pročitala pjesmicu Luke Paljetka „Pljesak za jedan i drugi dlan" i „Astronaut" Borisa Nazanskog. Nakon priče odlučili smo, poput fon Brankice izraditi svoje rakete za let u svemir, a naša Luce nas je počastila povodom svog šestog rođendana. Sretan rođendan Luce!

Krava na Mjesecu_1Krava na Mjesecu_2Krava na Mjesecu_3Krava na Mjesecu_4Krava na Mjesecu_5

Danas su nas posjetili predškolci iz Dječjeg vrtića Tamaris kako bi saznali priču o putovanju načitae koke tete Hilde u potrazi za rijekom Limpopo. Osim toga lovili smo slova i igrali se s njima, a ovo kišno jutro razbudili pjesmom.

Veselimo se svakom novom susretu i nastavljamo s projektom „Brnistra: rano otkrivanje jezičnih i govornih smetnji"!

Predškolci i Teta Hilda_1Predškolci i Teta Hilda_2Predškolci i Teta Hilda_3Predškolci i Teta Hilda_4

Današnju pričaonicu u Gradskoj knjižnici Vodice posvetili smo, u bajkama uvijek omraženim, vukovima. Teta Blanka je pročitala priču o životu jednog vuka koji se zove Grga i koji najviše ne voli priču o Crvenkapici. Razgovarali smo o tome gdje i kako žive vukovi u stvarnosti i u bajkama, a nakon priče djeca su crtala šumu, more i mnoge druge ljepote.

U isto vrijeme teta Martina ponijela je pričaonicu djeci u „Dječjoj sobi" na Srimi. Tamo su se mali i veliki okupili oko žutih i crvenih stolova i poslušali priču o tome kako je mali vitez prevladao strah od konja i naučio jahati kao i svi vitezovi prije njega. Naravno, nakon priče smo razgovarali, crtali i igrali se.

Veselimo se skorim druženjima u „Dječjoj sobi" na Srimi i na Odjelu za djecu u knjižnici.

Dvije-pricaonice_1Dvije-pricaonice_2dvije-pricaoniceDvije-pricaonice_2Dvije-pricaonice_3Dvije-pricaonice_1

Današnjem susretu čitateljskog kluba pridružile su se još dvije cure, Lucija i Tereza. Šejla i Laura podijelile su s nama dojmove iz pročitanih knjiga, a glasanjem smo odlučili da će se čitateljski klub zvati „Knjigom kroz svijet".

Nakon što su cure odabrale knjige koje će čitati za sljedeći put, igrali smo zabavnu društvenu igru „Alias".

Povodom Mjeseca hrvatske knjige posjetili su nas trećaši i njihova učiteljica Meri Štampalija iz naše osnovne škole. Obišli su sve odjele, a kroz razgovor sa knjižničarima upoznali su se s njihovim radom. Većina djevojčica je izrazila želju da i one jednog dana rade u knjižnici. Svi su na poklon dobili straničnike.

Trećašice u knjižnici_1Trećašice u knjižnici_2Trećašice u knjižnici_3Trećašice u knjižnici_4Trećašice u knjižnici_5Trećašice u knjižnici_6

Danas je u knjižnici osnovan čitateljski klub za djecu. Šestašice Šejla, Nika i Laura upoznale su odjele knjižnice, raspored knjiga na policama i kako pretraživati knjižnični katalog. Uz čaj i grickalice razgovarali smo o književnosti, interesima i planovima za sljedeće sastanke. Odlučile smo se nalaziti svaki drugi tjedan, a na sastancima razgovarati o knjigama koje smo pročitale kao i drugim temama, povremeno organizirati kvizove ili se opustiti uz društvene igre. 
Cure su odabrale romane koje će kroz predstaviti na sljedećem susretu, u petak 4. studenog u 16 i 30 sati na Odjelu za mlade. Pridružite nam se!

 

Sinoć se na Odjelu za mlade Gradske knjižnice Vodice čitala poezija. Dvije naše korisnice, zaljubljenice u ovu književnu vrstu, počastile su nas odabranim stihovima Pupačića, A.B. Šimića, Balaševića, Ujevića, Ungarettija i Bukowskog. U ugodnoj atmosferi poželjeli smo još ovakvih susreta. Pridružite nam se!

POKOPANA LUKA

Stiže onamo pjesnik
i vraća se potom na svjetlo sa svojim pijevom
i rasipa ga

Od te pjesme
ostaje mi
neka niština,
neiscrpne tajne

Mariano, 29. lipnja 1916.

(Ungaretti, Giuseppe. Pokopana luka. Zagreb: Matica hrvatska, 2007.)

 

Citam 100 na sat-poezija_1Citam 100 na sat-poezija_2Citam 100 na sat-poezija_3Citam 100 na sat-poezija_4Citam 100 na sat-poezija_5Citam 100 na sat-poezija_6

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  16.67%
 • 20 do 50 knjiga
  50%
 • 10 do 20 knjiga
  16.67%
 • 1 do 10 knjiga
  16.67%
 • ne čitam
  0%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak, srijeda, petak 14:00 - 20:00

utorak, četvrtak 08:00-14:0

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook