Novosti

Sinoć je u Gradskoj knjižnice Vodice prikazan dokumentarni ratni video zapis „23 godine poslije: napad na Vodice" autora Ivana Kranjca.
Ravnateljica Knjižnice Sanja Radin Mačukat s osobitim je zadovoljstvom brojnim posjetiteljima predstavila doc. dr. sc. Antu Nazora, ravnatelja Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Gospodin Nazor se u svom obraćanju posjetiteljima posebno kritički osvrnuo na medije koji su izuzetno puno govorili o razaranju stambenog fonda u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom, dok se jako malo, gotovo zanemarivo, osvrtalo na uništavanje stambenih objekata u gradovima poput Osijeka, Nove Gradiške, Zadra, Vukovara i brojnih drugih gradova koji su bili izloženi granatiranju od strane JNA i srpskih paravojski, prevodeći činjenična stanja na jezik nerazumljiv istini. Istaknuo je važnost očuvanja dokumentarnih zapisa, fotografija, vojnih karata kao vrijednog gradiva koje treba upravo na način, na koji to radi Gradska knjižnica Vodice, očuvati i prikazati kako se ne bi nikad zaboravilo i ponovilo, a u cilju očuvanja istine prošlosti kao zaloga budućnosti naraštajima koji dolaze.
U sklopu sinoćnjeg prikazivanja video zapisa posjetitelji su imali priliku pogledati i izložbu ratnih fotografija istoimenog autora.
Zahvaljujemo svima koji su svojim dolaskom ovu večer, prepunu emocija, učinili posebnom.

_8_4_5_7_3_14_16_10_12_17

 

 

Našu multimedijalnu dvoranu posjećuju brojni gosti. Ovaj tjedan imamo čast ugostiti djecu iz jasličke skupine Dječjeg vrtića Tamaris.

Uz odobrenje gradonačelnice, boravit će kod nas dok se obnavljaju, u nevremenu nastala, oštećenja njihove sobe u zgradi Vrtića.

_1_10_11_12_13_15_6_7_9

U nedjelju 24. kolovoza, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice Sanja Radin Mačukat prigodnim je govorom otvorila izložbu likovnih radova „Plava uspomena".

Autori izložbe, uvaženi mađarski likovni umjetnici i amateri, okupljeni su u likovnoj koloniji "Terasa u Srimi" koja, pod budnim okom i umjetničkim vodstvom ilustratorice i grafičarke Alexandre Faltisz i Sándora Miklósa, djeluje već deset godina. Njihovi su radovi, izrađeni u različitim tehnikama, inspirirani prirodom, Dalmacijom, ljepotom i plavetnilom Jadrana. Uz mnogobrojne goste, otvorenju je nazočila i gradonačelnica Grada Vodica Branka Juričev Martinčev. Otvorenje je proteklo u veselom međunarodnom druženju uz domaću travaricu i fritule koje su izazvale oduševljenje kod naših mađarskih susjeda.

Prodajnu izložbu mađarske likovne kolonije „Terasa u Srimi" možete pogledati u multimedijalnoj dvorani Knjižnice do 30. kolovoza 2014. godine. Radujemo se Vašem dolasku!

_1_10_5_3_14_18_20_21_7_19_22_23

 

Ljeto je. Kroz prozore knjižnice gledamo u more i kupače koji uživaju na plaži, a u knjižnici se družimo s našim ljetnim gostima. Poneki od njih bi mogli biti kandidati za ovogodišnje najčitače jer, i na godišnjem odmoru, neumorno čitaju, dok ostali znatiželjnici i zaljubljenici u knjige i knjižnice dolaze u turističko razgledavanje.

Veoma smo ponosni i uvijek iznova uzbuđeni što su među ovim gostima i poznata lica. Nedavno su to bile književnica, profesorica i znanstvenica Julijana Matanović i Sanja Polak, omiljena književnica naših dječjih korisnika. Nadamo se daljnjem druženju s književnicama, kao i skorom posjetu stvarne, žive, sada već velike, Pauline P..

Izložbu "Okit" posvećujem župniku don Frani Šimatu, kao izraz sjećanja na čovjeka s kojim sam desetak godina aktivno surađivao i kroz to vrijeme upoznao vrijednosti, koje nisu česte, a ni uobičajene u vrtlogu svakodnevnog življenja. Ono što nije napisano ili fotografirano kao da nije ni bilo, ono što jest, blijedi, a ostaje samo kao pradavni mit koji se snagom sjećanja prenosi na pokoljenja.

Rekao je gospodin Boško Fržop, pred osamdesetak posjetitelja, u uvodnom govoru na otvorenju svoje izložbe, 14. srpnja, u Gradskoj knjižnici Vodice.

Izložba „Okit“ se sastoji od 30 fotografija u crno-bijeloj tehnici koje prikazuju povijest gradnje crkve na brdu Okit, od 1670. kada je izgrađena prva, do nove crkve Gospe od Karmela za koju je kamen temeljac postavljen 1995. godine, a čiju je gradnju inicirao pokojni don Frane Šimat. Kroz fotografije je vidljiva vjera i upornost Vodičana kojom su gradili crkvu nakon ratnih razaranja, uvijek iznova i s jednakom snagom pokazujući neslomljivost duha.

Izložbu možete pogledati do 27. srpnja u Knjižnici.

Otvorenje-izlozbe_1Otvorenje-izlozbe_10Otvorenje-izlozbe_11Otvorenje-izlozbe_13Otvorenje-izlozbe_14Otvorenje-izlozbe_15Otvorenje-izlozbe_16Otvorenje-izlozbe_17Otvorenje-izlozbe_2Otvorenje-izlozbe_21Otvorenje-izlozbe_9Otvorenje-izlozbe_5Otvorenje-izlozbe_23

„Putevima moje mašte“ naslov je slikovnice koja je osvojila treće mjesto na jedanaestom natječaju „Moja prva knjiga“, a čija je autorica Filipa Ivanda, učenica petog razreda Osnovne škole Vodice.

Jako volimo sve slikovnice nagrađene u sklopu ovog natječaja pa jedva čekamo pročitati Filipinu priču.

(Više pročitajte na portalu Infovodice. URL: infovodice.com)

Bijeli klaun, u potrazi za sretnim ljudima, stigao je i na dječji odjel Gradske knjižnice Vodice. Autor dječjeg romana uvrštenog u osnovnoškolske lektire, Damir Miloš, u opuštenom razgovoru s djecom ispričao je kako je stvarao svoj roman te naglasio da zanimljivost romana proizlazi iz unutrašnjeg doživljaja i promišljanja glavnog lika. Bijeli klaun je poučna priča koja nas uči da među nama postoje i oni koji su „drugačiji", koje trebamo prihvaćati i s njima dijeliti naš svijet. Pričajući o svom šestogodišnjem radu u SUVAG-u, centru za rehabilitaciju slušanja i govora, kazao je da gluha djeca ne raspoznaju boje kao čujuća, ali ako ih ne naučimo o bojama neće moći ni govoriti o njima. Postoje i druga osjetila kojima „vidimo" boje jer se naša osjetila nadopunjavaju. To je sinestezija, tj. osjećaj po kojem se ono što opažamo svojim osjetilima može miješati (mirisi imaju oblik, boje, zvukove...).

Miloš je kazao djeci da je pisanje stvar vježbe i da trebaju puno čitati ako žele krenuti njegovim stopama. Ali nikada ne smiju zaboraviti najbitnije stvari u životu: ljubav, smijeh, dobrotu, prijateljstvo... jer svatko vidi onako i ono što želi i kako želi vidjeti. Nisu samo djeca bila oduševljena Milošem, razgalio je srca i odraslih posjetitelja. Svojom osebujnošću i naracijom naveo nas je da još jedanput pročitamo njegova djela koja plijene pažnju djece i odraslih.

Uistinu je bilo zabavno i poučno družiti se s Damirom Milošem i njegovim i našim Bijelim klaunom.

Damir Milos_1Damir Milos_2Damir Milos_3Damir Milos_4

Nakon premijerne izložbe na sveučilištu UCLA u listopadu 2013. i izložbe postavljene u ožujku 2014. u kalifornijskom gradu San Pedro, slika Roka Ivande, jedna iz serije inspiriranih Seaside Jazz festivalom, odabrana je za plakat jazz festivala koji se trenutno održava u Berlinu.

Prepuni ponosa čestitamo našem sugrađaninu Roku Ivandi na svjetskom priznanju.

(Preuzeto s portala Infovodice.com. URL: http://infovodice.com/kulturne-novosti/eunic-berlin-odabrao-rokovu-sliku.html)

Gradska knjižnica Vodice prvi puta je bila domaćin Skupštine Knjižničarskog društva Šibenik, održane 15. svibnja 2014.

Sanja Radin Mačukat, ravnateljica naše Knjižnice, održala je uvodno izlaganje na temu Knjižnica – dnevni boravak. U svome izlaganju osvrnula se na rad Knjižnice od preseljenja u nove prostore do danas. Naša knjižnica u novom ruhu postala je svojevrsni dnevni boravak građana Vodica odnosno kulturno i obrazovno središte koje građanima osigurava pristup znanju, informacijama i kulturnim sadržajima.

I naša mlada kolegica Martina Špadić , knjižničarka OŠ Vodice, prezentirala je školsku knjižnicu kroz temu Knjižnica – prije i poslije. Istaknula je važnost i školske knjižnice i knjižničara jer predstavljaju kulturni centar škole, a najvažniji im je zadatak poticanje učenika na čitanje. Zahvalila se na dobroj međusobnoj suradnji s našom Knjižnicom i na donaciji obvezne lektire što će omogućiti učenicima da i dalje razvijaju čitalačke navike.

Ugodno druženje i konstruktivan razgovor bili su poticaj daljnjoj suradnji i pripremanju sljedećih susreta.

Na današnji dan, prije godinu dana, službeno su otvorene nove prostorije Gradske Knjižnice Vodice.

Tijekom godine, naša je Knjižnica postala „dnevni boravak“ mnogim korisnicima koji svakodnevno izražavaju svoje zadovoljstvo uslugama i sadržajima Knjižnice, a nas djelatnike doživljavaju kao motivirano, ljubazno i stručno osoblje. Nastojali smo približiti znanje i kulturu svim stanovnicima Grada Vodica i našim gostima , odgovoriti na sve zahtjeve stručno utemeljenim uslugama  te pridonijeti obaviještenosti , obrazovanju i bogaćenju kulturnog života svakog pojedinca i zajednice.

Danas obljetnicu obilježavamo radno, veselimo se svim čestitkama i pozivamo Vas da nas posjetite, učlanite se i sudjelujete u našim projektima.

 

Svečano otvorenje Knjižnice_32Svečano otvorenje Knjižnice_27Svečano otvorenje Knjižnice_31Svečano otvorenje Knjižnice_23

Cijelu fotogaleriju pogledajte ovdje.

 

Jednom mjesečno mame, djeca, buduće mame, igračkama, pelenama, slikovnicama, kolicima i drugim potrepšinama napune multimedijalnu dvoranu Gradske knjižnice Vodice. Na ovim sastancima grupe Sunce moje malo, mame (uz stručne savjete patronažnih sestara Marine Juričev Martinčev i Jadranke Sladoljev) razmjenjuju iskustva vezana uz dojenje, odgoj djece i odnose unutar obitelji, gledaju se dokumentarni filmovi, a ponekad održavaju prezentacije, primjerice platnenih pelena.

Ako ste roditelj malenog djeteta ili očekujete dijete, dođite i družite se s nama (tate su isto dobrodošle).

Veselo je bilo i na današnjem sastanku na kojem se razgovaralo o dojenju: do kada dojiti, kako prestati, dojenje i nova trudnoća, te tandemsko dojenje.

Sunce moje malo_10Sunce moje malo_4Sunce moje malo_7Sunce moje malo_14

Mjesec svibanj obilježit će priče o obitelji, a započeli smo ga izradom poklona za mame. Dođite i sljedeću srijedu na Pričaonicu, jedino što Vam treba je mašta, znatiželjno uho i kreativne ručice! Nastavljamo se družiti do 01. lipnja, a nakon toga ćemo napraviti ljetnu pauzu.

Nek te čuva pola svijeta,
dobri ljudi nek te brane,
nek se brinu fine dame,
al' bez mame, al' bez mame...

Četir tetke nek te ljube,
nek te zgrije njihov plamen,
nek ti plešu, nek ti drame,
al' bez mame, al' bez mame...

Nek te nose cijele noći,
nek ti kroje prema modi,
nek te fotografu vodi -
to još uvijek nije sve.

Nek te tješi sto vojnika
kada uplašiš se tame,
nek ti cvatu ruže same,
al' bez mame što bi ti?

(Dedić, Arsen. Bez mame// Dječje oči. Samobor: Meridijani, 2004. Str. 17.)

Za mame_1Za mame_12Za mame_2Za mame_3Za mame_4Za mame_8

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  11.11%
 • 20 do 50 knjiga
  55.56%
 • 10 do 20 knjiga
  22.22%
 • 1 do 10 knjiga
  11.11%
 • ne čitam
  0%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook