Novosti

PB131241U srijedu, 13. studenoga Gradsku knjižnicu Vodice posjetile su Marica Bahlen, ravnateljica Informativnog centra pri Veleposlanstvu i diplomatkinja Victoria Meuret, savjetnica za ekonomska pitanja u Veleposlanstvu. Predstavnice Veleposlanstva donirale su našoj Knjižnici slikovnice na engleskom jeziku, fotografiju američkog nacionalnog spomenika Mount Rushmore, te brošure i postere o američkoj povijesti i kulturi.

 

Susretu je prisustvovalo stotinjak djece predškolske dobi i prvih razreda Osnovne škole Vodice, te nekolicina odraslih. Svi smo bili iznenađeni velikim brojem djece koja su unatoč gužvi aktivno slušala priču The Polar Express na engleskom jeziku koju im je čitala Viktoria Meuret. Najaktivniji su bili školarci koji su odgovarali na naša pitanja, a kasnije i sami, u Multimedijalnoj dvorani, dobili priliku da razgovaraju s diplomatkinjom Meuret, postave joj pitanja i pokažu vlastito znanje engleskog jezika.

 

Oduševljene predstavnice Veleposlanstva zahvalile su se na gostoprimstvu i iskazanom interesu, te izrazile želju za daljnjom suradnjom i skorim susretom, možda već za Uskrs. Posebno su zainteresirane za suradnju s mladima i to u obliku mini projekta Centar za mlade.

 

Nakon slikovnica dobivenih od Alliance Francaise (Društvo hrvatsko francuskog prijateljstva) i donacije Veleposlanstva SAD-a popunjava se naša zbirka dječjih knjiga na stranim jezicima te već sada možemo djeci ponuditi raznolik izbor knjiga iz kojih će učiti strane jezike.

Još se jednom zahvaljujemo Veleposlanstva SAD-a na posjeti, donaciji knjiga, druženju i toplo se nadamo da će daljnja suradnja biti ostvarena.

posjet veleposlanstva SAD-a_1posjet veleposlanstva SAD-a_2posjet veleposlanstva SAD-a_4posjet veleposlanstva SAD-a_5posjet veleposlanstva SAD-a_7posjet veleposlanstva SAD-a_9

P1190980 SmallDan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga, na dan donošenja prvoga hrvatskog Zakona o knjižnicama sa ciljem poboljšanja vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini.

I naša Knjižnica je obilježila svoj Dan donacijom knjiga Osnovnoj školi Vodice i proglašenjem najčitatelja Dječjeg odjela i Odjela za odrasle.

Gradska knjižnica Vodice je zbog dugogodišnje suradnje s Osnovnom školom te trogodišnjeg boravka u njihovim prostorijama, u znak prijateljstva donirala lektirne naslove Knjižnici škole. Ravnatelj škole i voditeljica Knjižnice u prisustvu djece iz novinarske grupe zahvalili su ravnateljici Gradske knjižnice na donaciji knjiga.

Knjige su kupljene iz vlastitih sredstava odnosno zakasnina, što je izvanredni prihod Knjižnice, te je donesena Odluka da se cjelokupan iznos izdvoji za donaciju knjiga.

Nadamo se da će i ubuduće biti ovakvih donacija.

 

PROGLAŠENJE NAJČITATELJA

S veseljem smo proglasili sedmogodišnju najčitateljicu Dječjeg odjela Karmelu Grgurev koja je pročitala trideset sedam (37) naslova u ovoj godini. Karmela nam je otkrila da najviše voli čitati basne jer su jednostavne, kratke i vrlo poučne.

Ivana Ljubić  s pročitanih sedamdeset sedam (77) knjiga je najčitatelj Odjela za odrasle. Gđu Ivanu su njeni roditelji upisali u Knjižnicu s nepunih tri godine i od tada ne prestaje druženje s knjigom. Ljubav prema pisanoj riječi je prenijela i na svoju djecu. Ljubiteljica svih žanrova literature preporučila je dvije knjige za čitanje: Krovovi Teherana/Mahbod Seraji i Jezik cvijeća/Vanessa Diffenbaugh.

Karmela i Ivana su s ponosom preuzele knjige koje su dobile na poklon.

Donacija knjiga OŠ Vodice_1Donacija knjiga OŠ Vodice_2Prve najčitateljice_1Prve najčitateljice_10Prve najčitateljice_2Prve najčitateljice_5Prve najčitateljice_6Prve najčitateljice_7Prve najčitateljice_8

U sklopu programa Čitajmo zajedno, u Mjesecu hrvatske knjige, Gradska knjižnica Vodice ugostila je dječju književnicu Anu Bilić Udovičić.

Nasmijana, otvorena i opuštena Ana već je na početku druženja iznenadila djecu svojom pojavom pošto su svi očekivali puno stariju osobu. Autorica je predstavila tri svoje knjige: Tajna bakinog tavana, Vitezovi rata i Čuvar blaga. Prepričala je djeci nekoliko priča iz svoje nove zbirke Vilinske priče temeljene na slavenskoj mitologiji. Ana je sa zadovoljstvom istaknula suradnju s Milenom Grudić, ilustratoricom naslovnice Vilinskih priča.

Kombinacija vedre osobnosti autorice i znatiželja djece rezultirala je veselom atmosferom. Djeca su domišljatim pitanjima pokazala zanimanje za autoricu i njena djela.

Nadamo se da je susret s našom sugrađankom Anom Bilić Udovičić pridonio izgradnji pozitivnog stava djece prema čitanju i knjizi.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati ovdje.

Susret s Anom Bilić Udovičić_5Susret s Anom Bilić Udovičić_2Susret s Anom Bilić Udovičić_1Susret s Anom Bilić Udovičić_1

tri-prascicaU sklopu projekta Čitajmo zajedno na hrvatskom jeziku, održan je prvi susret s djecom predškolskog uzrasta na Odjelu za djecu i mlade. Cilj projekta je razvijanje i njegovanje navike čitanja kroz raznovrsne aktivnosti i druženje s knjigom. Družili smo se s tri praščića, jednim strašnim vukom, Crvenkapicom, bakom, još jednim strašnim vukom i lovcem Lukom gotovo jedan sat.

Survey-picPoštovani,
Odjel za djecu i mlade, Gradske knjižnice Vodice (u daljnjem tekstu: Knjižnica) kreće s realizacijom Projekta poticanja čitanja za djecu predškolskog uzrasta. U sklopu Projekta će se provoditi čitaonice i pričaonice priča, bajki, basni, pjesmica - na hrvatskom te na engleskom, francuskom i njemačkom (više o projektu ćete moći pročitati na mrežnim stranicama Knjižnice). Sudjelovati mogu djeca koja su članovi Knjižnice. Ukoliko želite da Vaše dijete bude član Gradske knjižnice Vodice možete ispuniti docpristupnicu za dijete koje želite upisati. Pristupnicu nam možete poslati na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili donijeti isprintanu u Knjižnicu.

Na kraju ljeta, točnije 22. kolovoza, kao najavu za buduća događanja u projektu „Poticanje kulture čitanja djeci i s djecom" imali smo čast ugostiti slavnu hrvatsku ilustratoricu Andreu Peterlik Huseinović i dječjeg književnika Kašmira Huseinovića. Ovaj dvojac koji je zaslužan za nastanak brojnih predivnih, zaigranih i u svijetu nagrađivanih slikovnica došao je pokazati djeci kako one nastaju. Ovom prigodom u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice okupilo se tridesetak djece i roditelja.

Sinoć je na vodičkoj Ruži vjetrova u organizaciji Gradske knjižnice Vodice i POU Vodice održana međunarodna kulturna manifestacija Voda - izvor života. Unatoč kiši, izložbu odabranih slika iz fundusa Artist on Globe uspjelo je pogledati nekoliko stotinjaka Vodičana i njihovih gostiju, ali na žalost, zbog vremenskih uvjeta nije održano predstavljanje knjige Masaru Emotoa: Poruke skrivene u vodi, ni koncert klasične glazbe Tria Amor.

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  0%
 • 20 do 50 knjiga
  100%
 • 10 do 20 knjiga
  0%
 • 1 do 10 knjiga
  0%
 • ne čitam
  0%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak, srijeda, petak 14:00 - 20:00

utorak, četvrtak 08:00-14:0

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook