Novosti

Danas su nas posjetili predškolci iz Dječjeg vrtića Tamaris kako bi saznali priču o putovanju načitae koke tete Hilde u potrazi za rijekom Limpopo. Osim toga lovili smo slova i igrali se s njima, a ovo kišno jutro razbudili pjesmom.

Veselimo se svakom novom susretu i nastavljamo s projektom „Brnistra: rano otkrivanje jezičnih i govornih smetnji"!

Predškolci i Teta Hilda_1Predškolci i Teta Hilda_2Predškolci i Teta Hilda_3Predškolci i Teta Hilda_4

Današnju pričaonicu u Gradskoj knjižnici Vodice posvetili smo, u bajkama uvijek omraženim, vukovima. Teta Blanka je pročitala priču o životu jednog vuka koji se zove Grga i koji najviše ne voli priču o Crvenkapici. Razgovarali smo o tome gdje i kako žive vukovi u stvarnosti i u bajkama, a nakon priče djeca su crtala šumu, more i mnoge druge ljepote.

U isto vrijeme teta Martina ponijela je pričaonicu djeci u „Dječjoj sobi" na Srimi. Tamo su se mali i veliki okupili oko žutih i crvenih stolova i poslušali priču o tome kako je mali vitez prevladao strah od konja i naučio jahati kao i svi vitezovi prije njega. Naravno, nakon priče smo razgovarali, crtali i igrali se.

Veselimo se skorim druženjima u „Dječjoj sobi" na Srimi i na Odjelu za djecu u knjižnici.

Dvije-pricaonice_1Dvije-pricaonice_2dvije-pricaoniceDvije-pricaonice_2Dvije-pricaonice_3Dvije-pricaonice_1

Današnjem susretu čitateljskog kluba pridružile su se još dvije cure, Lucija i Tereza. Šejla i Laura podijelile su s nama dojmove iz pročitanih knjiga, a glasanjem smo odlučili da će se čitateljski klub zvati „Knjigom kroz svijet".

Nakon što su cure odabrale knjige koje će čitati za sljedeći put, igrali smo zabavnu društvenu igru „Alias".

Povodom Mjeseca hrvatske knjige posjetili su nas trećaši i njihova učiteljica Meri Štampalija iz naše osnovne škole. Obišli su sve odjele, a kroz razgovor sa knjižničarima upoznali su se s njihovim radom. Većina djevojčica je izrazila želju da i one jednog dana rade u knjižnici. Svi su na poklon dobili straničnike.

Trećašice u knjižnici_1Trećašice u knjižnici_2Trećašice u knjižnici_3Trećašice u knjižnici_4Trećašice u knjižnici_5Trećašice u knjižnici_6

Danas je u knjižnici osnovan čitateljski klub za djecu. Šestašice Šejla, Nika i Laura upoznale su odjele knjižnice, raspored knjiga na policama i kako pretraživati knjižnični katalog. Uz čaj i grickalice razgovarali smo o književnosti, interesima i planovima za sljedeće sastanke. Odlučile smo se nalaziti svaki drugi tjedan, a na sastancima razgovarati o knjigama koje smo pročitale kao i drugim temama, povremeno organizirati kvizove ili se opustiti uz društvene igre. 
Cure su odabrale romane koje će kroz predstaviti na sljedećem susretu, u petak 4. studenog u 16 i 30 sati na Odjelu za mlade. Pridružite nam se!

 

Sinoć se na Odjelu za mlade Gradske knjižnice Vodice čitala poezija. Dvije naše korisnice, zaljubljenice u ovu književnu vrstu, počastile su nas odabranim stihovima Pupačića, A.B. Šimića, Balaševića, Ujevića, Ungarettija i Bukowskog. U ugodnoj atmosferi poželjeli smo još ovakvih susreta. Pridružite nam se!

POKOPANA LUKA

Stiže onamo pjesnik
i vraća se potom na svjetlo sa svojim pijevom
i rasipa ga

Od te pjesme
ostaje mi
neka niština,
neiscrpne tajne

Mariano, 29. lipnja 1916.

(Ungaretti, Giuseppe. Pokopana luka. Zagreb: Matica hrvatska, 2007.)

 

Citam 100 na sat-poezija_1Citam 100 na sat-poezija_2Citam 100 na sat-poezija_3Citam 100 na sat-poezija_4Citam 100 na sat-poezija_5Citam 100 na sat-poezija_6

Danas je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice 170 djece sudjelovalo u maratonu „Čitam 100 na sat!". Učenici drugih razreda Osnovne škole Vodice s veseljem su vrtićanima iz Dječjeg vrtića Tamaris čitali svoje lektirne naslove: Andersenovu bajku Ružno pače, Prosenjakovu pričicu Miš, pjesme Grigora Viteza i Čapekovu Poštarsku bajku. Uživali smo u čitanju i slušanju jer sva djeca dobro znaju da nam čitanje pomaže u učenju, upoznavanju svijeta oko sebe i jačanju mozga te da se samo čitanjem može postati još bolji u čitanju pa ga oni preporučuju svaki dan, 365 dana u godini.

Minimaraton_2Minimaraton_3Minimaraton_4Minimaraton_5Minimaraton_7Minimaraton_9

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige Gradsku knjižnicu Vodice posjetili su vodički korisnici Centra za socijalnu inkluziju Šibenik. Kroz ugodni razgovor s knjižničarkama Martinom i Biljanom obišli su sve odjele i upoznali se s aktivnostima koje se u knjižnici odvijaju. Saznali su ponešto o organizaciji i smještaju knjižnične građe i obradi knjiga, a sami su se s guštom okušali u tehničkoj obradi.

Zadovoljstvo druženja je bilo obostrano i nadamo se da će postati redovito. Još jednom se zahvaljujemo na velikoj pomoći u lijepljenju, pečatiranju i umatanju!

Druženje s korisnicima Inkluzije_1Druženje s korisnicima Inkluzije_2Druženje s korisnicima Inkluzije_3Druženje s korisnicima Inkluzije_4Druženje s korisnicima Inkluzije_5Druženje s korisnicima Inkluzije_6Druženje s korisnicima Inkluzije_7

Danas nam je u posjet došla skupina djece iz igraonice s otoka Zlarina. Ovo je njihov prvi posjet knjižnici. S oduševljenjem su razgledali sve knjige, poslušali što se sve radi u knjižnici te kako treba postupati s knjigama.

Na poklon su dobili slikovnicu "Kako živi Antuntun" Grigora Viteza koju će čitati u svojoj igraonici, a nakon zajedničke fotografije, veselo su nam obećali da će ponovo doći.

 

Posjet djece sa Zlarina_1Posjet djece sa Zlarina_2Posjet djece sa Zlarina_3Posjet djece sa Zlarina_4Posjet djece sa Zlarina_5Posjet djece sa Zlarina_6

Djelatnice Gradske knjižnice Vodice, Sanja Radin Mačukat i Blanka Valinčić, sudjelovale su na seminaru „Taktilna slikovnica u narodnoj i školskoj knjižnici". Seminar je organizirao Centar za stalno stručno usavršavanje Zagreb. Predavači su bile Hela Čičko i Natalija Dragoja iz Knjižnica Grada Zagreba.

„Djeca koja ne mogu čitati crni tisak imaju iste čitateljske potrebe kao i druga djeca, kazala je u uvodnom izlaganju gospođa Hela Čičko, knjižničarska savjetnica te je u nastavku istaknula dokumenta o načelu dostupnosti službi i usluga narodnih knjižnica osobama s invaliditetom. 

Taktilne slikovnice namijenjene su svoj djeci, a osobito slijepoj i visoko slabovidnoj djeci. Otisak je na brajici i uvećanom crnom tisku. Ilustracije su reljefne, izvedene u različitim tehnikama, intenzivnih boja i kontrasta radi stimulacije ostatka vida. Uvez taktilne slikovnice omogućava horizontalno listanje. Važnost taktilnih slikovnica pruža slijepom djetetu da osjetom dodira spoznaje svijet, jer je spoznaja svijeta dodirom polagana i ograničavajuća. Na ovaj način dijete spoznaje one pojmove koji su mu zbog nedostatka vida daleki, apstraktni i nedostupni (oblaci, sunce, mjesec), suviše veliki pa ih je teško doživjeti kao cjelinu (kuća, planina) ili suviše mali (insekti) ili opasni (vatra). Različitost materijala kod djeteta potiče istraživanje i pregledavanje slika", kazala je na kraju svog izlaganja gospođa Hela Čičko.

Nakon predavanja prisustvovali smo i aktivno izrađivali prve stranice taktilne slikovnice na Odjelu za djecu, Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić", pod stručnim vodstvom kolegice Nadalije Dragoja iz Knjižnica Grada Zagreba. Tako je priča o „Plesnoj haljini žutog maslačka", autorice Sunčane Škrinjarić, oživjela u vještim rukama kolegica školskih i narodnih knjižnica Šibensko-kninske županije.
Nadamo se da će i Gradska knjižnica Vodice vrlo skoro organizirati sa učenicima Osnovne škole Vodice izradu prve taktilne slikovnice.

Seminar „Taktilna slikovnica u narodnoj i školskoj knjižniciSeminar „Taktilna slikovnica u narodnoj i školskoj knjižniciSeminar „Taktilna slikovnica u narodnoj i školskoj knjižnici

Nakon proljetnih leptira tete Kate, na popodnevnoj pričaonici, uz priču posvećenu bakama, izrađivali smo cvjetne slike. Slike smo namijenili za poklon bakama, mamama ili nekoj od žena koje su nam jako važne i drage.

PricaonicaKodbake_1PricaonicaKodbake_2PricaonicaKodbake_3PricaonicaKodbake_6PricaonicaKodbake_5

Naši predškolci se pripremaju za školu, a mi im kroz projekt „Brnistra" nastojimo pomoći u pripremi. Tako smo se i danas, uz pomoć jednog zelenog žapca iz „Žabecede", igrali slovima, riječima, rimom i rečenicama.

Abeceda_13Abeceda_15Abeceda_5Abeceda_9

Anketa

Sviđaju li Vam se naše nove mrežne stranice?

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook