Novosti

Uz priču „Što bi bilo kad" Nenada Raosa smišljali smo scenarije za nevjerojatne događaje – kad bi postao malen poput mrava, upoznao diva, vilu, mogao letjeti, imao čarobne moći. Za kraj su nam Luce i Mila pomoću sličica s kartica za igru memori ispričale nekoliko zanimljivih pričica s čarobnjakom, divom, vilom, vilenjakom, patuljčicom i zmajem kao likovima.

Ispričaj priču_2Ispričaj priču_3Ispričaj priču_5Ispričaj priču_6

Završila je akcija "Čitam, dam, sretan sam!" u kojoj smo sakupljali slikovnice za dječji vrtić u Čistoj Velikoj. Sakupili smo dvadesetak naslova među kojima su se našla i tri naslova na engleskom jeziku. Knjige smo složili u kutiju i uputili se u Čistu kako bismo predali knjige djeci i njihovoj teti odgajateljici. Iskoristili smo priliku da djeci pročitamo ekološku priču Nevenke Videk "Pismo iz Zelengrada" te pljeskom uz pjesmu Luke Paljetka "Pljesak za jedan i drugi dlan" pozdravili mame, tate, cvijeće, Zemlju, nas same i svu djecu svijeta. Zahvaljujemo se našim korisnicima koji su se odazvali akciji i darovali svoje slikovnice te djeci i teti u vrtiću na gostoprimstvu.

Veselimo se ponovnom druženju!

Donacija knjiga vrtiću u Čistoj Velikoj_1Donacija knjiga vrtiću u Čistoj Velikoj_2Donacija knjiga vrtiću u Čistoj Velikoj_3Donacija knjiga vrtiću u Čistoj Velikoj_4Donacija knjiga vrtiću u Čistoj Velikoj_6Donacija knjiga vrtiću u Čistoj Velikoj_7Donacija knjiga vrtiću u Čistoj Velikoj_8

Eto, prošla je i ovogodišnja „Animacija demokracije" – Punk (je mrtav?!). Potrudili smo se animirati uspavane i probuditi nove glasove podsjetivši ih na buntovništvo punka, a time i na nužnost kritičkog promišljanja stvari oko nas i nužnost progovaranja o onome što nas smeta. Različiti glazbeni i umjetnički pokreti mijenjali su nazore, razmišljanja, životne stilove, a time i društvo. Učenici Ekonomske škole Šibenik i Gimnazije Antuna Vrančića te naši gosti ukazali su nam da je to učinio i punk, šokirajući i zgražajući mnoge.

Nakon prvog dana ispunjenog predavanjima i raspravama, drugi dan započeli smo radionicom „Lost flayers" na kojoj su sudionici svoj bunt uobličili crnim markerima i isječcima iz novina. Moći ćete ih vidjeti u Gradskoj knjižnici Vodice te po našim ulicama. Nakon radionice pogledali smo „Vox populi" učenika Ekonomske škole Šibenik koji je poslužio kao uvod u njihov „Talk show" s punkerima: učenikom trećeg razreda Prometno-tehničke škole Šibenik Antom Gulinom, Rankom Fruom (nekadašnji šibenski punk bend „Nula") i Radom Kristićem (nekadašnji šibenski punk bend „Anarchy language" i živući „Diskodelija"). Govorilo se o šibenskoj i svjetskoj punk sceni i punkerima nekada i sada, njihovom glazbenom djelovanju, odnosu društva prema punku i obratno, cajkama i mnogo čemu drugom. Sve u svemu zanimljiv razgovor sa zanimljivim gostima. Kraj večeri i cjelokupnog programa začinio je bend „The Crows" svirajući klasike punka i poneku svoju pjesmu (dečki , nadamo se da ćemo Vas uskoro ponovno slušati).

Ovim putem zahvaljujemo se svim učenicima i njihovim profesoricama sociologije Žani Antunac, Dini Vranković i Dragici Rončević na ukazanom trudu i užitku kojim smo gledali i slušali njihova predavanja, video uratke, izložbu i sudjelovanje na radionici. Zahvaljujemo se ravnatelju i ravnateljici ovih škola na ukazanom razumijevanju i odazivu na sudjelovanje u projektu. Zahvaljujemo i Anti Friganoviću koji je u ime udruge „Longpleyka" ponovno bio u ulozi „tonca", te uz pomoć Maria Petrovića osigurao opremu za koncert. Zahvaljujemo se gostima Anti Gulinu, Ranku Frui i Radi Kristiću na zanimljivom razgovoru, a bendu na odličnom koncertu. Posebnu zahvalu upućujemo umirovljenoj profesorici sociologije Milici Sladoljev bez koje bi ovaj projekt teško zaživio ovakav kakav jest.

Svi Vi koji ste ovo nažalost propustili, možete na našim stranicama pogledati snimljene fotografije, uputiti se u Gradsku knjžnicu Vodice, pogledati izložbu fotografija „Crtaona" i likovno-aktivističke radove nastale na radionici „Lost flyers" te posuditi neku od knjiga o punku: Zapalite kuću, RAmones: američi bend, Pretty vacant: povijest punka i ostale. http://katalog.gkv.hr/pagesResults/rezultati.aspx?&action=search¤tPage=1&searchById=30&sort=0&spid0=30&spv0=punk).

Dok ima ljudi koji slušaju punk, punk neće umrijeti!

Punk (je mrtav?) - druga večer_2Punk (je mrtav?) - druga večer_4Punk (je mrtav?) - druga večer_6Punk (je mrtav?) - druga večer_11Punk (je mrtav?) - druga večer_15Punk (je mrtav?) - druga večer_23Punk (je mrtav?) - druga večer_19Punk (je mrtav?) - druga večer_14Punk (je mrtav?) - druga večer_20Punk (je mrtav?) - druga večer_21Punk (je mrtav?) - druga večer_26Punk (je mrtav?) - druga večer_27Punk (je mrtav?) - druga večer_29Punk (je mrtav?) - druga večer_30Punk (je mrtav?) - druga večer_31Punk (je mrtav?) - druga večer_32Punk (je mrtav?) - druga večer_33

Iako je vani bilo relativno sunčano u knjižnici nam je teta Kate priredila pravi zimski ugođaj. Djeca su kroz radionicu nakratko iskusila zimske radosti, pa su se tako malo grudala i zabavljala izrađujući snjegvića, a nakratko su se i sami pretvorili u snježne pahulje.

Radionica Zimske radosti_3Radionica Zimske radosti_5Radionica Zimske radosti_4Radionica Zimske radosti_8Radionica Zimske radosti_9Radionica Zimske radosti_6Radionica Zimske radosti_7Radionica Zimske radosti_2Radionica Zimske radosti_1

Na današnjoj pričaonici čitala se knjiga „Zvrčko i Mljac" autorice Holly Hobbie. Priča je to o dvojici najboljih prijatelja koji žive u Šljukinom Gnijezdu.

O putovanju i prijateljstvu sa tetom Martinom pričale su Eva, Luce, Cvijeta i Iskra.

 

Priča o Priča o Priča o Priča o

Nakon blagdana nastavljamo se družiti s predškolcima, ovog puta kroz zimsku tematiku. Čitali smo priču o baki Zimi i zaigrali se s riječima.

Predskolci-zima_1Predskolci-zima_2Predskolci-zima_3Predskolci-zima_4Predskolci-zima_5

 

Ponovili smo danas s predškolcima i njihovom tetom Zdenkom slova te naučili da nas stvaranje i dijeljenje usrećuje, a uništavanje i uzimanje rastužuje.
Uživajte i vi u stvaranju i dijeljenju ovih blagdana, a ne zaboravite na to ni kasnije!

Na početku blagdanskog mjeseca prosinca dolazi nam sveti Nikola. Kako bi ga dočekali spremni, na današnjoj pričaonici čitali smo priču „Jupi, dolazi nam sveti Nikola", a na radionici izrađivali svijećnjake od staklenki koje smo ukrašavali božićnim motivima.

Plašljiva vjeverica nas je danas poučila da se ne trebamo bojati drugih životinja jer pravi prijatelji imaju zube, ali nas neće ugristi. Nakon što smo u priči „Plašljiva vjeverica traži prijatelja" vidjeli kakve osobine vjeveričin prijatelj treba imati i mi smo ukrasili stablo prijateljstva osobinama SAVRŠENOG PRIJATELJA!

Pričaonica o prijateljstvu_7Pričaonica o prijateljstvu_8Pričaonica o prijateljstvu_9Pričaonica o prijateljstvu_2Pričaonica o prijateljstvu_3Pričaonica o prijateljstvu_4Pričaonica o prijateljstvu_10Pričaonica o prijateljstvu_1

„Gabrijel i Cvijeta su se šetali plažom. Ugledali su cvijet koji su ubrali i odlučili pokloniti mami. Zatim su udicom ulovili ribu. Od šetanje i pecanja su ogladnjeli pa su pojeli bananu. Vidjeli su i avion koji je slučajno pao u more. Kada su se vratili kući baka ih je dočekala sa skuhanom paprikom."
Jučer je u našoj knjižnici održana pričaonica o omiljenim pričama. Nakon pročitane slikovnice „Knjige drage Kuhar Drage" Julie Donaldson djeca su osmislila priču o Gabrijelu i Cvijeti koju su potom nacrtala.

Pričaonica Pričaonica Pričaonica Pričaonica Pričaonica Pričaonica Pričaonica Pričaonica Pričaonica Pričaonica Pričaonica Pričaonica Pričaonica

Jutros su tišinu knjižnice ukrasili glasići malenih vrtićana koji su nas posjetili s tetom Mirom. Lijepo smo se družili uz pjesmice i priču o nastanku masline.

Dođite nam opet jer bilo je predivno družiti se s Vama!

Priča o maslini_13Priča o maslini_10Priča o maslini_11Priča o maslini_14Priča o maslini_15Priča o maslini_18Priča o maslini_2Priča o maslini_20Priča o maslini_5Priča o maslini_5Priča o maslini_6Priča o maslini_12Priča o maslini_21Priča o maslini_21Priča o maslini_23Priča o maslini_24Priča o maslini_1

Nakon Ane Bilić Udovičić i Jagode Sablić, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, večeras je u Gradskoj knjižnici Vodice gostovao Antonio Barišić, novinar šibenskog studija Hrvatske radiotelevizije.

Mada je široj javnosti poznat po svojim reportažama, istinsku pažnju dobio je 2013. godine kada je  za svoj roman "Srest ćemo se opet" dobio književnu nagradu "Kiklop". O tom romanu, a i puno toga zanimljivog o Antonijevom pisanju kazivao nam je njegov dobar prijatelj Emir Imamović Pirke, književnik i novinar, koji se nakon života u rodnoj Tuzli i Sarajevu, doselio u Šibenik u kojem je sa nekolicinom poznanika pokrenuo Festival alternative i ljevice, puno poznatiji po nazvu FALIŠ. Kroz razgovor dvojice novinara i književnika, a prije svega prijatelja, saznali smo pojedinosti o nastajanju romana koji priča o životu dvojice mladića u "ratnom" Šibeniku. Svi okupljeni imali su priliku i ekskluzivno saznati ponešto  o Antonijevom novom romanu čija radnja će ponovno biti smještena u Šibenik, a bavit će se pojedincem u "raljama" suvremenog hrvatskog društva prožetog korupcijom i sličnim "karcinomima". Roman će svjetlo dana ugledati vjerojatno u proljeće iduće godine. Govorilo se i o vodičkim nadimcima. Antonio je, radeći prilog o njima za emisiju "Šušur" gotovo 'doktorirao' na tu temu.

S obzirom da je Antonio nedavno izvještavao za HRT iz Bergasova (u Srbiji) i Opatovca, dio večeri bio je posvećen i tužnoj migrantskoj priči. Inače, priznao nam je i kako mu je večerašnje gostovanje u našoj knjižnici bilo izuzetno emotivno jer je na mnoge načine povezan sa Vodicama, a posebno preko svog dugogodišnjeg druženja s vodičkim biciklistima. Antonio je vrlo uspješni član BBK-a  "Orlov krug", a moramo napomenuti i da je bio pobjednik prvog triatlon natjecanja održanog u Šibeniku. Vjerujemo da će svima koji su ovu večer proveli uz super zanimljivog i svestranog Antonija Barišića i izvrsnog moderatora i vrsnog poznavatelja književnosti Emira Imamovića, dugo ostati u sjećanju.

Sa zadovoljstvom najavljujemo druženje sa vodičkom spisateljicom i psihologinjom Tomicom Ščavinom koje će se održati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice u četvrtak, 12. studenoga. 

 

_2_8_7_5_6_4_3_9_11_1

Anketa

Sviđaju li Vam se naše nove mrežne stranice?

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook