Kloš ili kultura: izložba i projekcija filma o skate kulturi

Sinoć je u Gradskoj knjižnici Vodice otvorena izložba fotografija i održana projekcija filma „Solsticiji". Udruga mladih „Bokon" u suradnji s Gradskom knjižnicom Vodice organizirala je ovaj događaj povodom kojeg poručuju:
Svjesni problema u kojem se skatebording kultura u Hrvatskoj nalazi, odlučili smo se pokrenuti. Prvi korak je organizacija današnje izložbe skate fotografija i premijera skate filma Nikole Racana ''Solsticiji''.

U zadnjih godinu dana srušila su se dva skejtparka u Splitu, Zagreb je izgubio jedini zatvoren prostor za skejtanje tijekom hladnih zimskih dana - Sretnu kuću, koja je bila kultno mjesto okupljanja ljubitelja i uživatelja ove subkulture, mjesto stvaranja i druženja.
Odbijani sa svih strana i bez podrške, kao skejteri odlučili smo se pobrinuti za vlastitu egzistenciju. Ekipa je zasukala rukave i počela graditi parkove, tranzicije od betona koji su sami financirali kao i sav ostali materijal i sredstva koja su za gradnju potrebna. Zajedničkom organizacijom, voljom i željom osigurali su sebi mjesto na kojem će se moći ostvarivati njihovo izražavanje. Pored samog skejtanja i gradnje, većina skejtera (i onih koji ne skejtaju a smatraju se članovima skejt kulture) bave se i drugim vrstama umjetnosti - fotografijom i filmom, čiji je sadržaj najčešće usko povezan sa skatebordinogom kao što možemo vidjeti na fotografijama današnje izložbe koja broji desetakak autora: Ivan Nižić, Michel Mesarić, Davor Jugovac, Zoe Miloš, Filip Selihar, Hrvoje Skočić, Saša Ivanović , Martin Mađar, Roko Babara i Mislav Matić. Nikola Racan, autor filma „Solsticiji" i osnivač Vladimir skate film festivala u Puli, u svom petogodišnjem projektu uspio je snimiti skejtanje šezdesetak skejtera iz Hrvatske i inozemstva te pokazati našu povezanost, zajedničku volju i ljubav prema skateanju, koju je ukomponirao u ovaj vrlo vizualno-auditivno zanimljiv uradak.
Uvjereni smo da ćemo ovim događajem i načinom rada pokazati širinu naše zajednice kao i vrijednosti koje posjedujemo kao kultura te da ćemo se samim time uspjeti oduprijeti stereotipima koji nas prikazuju kao „djecu s ulice koji nemaju ništa pametnije od guranja daske na četiri kotača".

Izložba i film UM Bokon_1Izložba i film UM Bokon_2Izložba i film UM Bokon_3Izložba i film UM Bokon_4Izložba i film UM Bokon_5Izložba i film UM Bokon_6Izložba i film UM Bokon_7Izložba i film UM Bokon_8

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  11.11%
 • 20 do 50 knjiga
  55.56%
 • 10 do 20 knjiga
  22.22%
 • 1 do 10 knjiga
  11.11%
 • ne čitam
  0%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook