Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari

Neki dani, ili u ovom slučaju neke večeri, usjeku se ljudima u pamćenje i u srca ponešto više od ostalih. Dojam je sviju koji su večeras došli u vodičku knjižnicu i prisustvovali još jednom događaju kojim se unutar manifestacija Dani kršćanske kulture i Deset dana Uskrsa u Vodicama najavljuje i slavi predstojeći blagdan, da će im on zadugo ostati u lijepom sjećanju na večer protkanu emocijama izazvanu spojem tradicijske baštine, umjetnosti i duhovnosti.

Dva su povoda okupljanju u multimedijalnoj dvorani naše knjižnice, izložba fotografija vodičke nevjeste Gojke Skorić Pelajić i promocija prigodnog blagdanskog spota klape Bunari. Iako Gojku poznamo prvenstveno po njenom sviranju mandoline (poput supruga Krešimira), u ovoj prigodi predstavila nam se svojom drugom vodičkom samostalnom izložbom fotografija koja je snimila na Festivalima Žudija u Tisnom, Vodicama, Mliništu, Imotskom i Kominu. O samom Festivalu i o Gojkinim fotografijama govorio je Šime Strikoman, osnivač i idejni začetnik festivala čije je domaćinstvo „rasprodano“ godinama unaprijed. To dovoljno govori o njegovoj zaživljenosti i popularnosti. Osim fotografijama, Gojka nam se predstavila i svojim stihovima koji su obogaćeni majstorskom gitarističkom pratnjom Filipa Ljubičića, profesora u glazbenim školama u Tisnom i Šibeniku.

Za one koji to ne znaju, članovi klape Bunari „regrutirani“ su iz Vodičkih Žudija. Shvatili su u jednom trenutku da osim privrženosti vjeri svojih otaca i ljubavi prema tradicijskoj baštini, gaje i ljubav prema lijepom pjevanju i bio je to okidač da osnuju klapu koju danas i struka i publika ubrajaju u sam vrh klapskog pjevanja u Hrvatskoj. Njihov bariton Marko Juričev-Martinčev jedan je od organizatora ovih preduskrsnih događanja u Vodicama. Za ovu prigodu Bunari su snimili spot u kojem pjevaju korizmene napjeve. U spotu su osim nedavno snimljenih kadrova koristili i arhivske iz filma o Vodičkim Žudijama koji je za Hrvatsku radioteleviziju napravila autorica Vlatka Vorkapić . Korišteni su i neki arhivski kadrovi Šime Strikomana, a o samom spotu govorili su njegovi autori Ante Juričev-Grgić, Nikola Rak i snimatelj i redatelj Tomislav Dugandžić. Tomislavu je ovo peta suradnja sa Bunarima.

Večer koju je moderirala Sanja Radin-Mačukat, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice, nije mogla proći bez sudjelovanja nekoliko osobe iz publike, koji su potaknuti svime što je večer donijela, dali i svoj doprinos da ona ostane zapamćena. Navest ćemo Ljiljanu Juričev-Martinčev koja se u ime mještana zahvalila Gojki na impresivnim fotografijama i Josipa Matešu – Jolu koji je pročitao jednu svoju prigodnu pjesmu, a Gojki poklonio predivan dar, izrezbareno slovo „h“ na glagoljici. Nikad kraja Jolinoj kreativnosti.

Napomenimo još da je večeri prožetoj lijepim fotografijama, divnoj gitarističkoj umješnosti profesora Ljubičića i maestralnom pjevanju naših dragih Bunara, prisustvovalo mnogo generacija Vodičkih Žudija, od onih mladih koji će idućih dana aktivno sudjelovati u crkvenim događanjima, pa sve do onih starijih popu Ante Ivasa – Mede, Milana Fržopa – Kokoše, već spomenutog Jole, te Stanka Sladoljeva i najstarijeg Šime Čičin-Angula. Posebno ističemo i jedan bračni par koji je u vodičku knjižnicu došao čak iz Splita. Svaka im čast!

Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić bit će otvorena nekoliko narednih tjedana.

Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_1Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_11Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_19Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_15Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_27Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_24Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_31Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_32Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_25Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_20Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_18Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_21Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_26Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_33Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_48Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_50Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić i predstavljanje uskršnjeg spota klape Bunari_41

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  8.33%
 • 20 do 50 knjiga
  50%
 • 10 do 20 knjiga
  16.67%
 • 1 do 10 knjiga
  25%
 • ne čitam
  0%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook