Lipa noć: 115. godišnjica rođenja Ive Čaće

Zavičajna poezija je pojam koji se rodio u svitanje književnog proljeće prastarih hrvatskih književnih jezika poput čakavskog. Svatko od nas nosi u sebi kao oazu mira i spasa idilu vlastita djetinjstva, iskonsku potrebu za zajednicom, za pravdom i poštenjem, za ljubavlju prema domovini gdje bezbrižni smijeh nije izmišljotina.
Zavičajna poezija Ive Čaće javlja se poput uzdaha, čežnje, iskre ljubavi prema ženi, potresnog protesta prema režimu pa i kletve koju na kraju krajeva ne izgovara glasno.

Ona je čežnja nad našim povijesnim jadom, ona je čežnja i strah pred daljinama, očaj nad izgubljenim sigurnostima, izmaštanim slikama, često oproštajna i onda kada doziva i zaklinje, duboko ljudska kada je i molitva i kletva i krik. Prilike u kojima je stvarao kao i književno ozračje utjecalo je velikim dijelom na stvaralaštvo Ive Čaće.
Ivo, Ive ili Ivan Čaće, imena su po kojima ga nalazimo u njegovim tiskanim, rijetko očuvanim zbirkama, pa i u brojnim književnim studijama i kritikama, kao i u enciklopedijskim izdanjima.
O svestranosti i djelu Ive Čaće, primjerice u predratnim godina u svojim književnim i slikarskim prvijencima, nalazimo poveznicu sa skupinom seljaka književnika i slikara, pripadnicima Hlebinske slikarske škole, koju su predvodili Mihovil Pavlek Miškin, Franjo Mraz, Ivan Generalić, Marko Virius i drugima te suradnji na izdavanju Zbornika hrvatskih seljaka (Zagreb 1936, 1; 1938, 2).
O djelu i liku Ive Čaće govorit će Slobodan Mačukat . O poeziji i književnom stvaralaštvu prema dostupnim izvorima govorit će ravnateljica Gradske knjižnice Sanja Radin-Mačukat. Predstavit ćemo fotografije, dokumente, isječke iz privatnih zbirki koje govore o radu i životu ovog pjesnika, slikara, umjetnika. Vidimo se u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice u četvrtak, 26. travnja 2018. godine, u 19 sati.

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  11.11%
 • 20 do 50 knjiga
  55.56%
 • 10 do 20 knjiga
  22.22%
 • 1 do 10 knjiga
  11.11%
 • ne čitam
  0%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook