U spomen na Ivu Čaću

Na današnji dan prije 115 godina u Vodicama se rodio slikar i pjesnik Ive Čaće. Tim povodom u Gradskoj knjižnici Vodice upriličena je večer u kojoj smo se prisjetili njegova života i svega čime je zadužio svoj narod i rodno mjesto.

Nakon osnovne škole u Vodicama završava drvodjelski zanat. Zbog sukoba s tadašnjim režimom (talijanskim okupatorom) bježi u Drvar i zapošljava se kao drvodjelac. Tamo ostaje do 1921.godine, a 1922. na Šolti dočekuje odlazak Talijana. Po povratku u Vodice priključuje se radničkom pokretu. Zbog svog revolucionarno – demokratskog opredjeljenja sukobljava se s kraljevskom vlasti i biva više puta zatvaran i fizički drastično zlostavljan. U predratnim godinama u svojim književnim i slikarskim počecima povezuje se sa skupinom seljaka književnika i slikara, pripadnicima Hlebinske slikarske škole i surađuje u Zborniku hrvatskih seljaka. Njegovi su radovi objavljeni u naprednim, lijevim časopisima, povremenih izdanja: Glas omladine (1935, 1936); Hrvatsko selo (1935); Književni glas (1935), Suvremeni pogledi (1936); Seljačka misao (1939); Zbornik hrvatskih seljaka (1936, 1938). Neposredno pred početak Drugog svjetskog rata, 1939. godine objavljuje u Zagrebu brošuru Gospodarske i prosvjetne težnje hrvatskih seljaka i svoju prvu knjigu pjesama Pjesme i crteži za koju je sam napisao predgovor.

Zavičajna poezija Ive Čaće javlja se poput uzdaha, čežnje, iskre ljubavi prema ženi, potresnog protesta prema režimu pa i kletve koju na kraju krajeva ne izgovara glasno.

Prilike u kojima je stvarao kao i književno ozračje utjecalo je velikim dijelom na stvaralaštvo Ive Čaće. Njegove pjesme motivirane su događajima proizišlim iz društveno – političkog života i teškim životnim uvjetima i seljaka i radnika ondašnjeg vremena. One su odraz i njegova osobnog bunta koji se nastanio kod pobunjenog i ugnjetavanog čovjeka te ih nalazimo u cjelokupnom Čaćinom stvaralaštvu, kako kroz poeziju, jednakom snagom izražava patnju svog naroda i crtežima. Među ostalima, napisao je i poemu Stipe Jarbolina u kojoj vrlo slikovito opisuje odraze ljudskih sudbina i svog okruženja, a iz predgovora kojeg je sam i napisao ističe:

                Širok je, ljudi, pojam ljepote, sve zavisi od toga, kako se i sa koje strane neka stvar promatra.

                               Ima ljudi koji se zgražaju i pjene od bijesa radi jedne nepravilno postavljene rečenice, a sami nikada u životu ni pet korisnih riječi napisali nisu u obranu onih, koji zagovor i obrana treba.

                               Kome, dakle, da posvetimo svoju pažnju? Mnogim milijonima gladnih ili nekolicini sitih i dokonih jezičnih čistunaca?

                               Nisam školovan čovjek ali to, obzirom na kritiku moga rada, ne dolazi u pitanje, time se ne želim pokrivati. Ja na sebe uzimam odgovornosti najškolovanijih.

                               Ako moj dosadašnji rad i ova knjiga dobiju priznanje onih, koji imadu žuljevite ruke i pogrbljena leđa, smatrat ću se naplaćenim za uloženi trud i bit ću sretan.

                               U Vodicama, 1.srpnja 1938.,      Ivan Čaće

Na ovoj večeri posvećenoj velikom vodičkom i hrvatskom pjesniku i slikaru, preminulom u studenom 1947. godine,  govorili su Sanja Radin-Mačukat, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice i Slobodan Mačukat koji je kazao kako povijest jednog naroda počiva na kronici, a istina na umjetnosti. Povijest naših predaka zrcali se u djelovanju Ive Čaće, njegova brata Mate, učitelja Pave Roce, književnika Ćire Čičin-Šaina i posebice svećenika Josipa Mrkice, prvog prosvjetitelja na ovim našim prostorima.

Večer posvećena Ivi Čaći nije mogla proteći bez njegovih pjesama Lipa noć i Kraj ognjišta koje su, uz gitarističku pratnju Damira Fržopa i Tonča Zekonjića, čitali Grgo Birin i Sanja Radin-Mačukat. U multimedijalnoj dvorani, u kojoj se ovaj događaj održavao, izložene su fotografije obitelji Čaće i nekoliko Ivinih slika. Za ovu prigodu vodičkoj knjižnici ustupile su ih obitelji Marije Vidov i Branka Juričev- Martinčeva. Njih dvoje, kao i Sidonija Šprljan, nećaci su pokojnog slikara i pjesnika prvićko-vodičkih korijena. Osim što su prisustvovali ovom za njih posebno emotivnom događaju, oni su u njemu i vrlo aktivno sudjelovali. Branko svirajući harmoniku, a gospođa Marija pripovijedajući o nekim crticama iz ujčeva života. Među ostalim, kazala je kako je i Miroslav Krleža jako cijenio Ivu Čaću i inzistirao da se na ondašnjem Radio Zagrebu emitiraju posebne emisije na dan njegova rođenja. Ovu večer u knjižnici završila je vodička pjesnikinja Elvira Lasan-Zorobabel koja je pročitala pjesmu Materina traveša.

Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli da se prisjetimo djela i lika našeg značajnog slikara i pjesnika Ive Čaće, a posebno hvala upućujemo članovima obitelji Vidov, Juričev-Martinčev i Šprljan.

Sutra u 19 sati u Gradskoj knjižnici Vodice družit ćemo se sa dvadesetdvoje pjesnika iz Zadra, Šibenika i Vodica i Šibenskim trubadurima koje je okupio Igor Lokas, a u ponedjeljak u istom terminu prisjetit ćemo se vodičkog umjetnika Mile Mićina.

Ive Čaće_2Ive Čaće_6Ive Čaće_3Ive Čaće_7Ive Čaće_8Ive Čaće_10Ive Čaće_5Ive Čaće_9Ive Čaće_18Ive Čaće_14Ive Čaće_15Ive Čaće_11Ive Čaće_12Ive Čaće_17Ive Čaće_16

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  11.11%
 • 20 do 50 knjiga
  55.56%
 • 10 do 20 knjiga
  22.22%
 • 1 do 10 knjiga
  11.11%
 • ne čitam
  0%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook