Josip Jurčević predstavio knjigu "Heroji Domovinskog rata"

Jutros je u prostorijama Gradske knjižnice Vodice svoju knjigu „Heroji Domovinskog rata- svjedočanstva“ predstavio povjesničar prof.dr.sc. Josip Jurčević.

U knjizi kroz svjedočanstva devetnaestorice široj javnosti nepoznatih branitelja predstavlja dramatična zbivanja iz Domovinskog rata diljem Hrvatske. Među 19 odabranih su i jedna žena koja se borila u postrojbama HOS- a i nekoliko stranaca koje su zbivanja u Hrvatskoj 1991. godine potakla da napuste svoje obitelji i dragovoljno se priključe obrani naše napadnute zemlje. U predstavljanju knjige profesoru Jurčeviću pomogli su i Danijel Lasan-Zorobabel u ulozi moderatora i ravnateljica Gradske knjižnice Vodice Sanja Radin-Mačukat koja je pročitala nekoliko ulomaka.

Osim o knjizi bilo je razgovora i o nekim aktualnim političkim događajima u Hrvatskoj. Tako je Mirjana Roca priupitala profesora Jurčevića što misli o prikupljanju potpisa za referendum o Istanbulskoj konvenciji i promjeni izbornog zakona , a Igora Čičin-Karlova zanimalo je zašto predsjednik Tuđman nije nakon rata našao za shodno predložiti da se u Hrvatskoj sprovede lustracija. Uglavnom, razvila se zanimljiva diskusija o mnogim pitanjima i problemima koji tište građane Hrvatske. Zaključak je prisutnih, a i profesorov, da je štošta u zadnjih 20-25 godina napravljeno na krivi način i da se i dalje, svatko na svoj način, moramo boriti za bolju i pravedniju Hrvatsku. Hrvatsku za koju se borilo u Domovinskom ratu.

Inače, prof.dr.sc Josip Jurčević sudjelovao je u otkrivanju i javnom predstavljanju poratnih žrtava u jami Jazovka te osnivanju Hrvatskog društva za istraživanje žrtava rata i poraća. Dragovoljac je Domovinskog rata od proljeća 1991. godine. Kao neovisni kandidat 2009. godine sudjelovao je u predsjedničkim izborima. Otac je sedmero djece.

Na ovom skupu najavljeno je i pisanje knjige o sudionicima Domovinskog rata iz vodičkog kraja, a profesor Jurčević obećao je ponovni dolazak sa temom o kojoj puno zna: UDBA i njezina prisutnost i u dadašnjoj Hrvatskoj.

Knjigu „Heroji Domovinskog rata – svjedočanstva“ možete pronaći na policama Gradske knjižnice Vodice.

Josip Jurčević predstavio knjigu Josip Jurčević predstavio knjigu Josip Jurčević predstavio knjigu

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  11.11%
 • 20 do 50 knjiga
  55.56%
 • 10 do 20 knjiga
  22.22%
 • 1 do 10 knjiga
  11.11%
 • ne čitam
  0%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook