Animacija 2019. - Feminizam je za sve!

U ovogodišnjem projektu Animacija demokracije, šestom po redu, bavili smo se feminizmom. I ovog puta u pripremi i realizaciji projekta pomagale su nam profesorice sociologije i učenice trećih razreda Gimnazije Fausta Vrančića i Ekonomske škole, obje iz Šibenika.

Kroz rad na projektu učenice su imale priliku istražiti i promisliti položaj žena u našem društvu i u svijetu, istražiti feminizam kao društveni pokret te važnost i mogućnosti djelovanja u društvu. O „Ženama u umjetnosti" predavanje su održale učenice Gabrijela Paić, Lucija Lasinović i Paola Šupe, O „Ravnopravnosti spolova" Mia Jakelić, Lucija Kostelac, Anđela Šmit i Leonarda Banovac, a povijesni prikaz feminističkog pokreta pod nazivom „Feminizam: kako mijenjamo svijet" predstavile su nam Ema Plenča i Gabrijela Junaković. Anketu na zadanu temu ulicama Šibenika snimile su Marta Panjkota, Ema Ninić i Mirna Lalić, a prigodni plakat „Valovi i pravci feminizma" osmislila je i izradila Petra Miškić.

Nakon njihovih predavanja uslijedilo je i ono profesorice Valerije Barada, s Odjela za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zadru. Svoje predavanje naslovila je „Feminizam je za sve" prema knjizi Belle Hooks „Feminism is for Everybody". Osim prikaza društvenih problema s kojima se žene danas suočavaju te pokreta za prava žena, dr.sc. Valerija Barada pružila je učenicama alate kojima mogu analizirati svoju okolinu. Istakla je i kako je ravnopravnost u svakodnevnom životu, primjerice u raspodjeli kućanskih poslova, jednako važna kao i neka „važna" svjetska pitanja, a naravno da nije zaboravila istaknuti i dalje sveprisutno fizičko nasilje nad ženama, posebice u patrijarhalnim sredinama.

Iz svega što smo čuli proizlazi da je feminizam dobar za sve jer društvo ravnopravnih je bolje društvo ne samo za žene nego i za muškarce.

Ponosni smo na ovogodišnju Animaciju i zahvalni svim profesoricama i učenicama koje su u njoj sudjelovale. Posebno vesele promišljanja učenica o društvu i spremnost da ga otvoreno iskažu. Zahvaljujemo i našoj volonterki Luciji Seper koja je dala svoj doprinos u osmišljavanju i realizaciji projekta. Uglavnom, "Animacija demokracije" ide i dalje uz želju da u njoj ubuduće aktivno sudjeluje više mladih iz Vodica.

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  19.23%
 • 20 do 50 knjiga
  30.77%
 • 10 do 20 knjiga
  11.54%
 • 1 do 10 knjiga
  30.77%
 • ne čitam
  7.69%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

subota 08:00 - 12:00

Nedjelja, blagdani, Badnjak i Silvestrovo - Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook