Obavijesti

Hotel Punta raspisuje kreativni natječaj pod nazivom "Moj grad!". Tim povodom pozivaju djecu vrtićke dobi, učenike osnovne škole i sve ostale građane Vodica da s jednim ili više vlastitih likovnih radova (u tehnici po vlastitom izboru) sudjeluju u natječaju koji će prikazati ljepote našeg grada.

Natjecati se možete tako da na adresu hotela „Punta" pošaljete originalni rad (fotografije, skenovi i/ili kopije i dr. neće se uzimati u obzir) i uz njega priložite, u cijelosti popunjen i potpisan, obrazac za sudjelovanje (sastavni je dio „Pravila i uvjeta sudjelovanja u kreativnom natječaju hotela"). Prijavu za sudjelovanje može ispuniti i potpisati roditelj/zakonski zastupnik osoba mlađih od 18 godina, a pojedinci stariji od 18 godina osobno.

Pristigli radovi bit će podijeljeni i ocjenjivani u četiri kategorije:

I. kategorija - radovi djece - polaznika Dječjeg vrtića „Tamaris"
II. kategorija - radovi učenika od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole Vodice
III. kategorija - radovi učenika od petog do osmog razreda Osnovne škole Vodice
IV. kategorija - radovi ostalih stanovnika na području Grada Vodica.

Žiri će iz svake kategorije odabrati pet najkreativnijih radova koji će biti izloženi na izložbi u Gradskoj knjižnici Vodice, a kasnije korišteni u sobama hotela „Punta" te za izradu suvenira koji će se prodavati u hotelu. Ocjenjivat će se kreativnost, originalnost, izražajnost i poštivanje zadane teme.

Radove je potrebno poslati poštom, najkasnije do 14. travnja 2016. na adresu:
HOTELI VODICE d.d.
Grgura Ninskog 1
22 211 Vodice
Za kreativni natječaj "MOJ GRAD!"
Više o samom natječaju, nagradama, autorskim pravima, zaštiti privatnosti i sličnim odredbama pročitajte u „Pravilima i uvjetima sudjelovanja u kreativnom natječaju hotela Punta".

Stiže nam proljeće, a s njim i naša teta Kate sa svježim idejama kako zabaviti vrtićane! Radionica je započela čitanjem slikovnice Vrlo gladna gusjenica, američkog autora Erica Carlea, a potom se prešlo na ozbiljan posao izrade velikih kolaž-leptira. Za kraj je teta Kata pripremila igru u kojoj su djeca zajedničkim snagama zadržavala loptu da ne padne kroz šuplje platno na pod. Koliko su naši predškolci uživali u današnjim aktivnostima pogledajte na fotografijama! Smile

Teta Kate i dolazak proljeća_5Teta Kate i dolazak proljeća_6Teta Kate i dolazak proljeća_7Teta Kate i dolazak proljeća_1Teta Kate i dolazak proljeća_2Teta Kate i dolazak proljeća_4

I dok je u ostatku grada jutro bilo kišno i tmurno,  nama u knjižnici je bilo veselo i čarobno.  U posjet nam je došla teta Kate i sa sobom dovela tri vile.

Djeca iz dječjeg vrtića nisu odoljela, već su morala doći i vidjeti ih. Čitala su priču o zubić vili, te su, na opće oduševljenje, na dar dobila čarobne štapiće, a naučila su i izrađivati vile od papira i čarobne štapiće. 

Vile u knjižnici_1Vile u knjižnici_2Vile u knjižnici_3Vile u knjižnici_4Vile u knjižnici_5

Danas je u Gradskoj knjižnici Vodice počeo novi ciklus besplatnog  tečaja osnova informatike.

Tečaj u trajanju od mjesec dana pohađat će  dvanaestero polaznika.

Predavači su i ovog puta knjižničari Martina Tabula i Marko Erlić.

 

Prvi dan informatičkog tečaja_3

Materinji ili materinski jezik je termin kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde da je znanje materinjeg jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinji jezik ima problema s učenjem ne samo drugih jezika već i s učenjem uopće.

Svjesna uloge materinjeg jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kreativnosti, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinjeg jezika. S ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i različitosti.

Prema "Atlasu svjetskih jezika kojima prijeti nestanak" dominantni jezici poput engleskog, francuskog, španjolskog, ruskog i kineskog sve brže i više potiskuju manjinske jezike. Isto tako istraživanja pokazuju kako polovici od šest tisuća svjetskih jezika prijeti nestanak u idućih nekoliko naraštaja, jer polovicu svih jezika govori samo deset tisuća i manje govornika, a čak četvrtinu samo tisuću osoba. Obrazovni sustavi širom svijeta i internet zanemaruju tisuće jezika, što ugrožava i bogatstvo ljudskog znanja. Na području Hrvatske tri su jezika navedena da su u "ozbiljnoj opasnosti". Riječ je o istriotskom i istrorumunjskom jeziku, kojima na području Istre govori tek nekoliko stotina ljudi te o jeziku Arbanasa u zadarskoj okolici.
Nestanak bilo kojeg jezika predstavlja gubitak i osiromašenje za cjelokupni ljudski um i znanje, ističe UNESCO, navodeći kao primjer postojanje niza biljaka s vrlo velikim ljekovitim učinkom, ali koje su poznate samo tradicionalnim kulturama. Ako se izgube jezici i kulture, nestat će i znanje o biljkama i njihovim ljekovitim karakteristikama. Međunarodni dan materinjeg jezika stoga ima svrhu podsjećati čovječanstvo na niz moralnih i praktičnih obaveza kojima može očuvati lingvističku raznovrsnost kao jedno od najvećih bogatstava koje nam je prošlost ostavila.

Glavna zvijezda današnje pričaonice bila je prasičica Olivia koja ne želi biti princeza kao i njeni prijatelji, a svjesna raznolikosti koja počiva u svim bićima bori se za različitost mišljenja i individualnost.
Osim što su naučila da ponekad treba biti drugačiji od ostalih, djeca su naučila i nekoliko nepoznatih riječi kao što je identitet, alternativa, upečatljiv i novinska izvjestiteljica. Nakon priče i razgovora o princezama i balerinama zabavljali su se crtanjem različitih motiva.

Pričaonica Olivia_1Pričaonica Olivia_1Pričaonica Olivia_11Pričaonica Olivia_12Pričaonica Olivia_13Pričaonica Olivia_14Pričaonica Olivia_15

Vesela i maštovita djeca iz vrtića posjetila su nas i ovaj utorak sa svojom tetom Silvom. Kroz priču "Zašto se bojim?" Heidi i Daniela Howartha te pjesmicu "Srce i peta" Aljoše Vukovića otkrili kako je naše srce povezano sa strahom, ali i našom petom.

O strahovima_2O strahovima_10O strahovima_9O strahovima_11O strahovima_3O strahovima_7

U prepunoj multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice održana je pjesnička večer posvećena ljubavi i našim dragim Vodicama i Hajduku.

U ovu večer  uvela nas je Sanja Radin-Mačukat stihovima kninskog pjesnika Ante Nadomira Tadića – Šutre, a nakon nje svoje su stihove, uz gitarističku pratnju Damira Fržopa, kazivali Elvira Lasan-Zorobabel, Jerka Petrov (uvjerljivo najstarija), Nada Taradžić, Anka Vodanov, Ljiljana Juričev-Martinčev, Gordana Palada, Petar Ivas i Anđelko Španja – Peko.

U drugom dijelu večeri premijerno je prikazan kratki film Šime Strikomana „Pitura bila" kojeg je autor snimio za nedavne posjete vodičkih umirovljenika Splitu i stadionu u Poljudu, a kojim smo obilježili sutrašnji 105. rođendan našega Hajduka. Napomenimo i da je film montirao Petar Grgurev, a možete ga pogledati na portalu Info Vodice.

Zahvaljujemo Udruzi umirovljenika Grada Vodica (posebice neumornom Šimi Bilanu) na još jednoj uspješnoj suradnji.

 

Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film Ljubavna poezija i film

U petak ćemo u suradnji sa Udrugom umirovljenika grada Vodica održati književnu večer posvećenu ljubavi.

Uz gitarističku pratnju Damira Fržopa svoje stihove kazivat će nam vodički pjesnici Elvira Lasan-Zorobabel, Anka Vodanov, Jerka Petrov, Nada Taradžić, Anka Juričev-Tabakin, Petar Ivas i Anđelko Španja – Peko.

Iste večeri obilježit ćemo i 105. rođendan Hajduka. Premijerno ćemo prikazati kratki film Šime Strikomana „Pitura bila" koji je naš proslavljeni sumještanin snimio za nedavnog posjeta vodičkih umirovljenika Splitu i Hajdukovom stadionu u Poljudu. Montažu filma potpisuje Petar Grgurev.

Početak ovog događaja bit će u 18 sati i 30 minuta (u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice).

Svi su dobrodošli!

Održana je prva večer ovogodišnje „Animacije demokracije" na temu „Punk (je mrtav?)" u kojoj smo čuli predavanje o povijesti i značaju punka u svijetu i kod nas, raspravljali o anarhiji i odgledali filmove o ovom kontroverznom glazbenom i kulturološkom fenomenu.

Osim rasprave o anarhiji debatiralo se i o tome postoji li punk još uvijek . Mada većina učenika Ekonomske škole Šibenik i Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik, koji su pod mentorstvom svojih profesorica i u suradnji sa djelatnicima Gradske knjižnice Vodice i umirovljene profesorice sociologije Milice Sladoljev iskreirali ovaj projekat, smatra kako je punk otišao u povijest, mi bi se priklonili misli učenice Teodore Marković koja je u razgovoru za Televiziju Šibenik rekla kako u svakom od nas „čuči" mali panker.

Sutra slijedi druga večer u kojoj će, nakon radionice „Lost flyers", učenici šibenskih srednjih škola ugostiti trojicu sredovječnih pankera iz Šibenika, a na kraju cijele priče odslušat ćemo koncert mladog šibenskog benda „The Crows".

I sutrašnji program počinje u 17 sati.

 

Na današnjoj pričaonici okupila nam se dobro poznata klapa: Cvjeta, Luce i Mila. Nakon čitanja i razgovora o slikovnici Miš, autora Božidara Prosenjaka, od kolaža su se izrađivali pravi pravcati miševi. S Dječjeg odjela veselo nas pozdravljaju Šarko, Sivko i Plavko, a koji je koji doznat ćete ako pogledate slike :)

Pričaonica Miš_3Pričaonica Miš_2Pričaonica Miš_4Pričaonica Miš_6Pričaonica Miš_7Pričaonica Miš_5Pričaonica Miš_1

Na današnjem druženju u knjižnici djeca iz Dječjeg vrtića „Tamaris" pažljivo su odslušala vrlo poučnu priču autorice Julije Donaldson „Skučena kuća" koju im je čitala njihova teta Sandra.

 

Poučna priča o kući_6Poučna priča o kući_8Poučna priča o kući_11Poučna priča o kući_13

Ponovno se družimo sa glazbom. Projekt „Animacija demokracije: kako je glazba mijenjala svijet" ove godine postavlja pitanje „je li punk mrtav?". Kako bi otkrili zašto se punk rodio, kako je utjecao na društvo, kako izgleda sada i što znači onima koji su njegov sastavni dio, učenici Gimnazije Antuna Vrančića i Ekonomske škole Šibenik, uz pomoć svojih profesorica sociologije, umirovljene profesorice Milice Sladoljev i Ante Friganovića iz udruge "Longplejka", pripremili su izložbu fotografija, tri predavanja, kratki film, likovnu radionicu, „talk show", punk koncert i snimili Vox populi na šibenskim ulicama, a svatko od posjetitelja će nakratko moći postati punker ili punkerica, barem na fotografiji.

DAN 1.
17:00 Otvorenje izložbe fotografija „Crtaona" (učenici Gimnazije Antun Vrančić)
17:30 Predavanja:

 • „Povijest punka" (Điđi Delalić, Teodora Marković, Petra Maria Bilan, Paula Mihaljević)
 • „Anarhizam" (Lucija Palinić, Lucija Lemac, Marija Zubak)
 • „Punk danas" (Antonella Baljkas, Paula Jurković, Lucija Dujić, Barbara Staničić)

19:30 Projekcija video uratka „Punk koncerti" (Sara Pauk, Danijel Ferić, Bruno Škovrlj)

DAN 2.
17:00 Radionica „Lost flyers" (crtajući, izrezujući, kopirajući na zelene, ružaste, narančaste papire, tražit ćemo ono neopipljivo – stvari koje nikada nismo imali, koje ne možemo dobiti natrag (ili ne želimo natrag). Lecima vas pitamo jeste li vidjeli naše dostojanstvo, naše misli, umove našu priliku za javnu i otvorenu raspravu.)
18:00 Projekcija video uratka „Vox populi" (učenici Ekonomske škole Šibenik)
18:15 „Talk-show EŠŠ" s Rankom Fruom, Radom Kristićem i Antom Gulinom (učenici Ekonomske škole Šibenik)
19:30 Koncert punk benda „The Crows"

U okviru nacionalne kampanje „Čitaj mi!“, a povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga (14. veljače) prošle je godine pokrenut projekt "Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj" s ciljem poticanja ljubavi prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, uči koliko je lijepo i važno pomagati. 

• U Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu, što prije svega znači poziv na akciju jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegovog potencijala (UNICEF-ovo istraživanje provedeno 2012. godine; sudjelovao 1621 roditelj) .

 Ove se godine ponovno priključujemo projektu. Pozivamo vas da od do 13. veljače na Odjel za djecu i mlade Gradske knjižnice Vodice donesete očuvane slikovnice i knjige za djecu koje su djeca pročitala i/ili prerasla i koju želite podijeliti s drugima. Prikupljene knjige bit će darovane Dječjem vrtiću u Čistoj Velikoj. 

 

Bliži se Valentinovo.

Tim povodom okupit će se vodički pjesnici i kazivati  nam svoje ljubavne stihove. Sastanak, u organizaciji Udruge umirovljenika grada Vodica i Gradske knjižnice Vodice, zakazujemo za 12. veljače u 18 sati i 30 minuta u multimedijalnoj dvorani.

Svi su dobrodošli!

Dragi korisnici i vjerni pratitelji naših stranica – svi Vi zbog kojih Gradska knjižnica Vodice postoji – zaslužili ste uvid u naše poslovanje i aktivnosti koje smo organizirali s Vama i za Vas. Stoga smo izradili godišnji izvještaj za 2015. u kojem možete vidjeti što smo radili u protekloj godini, koji su nam ciljevi, koliko smo novaca potrošili i na što, koliko korisnika imamo i kolika je posjećenost (fizička i virtualna), koji nas problemi muče i što želimo postići te druge zanimljivosti popraćene s mnogo fotografija.

Klikom na poveznicu možete pročitati dokument Godišnje izvješće Gradske knjižnice Vodice za 2015. godinu.

Rado ćemo prihvatiti sve Vaše komentare, prijedloge i sugestije kako bi unaprijedili svoje djelovanje u 2016. godini.

Dragi korisnici i vjerni pratitelji naših stranica – svi Vi zbog kojih Gradska knjižnica Vodice postoji – pred Vama je treće po redu Godišnje izvješće Gradske knjižnice Vodice. U ovom osvrtu na proteklu godinu možete vidjeti što smo sve radili, koliko smo novaca potrošili te druge zanimljivosti popraćene s mnogo fotografija.

Klikom na poveznicu možete pročitati dokument Godišnje izvješće Gradske knjižnice Vodice za 2016. godinu.

Rado ćemo prihvatiti sve Vaše komentare, prijedloge i sugestije kako bi unaprijedili svoje djelovanje u 2017. godini.

U tijeku je akcija prikupljanja sredstava za obnovu vukovarskog vodotornja. Priču je pokrenuo gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i svojim pokroviteljstvom prihvatila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Akciju možete podržati uplatom na račun Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

IBAN HR6525000091501143536

MODEL: HR24

POZIV NA BROJ: 7765-OIB uplatitelja

OPIS PLAĆANJA: PROJEKT VODOTORANJ

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  17.39%
 • 20 do 50 knjiga
  34.78%
 • 10 do 20 knjiga
  13.04%
 • 1 do 10 knjiga
  30.43%
 • ne čitam
  4.35%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

ponedjeljak, srijeda, petak 13:00 - 20:00

utorak, četvrtak 08:00 - 15:00

subota 08:00 - 12:00

Nedjelja, blagdani, Badnjak i Silvestrovo - Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook