Novosti

Tema današnjeg druženja na Pričaonici bila je tuga.

Kao uvod u temu poslužila je priča „Što me čini tužnim?“ Heidi i Daniela Howartha.

U drugom dijelu druženja djeca su od kartona izrađivala medvjediće.

U fotogaleriji možete pogledati sve njihove radove.

 

tuga_10tuga_11tuga_4tuga_5tuga_6tuga_7tuga_8tuga_9

Na jutrošnjem druženju sa djecom i tetama Nikolinom i Andreom iz DV "Tamaris" čitala se "polarna" pričica "Jesi li ti moja mama" o pingvinu i medvjediću koji je tražio svoju mamu.

 

Pipi Duga Čarapa, najjača djevojčica na svijetu, redoviti je gost naših pričaonica. Volimo njezinu maštovitost, osebujnost, samostalnost, veseli duh, nesebičnost. U njenom stilu i naši današnji radovi bili su maštoviti, šaroliki i raznovrsni.

Pipi Duga Čarapa_1Pipi Duga Čarapa_2Pipi Duga Čarapa_3Pipi Duga Čarapa_4

Knjižnicu su jutros posjetili predškolci iz DV "Tamaris" sa tetom Tinom Storić koja im je pročitala priču "Mačak u čizmama".

Nakon priče zabavljali su se prelistavljajući enciklopediju "Put oko svijeta s 80 čuda" i gledajući slike francuskih znamenitosti.

 

Mačak u čizmama_1Mačak u čizmama_2Mačak u čizmama_3Mačak u čizmama_4Mačak u čizmama_6Mačak u čizmama_7

Na današnjoj Pričaonici čitala se poučna priča „Prgava Vera" o mravljoj zajednici u kojoj žive vrijedni i složni mravi, ali među njima je i jedna mala Vera koja je jako, jako prgava.
Kako prgavost i nije baš neka vrlina, roditelji su je na različite načine pokušavali izliječiti. Pozvali su u pomoć i liječnika, ali ni on im nije mogao pomoći.
Na koncu su je izliječili svojom ljubavlju.
U drugom dijelu svog druženja sa tetom Blankom djeca su izrađivala mrave od plastelina.

Prgava Vera_1Prgava Vera_10Prgava Vera_11Prgava Vera_2Prgava Vera_7Prgava Vera_8Prgava Vera_9Prgava Vera_3Prgava Vera_4Prgava Vera_5Prgava Vera_6

U Gradskoj knjižnici Vodice ne miruje se kad je riječ o „Animaciji demokracije".

Nakon druženja sa srednjoškolcima i razgovora o turbo-folku (prije toga i o rocku i punku) na red je došao i odnos politike i nogometa i njihov utjecaj na društvo u Hrvatskoj.

Tako je otprilike i naslovljena tribina na kojoj je gostovao uvaženi hrvatski sociolog prof.dr. Dražen Lalić. Tribina, kojoj je prethodilo prikazivanje dokumentarnog filma Šime Strikomana snimljenog u Vodicama u srpnju 1976. godine, a u kojem Hajdukovi navijači prosvjeduju zbog otetog naslova prvaka (slučaj „Maksimović"), privukao je u multimedijalnu dvoranu Knjižnice velik broj ljudi željnih uživo poslušati odličnog poznavatelja hrvatskih nogometnih prilika (i neprilika), vrsnog političkog komentatora i autora nekoliko knjiga, među ostalim i knjige „Torcida – pogled iznutra".

Super zanimljivoj večeri u kojoj se razgovaralo o političarima, vrhuški Hrvatskog nogometnog saveza, navijačima i „vječnom" splitskom klubu, prisustvovao je i Frane Muslim, prijatelj profesora Lalića i jedan od najlegendarnijih članova Torcide.

Uslijedit će i nove tribine i slična druženja jer Gradska knjižnica Vodice neće "odustati" od borbe za više demokracije u našoj dragoj Hrvatskoj.

foto: Petar Grgurev

 

dražen_3dražen_10dražen_7dražen_5dražen_9dražen_8dražen_1dražen_11dražen_1dražen_6

Tijekom drugog i završnog dana „Animacije demokracije" gimnazijalci su nam prikazali povijesni razvoj turbo folka te rezultate anketnog istraživanja koje je pokazalo kako značajan broj učenika srednjih škola sluša ovu vrstu glazbe, a da većina (iako ne priznaje slušanje ove glazbe) prepoznaje stihove. Ovaj put smo turbo folk raspravili kroz analizu stihova i video spotova Severine, Dare Bubamare, Đanija i Ivana Zaka, a za kraj smo se zabavili uz kviz učenica ekonomske škole. Nažalost najavljeni skype intervju s Rambom Amadeusom iz tehničkih razloga nismo uspjeli održati, ali nastojat ćemo ga ostvariti.

Na kraju možemo zaključiti da je turbo folk popularan zbog svojih lakih nota i jednostavnih tekstova koji omogućuju dobru zabavu u kasnim satima uz veće količine alkohola, ali i da je to trend iza koji neće puno promijeniti svijet, možemo se samo nadati da će mjesto koje turbo folk zauzima u medijima preuzeti sadržaji koji promoviraju kvalitetne vrijednosti i kulturu.

Ono što mi djelatnici Gradske knjižnice Vodice želimo sada je čuti što Vi, mladi građani Grada Vodica, želite vidjeti, doživjeti, raditi na Odjelu za mlade. Javite nam se jer ovaj je odjel tu samo zbog Vas!

Trubo folk - 2. dan_1Trubo folk - 2. dan_12Trubo folk - 2. dan_15Trubo folk - 2. dan_19Trubo folk - 2. dan_2Trubo folk - 2. dan_21Trubo folk - 2. dan_3Trubo folk - 2. dan_4Trubo folk - 2. dan_5Trubo folk - 2. dan_8

O turbo folku, njegovom povijesnom razvoju, značajkama, zašto ga mladi slušaju, a posebno zašto se boje priznati da ga slušaju teme su kojima smo se bavili sinoć na „Animaciji demokracije: kako glazba mijenja svijet – turbo folk". Za zabavan uvod uz kviz „Cajka ili rock" pobrinuo se Tomislav Mor, a cure iz Ekonomske škole Šibenik pobrinule su se za uvodno upoznavanje s ovim društvenim fenomenom. S gostima, ugostiteljem Antonom Dobrom, novinarom Markom Podrugom te glazbenikom i članom upravnog odbora šibenske podružnice Hrvatske glazbene unije Darkom Kalođerom razgovarali smo o tome zašto se turbo folk pojavio i kako mediji održavaju njegov opstanak, kako ugostitelji koji odbijaju puštati ovu vrstu glazbe teško financijski opstaju i mnogim drugim intrigama povezanim uz njega.

Ovo je bilo i službeno otvorenje Odjela za mlade koji smo do sada tek djelomično koristili. Nažalost, mladi iz Vodica kojima je cijeli program namijenjen, nisu bili s nama. Nadamo se da će se to promijeniti danas kada program počinje u 17 sati uz radionicu analize spota i stihova turbo folk hitova, nakon čega će gimnazijalci prikazati svoje viđenje njegova razvoja i rezultate svog istraživanja. U 19 sati preko skype-a nam se pridružuje Rambo Amadeus, a za kraj smo ostavili još jedan zabavan kviz.

 

Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_1Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_10Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_15Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_11Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_12Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_16Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_17Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_18Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_2Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_4Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_3Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_5Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_7Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_6Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_8Animacija demokracije - turbo folk - 1. dan_9

Danas smo našim dragim predškolcima pročitali priču Kašmira Huseinovića „Bajka o snjegovićima". Nakon toga razgovarali smo o osjećajima, te zaključili da je sreća u stvaranju i davanju, a ne uništavanju.

Za kraj smo se poigrali slovima i složili naslov naše današnje priče.

 

 

Bajka o snjegovićima_2Bajka o snjegovićima_1Bajka o snjegovićima_3Bajka o snjegovićima_4Bajka o snjegovićima_5Bajka o snjegovićima_6Bajka o snjegovićima_7Bajka o snjegovićima_8

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  11.11%
 • 20 do 50 knjiga
  55.56%
 • 10 do 20 knjiga
  22.22%
 • 1 do 10 knjiga
  11.11%
 • ne čitam
  0%

Radno vrijeme

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak 08:00 - 19:00

Subota 08:00 - 12:00

Nedjelja Zatvoreno

Kontakt

Obala Vladimira Nazora 4


+385 (0)22 442 095


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Facebook