Novosti

Videocetvrtasi

Sestre knjižnice Gradska knjižnica Vodice i Bibliotheca Municipal Vega la Camocha povezale su prigodom Valentinova 2018. četvrtaše dviju osnovnih škola iz svojih gradova – Osnovne škole Vodice i Colegio de Educación Infantil y Primaria Jacinto Benavente.

Na sljedećoj poveznici možete pogledati dolazak poruka iz La Camoche vodičkim četvrtašima: https://vimeo.com/268964621.

Dio o dolasku poruka iz Vodica u La Camochu možete vidjeti na prethodnom videu koji smo objavili na našim mrežnim stranicama i zajedničkom blogu: https://wordpress.com/view/vodicelacamocha.wordpress.com.

Hvala nastavnicama engleskog jezika Aurori i Klaudiji, svoj djeci, osnovnim školama i NAPLE sister libraries projektu.

Morepoezijepoezijamora 6 20180428 1452299827

Da se i uz poeziju može provesti ugodna i zabavna večer, i to u trajanju od „čak“ dva sata, uvjerili su se posjetitelji pjesničkog susreta u Gradskoj knjižnici Vodice. Sjatili se pjesnici iz Sjeverne Dalmacije u knjižničnu multimedijalnu dvoranu, u kojoj je nad njima bdio duh vodičkog poete Ive Čače, poete kojem je sinoć u istom prostoru odano dužno poštovanje za svaku njegovu napisanu besidu. Sjatili se i iz susjednog Šibenika i iz nešto udaljenijeg Zadra, a bilo ih je i iz Murtera, Krapnja, Žirja, Kukljice,…

Biciklijadamalabrnistra 12 20180423 1891038295

Gradska knjižnica Vodice u sklopu svog projekta „Brnistra", koji se provodi od 2015. godine, na neki je način preteča nacionalne Kampanje „ I JA ŽELIM ČITATI" koje organizira Hrvatsko knjižničarsko društvo od 2016. godine. Cilj našeg projekta je u skladu s ciljevima Kampanje kojom se želi upozoriti hrvatska javnost na probleme osoba s teškoćama čitanja i disleksijom.

Lektirasucenicimaizosrogoznica 2 20180419 1740457758

Tko je to u šumski potok pobacao svoje smeće, zašto su životinje iz Modre šume bile tužne, i kako se treba ponašati prema našoj planeti Zemlji teme su o kojima je danas teta Blanka razgovarala s učenicima drugog razreda Osnovne škole Rogoznica. Učenici i njihova učiteljica posjetili su nas na svom putu prema Muzeju betinske drvene gradnje. Osim razgovora o lektiri Pismo iz Zelengrada Nevenke Videk učenici su razgledali knjižnicu i zaigrali eko-kviz za koji su nagrađeni eko platnenom vrećicom i straničnicima.
Nadamo se da ste se zabavili i da se vidimo ponovno!

IMG 3576  Copy

Prenosimo članak objavljen na facebook stranici Udruge Franak.

Dragi članovi,

još jedna uspješna i vesela trodnevna radionica "Mali chef o'financija" je iza nas. Ovaj put u goste nas je pozvala gospođa Sanja Radin Mačukat, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice. Zahvaljujemo se na pozivu i nesebičnoj pomoći svih djelatnika knjižnice, te na svim ustupljenim potrebnim materijalima. 
Dosad su održane tri radionice, stoga smo neizmjerno zahvalni i Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić na podršci za razvoj ovog projekta.

S veseljem predstavljamo naše male šefove, buduće guvernerke i guvernere. Draga djeco, Đani, Duje, Mihael, Paula, Karmen, Mila, Linda, Lea, Lana, Eva i Lucian, bilo je predivno iskustvo družiti se s vama. Nadamo se da ste naučili nešto novo i korisno.

Pozdravljaju vas svi aktivisti Udruge Franak, a naročito vaša voditeljica radionice Anita Perkov Kalebota!

Zahvaljujemo Aniti i njenim prijateljima iz Udruge Franak što su djeci omogućili sudjelovanje u ovako vrijednoj radionici.

                                                                                        djelatnici i ravnateljica Gradske knjižnice Vodice

Mali financijaši dobili diplome_1Mali financijaši dobili diplome_10Mali financijaši dobili diplome_11Mali financijaši dobili diplome_12Mali financijaši dobili diplome_2Mali financijaši dobili diplome_3Mali financijaši dobili diplome_4Mali financijaši dobili diplome_5Mali financijaši dobili diplome_6Mali financijaši dobili diplome_7Mali financijaši dobili diplome_8Mali financijaši dobili diplome_9Mali financijaši dobili diplome_13

1G9A0631

U ponešto drugačijem sastavu od uobičajenog održan je još jedan Kviz u Sunčanom. Za ovaj sinoćnji, koji je umjesto u srijedu održan u utorak, scenarij i režiju potpisali su Ante Friganović i Sebastijan Mautner.
Producenti kvizaških susreta su Gradska knjižnica Vodice i "Sunčani sat", a glazbeni urednik nezamjenjivi Ante Grbavica. Pitanja je čitao Ante Friganović, potomak šibenske obitelji koja je bježeći pred nekad razornom kugom spas pronašla u Vodicama. Ante je poznat po odličnoj organizaciji Truss festivala, a njegov prijatelj Sebastijan velika je nada hrvatske farmacije. Sastavili su kviz po guštu većine sudionika.
Bila su dobar miks glazbe, sporta, povijesti i zemljopisa. Bilo je i nekoliko "radioaktivnih" pitanja. :-) Večer u Sunčanom imala je i svoj šlag na torti, i to u doslovnom smislu. Anđela Fržop, neokrunjena prvakinja vodičkog teatra, svoje rođendansko slavlje podijelila je sa svima prisutnima i počastila ih (pre)ukusnom tortom. Anđela, iskrene čestitke u ime svih sudionika vodičkog kviza! Nakon ponovne provjere odgovora ispalo je da su dvije ekipe zauzele prvo mjesto s osvojenih 82 boda. To su  ekipe "Džontra Volta" u sastavu Nikola Rak i Pjero Sladoljev i ekipa "U stečaju"  sastavljena od bračnog para Cukrov (Iva i Ivan), vlakovođe Ivana Jozića (i friškog predsjednika vodičkog DVD-a) i Grge Birina, omiljenog vodičkog glumca. Grgi i Anđeli želimo puno uspjeha na Festivalu kazališnih amatera koji će se održati u našem Kulturnom centru krajem svibnja.Inače, kviz je sa velikom pažnjom pratio i prof. Vinko Grgurev - Cuzzi, koji svrati kad god je u svojim rodnim Vodicama. Dojma smo da uživa promatrajući mlade ljude (uglavnom
mlade) kako se u opuštenoj atmosferi natječu i dokazuju svoj bistri um i zdravi duh. Idući sastanak zakazan je za srijedu, 18. travnja, a za njegovo osmišljavanje i organizaciju pobrinut će se rođendanska slavljenica Anđela sa suprugom Dadom, njegovim bratom Filipom (skejterom i glazbenikom) i prijateljem Tinom Kusanovićem. Radujemo se kvizu u njihovoj režiji. Njihova ekipa "Dobri Will Hunting" sinoć je zauzela odlično treće mjesto.  Čestitke svima! Posebnu hvalu upućujemo volonterima Gradske knjižnice Vodice Sanji Lidyji Kulušić i Tomislavu Dugandžiću koji fotoaparatom prate naše kvizeve.

Evo i kompletnog redoslijeda sinoćnjeg kviza:

1. i 2. U stečaju i Džontra Volta - 82 bod
3. Dobri Will Hunting - 66 bodova
4. Jo Malone - 65 bodova
5. Babilonski baloni - 63 boda
6. Ispod gitare - 58 bodova
7. HU DA FAK IZ ALIS - 57 bodova
8. The Čikitas - 56 bodova
9. i 10. Rod"ce i Xena - princeza ratnica - 52 boda 11. Jazavci - 47 bodova 12. Ponistra - 39 bodova

PubkvizNas4_3PubkvizNas4_4PubkvizNas4_5PubkvizNas4_6PubkvizNas4_7

IMG 3392a

Što je trampa, bitcoin, valuta, koje se koriste gdje, gdje možemo predignuti plaću pomoću bankovne kartice i slično, učila su djeca na prvoj radionici Mali chef o'financija. Ovu trodnevnu radionicu u našoj knjižnici provodi splitska profesorica ekonomske skupine predmeta, Anita Perkov Kalebota u organizaciji Udruge Franak. Hvala im od srca!

Djeco, vidimo se i sutra kada će radionica trajati od 10 i 30 do 12 sati.

malichefo'financija_1malichefo'financija_2malichefo'financija_3malichefo'financija_5malichefo'financija_6malichefo'financija_8malichefo'financija_7

IMG 3056  Copy

Neki dani, ili u ovom slučaju neke večeri, usjeku se ljudima u pamćenje i u srca ponešto više od ostalih. Dojam je sviju koji su večeras došli u vodičku knjižnicu i prisustvovali još jednom događaju kojim se unutar manifestacija Dani kršćanske kulture i Deset dana Uskrsa u Vodicama najavljuje i slavi predstojeći blagdan, da će im on zadugo ostati u lijepom sjećanju na večer protkanu emocijama izazvanu spojem tradicijske baštine, umjetnosti i duhovnosti.

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  18.75%
 • 20 do 50 knjiga
  28.13%
 • 10 do 20 knjiga
  15.63%
 • 1 do 10 knjiga
  25%
 • ne čitam
  12.5%

Foto

Video

Facebook