Novosti

Pjimage 18

Danas je Gradska knjižnica Vodice dobila zanimljiv i vrijedan poklon. Naš sumještanin i član Knjižnice Marko Juričev-Martinčev poklonio nam je „CROCARDS“, seriju od sto karata podijeljenih u devet kategorija koje se koriste za učenje hrvatskog jezika. Kategorije su podijeljene po osnovnim motivima koje koristimo u svakodnevnom životu – mjesta, zanimanja, voće i povrće, brojevi, boje i prijevozna sredstva. Ove super kartice, koje krasi i zanimljiv dizajn, osmislila je Kristina Pavlić, a dobro će poslužiti i strancima i nama domaćima. Marko, zahvaljujemo!!!

Gkv.hr

IZJAVA O DIGITALNOJ PRISTUPAČNOSTI GRADSKE KNJIŽNICE VODICE

Gradska knjižnica Vodice obvezna je osigurati pristupačnost svojih mrežnih lokacija u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske (NN 17/19) od 23. rujna 2019., kojim se u nacionalno zakonodavstvo preuzima Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora.

Ova Izjava o digitalnoj pristupačnosti primjenjuje se na mrežnu lokaciju Gradske knjižnice Vodice na adresi www.gkv.hr .

Status usklađenosti

Mrežna lokacija Gradske knjižnice Vodice djelomično je usklađena sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

Nakon testiranja pristupačnosti www.gkv.hr u sustav je unesen velik dio traženih izmjena čime je ispunjen dio zahtjeva europske norme EN 301 549 V1.1.2 (2015-04). Preostale iznimke navedene su u nastavku.

Nepristupačni sadržaj

Sadržaj naveden u nastavku je nepristupačan iz sljedećeg(ih) razloga:

 • Slike na naslovnoj stranici nemaju prikladan opis jer trenutna funkcionalnost sustava za objavu stranica unutar navedenog mrežnog sjedišta to ne podržava
 • Poveznice na naslovnoj stranici koje se nalaze ispod naziva tema nisu istaknute pa korisnik odmah ne prepoznaje da je riječ o poveznicama
 • Pojedine poveznice nemaju prikladni opis
 • Kontakt obrazac nema odgovarajući opis pristupačan osobama koji koriste čitače ekrana
 • Dio postavljenih dokumenata je autorsko djelo trećih strana i nisu dostupni u strojno čitljivom obliku

Podizanje razine pristupačnosti

Gradska knjižnica Vodice će provesti korektivne mjere za rješavanje problema nepristupačnog sadržaja informacijskog sustava u maksimalnoj mogućoj mjeri nakon osposobljavanja djelatnika za izradu, vođenje i održavanje sadržaja mrežnih stranica u skladu sa Zakonom o pristupačnosti, koje će provesti Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Državnom školom za javnu upravu, Povjerenikom za informiranje i krovnom nacionalnom organizacijom osoba s invaliditetom.

U daljnjoj nadogradnji sustava Gradska knjižnica Vodice implementirat će se preporuke za unaprjeđenje pristupačnosti sustava i nastojati podići razinu pristupačnosti u najvećoj mogućoj mjeri.

Priprema ove Izjave o pristupačnosti

Ova Izjava pripremljena je dana 21.srpnja 2020., sukladno Predlošku izjave o pristupačnosti koji je u skladu s Direktivom (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, a utvrđen je Provedbenom odlukom komisije EU 2018/1523 11. listopada 2018.

Za pripremu ove Izjave korištena je metoda procjene u obliku testiranja pristupačnosti provedeno pomoću servisa „Ace it – Accessibility Evaluator” (ace.useit.se) s rezultatom „availability index” od 73%. Testiranja su izvršena na operativnim sustavima MS Win10, internetskim preglednicima Google Chrome i Microsoft Edge te mobilnom uređaju: Samsung S10+).

Povratne informacije i podaci za kontakt

Sve upite vezane uz pristupačnost informacijskog sustava Gradske knjižnice Vodice korisnici mogu uputiti u radno vrijeme Knjižnice (od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati). Knjižnicu je moguće kontaktirati:

 • e-poštom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • telefonom: +385 22 442095
 • poštom: Gradska knjižnica Vodice, Obala Vladimira Nazora 4, 22211 Vodice.

Gradska knjižnica Vodice dužna je na upit, obavijest ili zahtjev korisnika vezano uz osiguravanje pristupačnosti odgovoriti u roku od 15 dana od dana primitka obavijesti, odnosno zahtjeva ili ga u istom roku, uz detaljno obrazloženje razloga koji zahtijevaju odgodu, obavijestiti o naknadnom roku u kojem će odgovoriti na korisnikovu obavijest ili zahtjev.

Inspekcijski nadzor

Tijelo nadležno za praćenje usklađenosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora sa zahtjevima pristupačnosti i nadzor nad provedbom Zakona o pristupačnosti je Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske.

U slučaju nezadovoljavajućih odgovora na obavijest ili zahtjev za povratne informacije o pristupačnosti ovim mrežnih stranica, korisnici se mogu obratiti Povjereniku za informiranje putem telefona broj 01 4609 041 ili putem elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pismenost1

Danas se diljem svijeta obilježava MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI. Utemeljio ga je UNESCO davne 1967. s ciljem promoviranja važnosti učenja i pismenosti kao i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti koji još uvijek pogađa veći dio svjetskog stanovništva.

Ove godine Međunarodni dan pismenosti usmjeren je na podučavanje i učenje pismenosti u krizi COVID-19 i šire, s naglaskom na ulogu odgajatelja/učitelja i promjenu u strategijama podučavanja.

Hrvatsko čitateljsko društvo tradicionalno obilježava Međunarodni dan pismenosti skupom kojim okuplja stručnu javnost i potiče rasprave o pismenosti i dobrobitima čitanja u hrvatskom društvu. Ovogodišnja tema Pismenost i kultura čitanja u doba promjene svakako je aktualna i ide u korak s vremenom.

Gradska knjižnica Vodice svojim projektom „BRNISTRA“ kao i raznim drugim sadržajima i manifestacijama također potiče svoju užu i širu javnost na razvoj pismenosti i čitanja.

IMG 1695  Copy

Za članove Udruge umirovljenika Grada Vodica doslovno vrijedi ona da su u „penziji", a nikako u „mirovini". Gotovo da nema dana kad nisu u nekakvoj „akciji". Osim uobičajenih aktivnosti i kartaških druženja u „Čidentovoj" kući, naši dragi umirovljenici putuju, plešu, rekreiraju se (dva puta tjedno u knjižnici), a često organiziraju i zanimljiva predavanja.

Fabijan Katarina I Zeljko Proitali Najvise Knjiga U 2019 Godini 2 20191111 2076451523

Povodom Dana hrvatskih knjižnica nagradili smo naše najmarljivije članove u ovoj godini. To su četvrtaš Fabijan Cukrov koji je pročitao najviše knjiga među djecom do 12 godina, sedmašica Katarina Juričev-Barbin među mladima (od 13 do 19 godina) i Željko Juričev među odraslima. Pohvale svima trima!

Fabijan Katarina I Zeljko Proitali Najvise Knjiga U 2019 Godini 1 20191111 2019527250

Nakon dodjele nagrada održali smo i kviz za djecu. U finalu ovog natjecanja sudjelovali su Franka i Toni Marinčić, Roko Juričev-Barbin i Fabijan Cukrov. Svi su iskazali odlično poznavanje štiva koja se čitaju u njihovom uzrastu. Svima čestitamo, a pohvaljujemo i Martinu kao sastavljačicu pitanja i Blanku koja je u Tarikovom stilu vodila kviz. J

Fabijan, Katarina i Željko pročitali najviše knjiga u 2019. godini_2Fabijan, Katarina i Željko pročitali najviše knjiga u 2019. godini_10Fabijan, Katarina i Željko pročitali najviše knjiga u 2019. godini_3Fabijan, Katarina i Željko pročitali najviše knjiga u 2019. godini_4Fabijan, Katarina i Željko pročitali najviše knjiga u 2019. godini_6Fabijan, Katarina i Željko pročitali najviše knjiga u 2019. godini_9Fabijan, Katarina i Željko pročitali najviše knjiga u 2019. godini_5

Stranica 1 od 27

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  18.75%
 • 20 do 50 knjiga
  28.13%
 • 10 do 20 knjiga
  15.63%
 • 1 do 10 knjiga
  25%
 • ne čitam
  12.5%

Foto

Video

Facebook