DSC 1442

Izložba Marine Jurković "Vrijedno života"

   U Gradskoj knjižnici Vodice postavljena je izložba fotografija nazvana „Vrijedno života“ šibenske novinarke Marine Jurković.

Prekjučer je Marina u Šibeniku predstavila svoju knjigu „Na braniku sjećanja“, sastavljenu od razgovora sa sudionicima Rujanskog rata, vođenih dva desetljeća nakon njega i objavljivanih u Šibenskom listu. Osobe sa kojima je Marina razgovarala odabirala je sa fotografija koje je snimala u ratnom periodu. Mnoge je snimila i u situacijama koje su zahtijevale odvažnost. Kako je rekla jednom zgodom, šibenski i hrvatski novinari nisu puno marili za proglas koji je izdala Međunarodna federacija novinara, a u kojem se kaže da ni jedna reportaža nije vrijedna ljudskog života.

   Ovo nije prva Marinina izložba ratnih fotografija u Vodicama. I prije devet godina, kad je odlučila prvi put izložiti ih na ovaj način, učinila je to baš u našem mjestu. Izložila ih je tada u Kulturnom centru.

   Na ovoj, koja je sastavni dio brojnih događanja kojima se obilježava 30 godina proteklih od Rujanskog rata, izložila je šezdesetak crno-bijelih fotografija koje osim života na prvoj crti prikazuju i atmosferu u napadanim gradovima. Svojim je fotoaparatom Marina bilježila i mučne pregovore u Žitniću i Pakovom Selu, razmjene zarobljenika, živote izbjeglica i prognanika, a isto tako i djelovanje Umjetničke satnije koja se zdušno trudila podizati moral i narodu i hrvatskim vojnicima. I Marina je pripadala toj satniji. Njene fotografije istinsko su svjedočanstvo jednog vremena koje je obilovalo tugom, ali i vremena u kojem su zajedništvo i spremnost da se obrani svoje bili neupitni.

   Izložbu Marine Jurković, dugogodišnje novinarke „Slobodne Dalmacije“, možete pogledati u vodičkoj knjižnici naredna dva tjedna.

foto: Ante Roca

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  20.51%
 • 20 do 50 knjiga
  28.21%
 • 10 do 20 knjiga
  17.95%
 • 1 do 10 knjiga
  23.08%
 • ne čitam
  10.26%

Foto

Video

Facebook