14.7.2023. Mikael Persson  Otvorenje 28

Otvorena izložba fotografija "Izgubljeno i nađeno" autora Mikaela Perssona

Lako je zaljubiti se u Srimu. A upravo to dogodilo se Mikaelu Perssonu kad ju je sasvim slučajno posjetio prije devetnaest godina. Pa je nastavio sve češće dolaziti u Srimu, prvo turistički, kod obitelji Mile Grubelića, a otprije nekoliko godina i u svoju kuću.

Mikael je Šveđanin, rođen u „hokejaškom“ gradu Vaxjou. Ljubav prema glazbi i fotografiji odvela ga je u svijet reklamne industrije. Vrhunski je fotograf. Koji, došavši na jadransku obalu, sve češće počinje fotografirati more. A njime je opčinjen. Voli Mikael i roniti. A, kako je ekološki osviješten, nastoji iz mora izvaditi što više predmeta koji su u njemu završili zbog ljudskog nemara. Pa ih onda i posnimi. U svom studiju u Švedskoj. Ispadne to i više nego zanimljivo. I umjetnički vrijedno. A, kako to izgleda, moglo se vidjeti sinoć na otvorenju Mikaelove izložbe u vodičkoj knjižnici. Gramofonska ploča, cipele, boce, alat, dječje igračke,… Sve to našlo se u njegovom objektivu.

Mikaelov rad predstavila je Sanja Radin-Mačukat, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice. U tome joj je, prevodeći njen govor na engleski, pomagala gospođa Jasna Juras kojoj ovom prigodom iskreno zahvaljujemo.

Dolaskom na otvorenje izložbe, srimarskog Šveđanina podržali su predstavnici Likovne udruge „More“, a i vodički majstori fotografije Šime Strikoman (koji je i puno više od toga), Šime Pelajić i Mirko Poljičak. Naravno da otvorenje nije moglo proći bez gospodina Mile Grubelića. Jednog od „krivaca“ što je Mikael toliko puno zavolio Srimu. Ni na ovom događaju nisu izostali gradonačelnik Vodica Ante Cukrov i predsjednik Gradskog vijeća Marko Mačukat. Pohvalno.

Mikaelovu izložbu, koju je on nazvao „Izgubljeno i nađeno“, možete pogledati kroz naredna dva tjedna, a što se njega tiče, mi mu želimo da i nadalje uživa u svojoj Srimi. Svojoj (polugodišnjoj) bazi. Pa i u onoj bazi s velikim početnim slovom B. Vjekinoj. J

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  18.87%
 • 20 do 50 knjiga
  32.08%
 • 10 do 20 knjiga
  18.87%
 • 1 do 10 knjiga
  22.64%
 • ne čitam
  7.55%

Foto

Video

Facebook