Dolores Bujas

Otvorenje izložbe "Zagonetna priča"

Ispis

Šiben(čan)ka Dolores Bujas najbolji je primjer kako je odlazak u mirovinu odlična prilika da više vremena posvetite svojim hobijima. U njenom slučaju to su planinarenje, pisanje i slikanje. Jedan od njenih prijatelja (Neno) iz svijeta pisane riječi i posjetitelj sinoć otvorene Doloresine izložbe slika u vodičkoj knjižnici, kazao nam je kako ona rano ustane, „oboruža“ se kavom i onda otputuje u neko lijepo prirod(i)no okruženje u kojem uživa i upražnjava svoju potrebu za bavljenje umjetnošću. I svejedno je da li joj je u ruci kist ili olovka, slika li ili piše, Dolores u tim trenucima uživa i „diše punim plućima“. Donedavna zaposlenica Općine Tribunj „otpustila“ je brojke i proračune i „predala“ se svijetu umjetnosti. Oni koji je bolje poznaju kažu da je zaigrana i da ne robuje nikakvim pravilima. To i o njenoj umjetnosti, posebice slikama, misli i Zdenka Bilušić, likovna pedagoginja i voditeljica Odjela za vizualnu kulturu šibenske knjižnice, o čemu je na sinoćnjem otvorenju izložbe govorila ravnateljica Gradske knjižnice Vodice Sanja Radin-Mačukat, predstavljajući Dolores koju i sama poznaje dugi niz godina. Među ostalim, čuli smo i „da nas Dolores svojom poetskom i čipkastom ornamentikom uvodi u intiman i bogat svijet svojih sanja, boja i mirisa“. Citirajući prof. Bilušić ravnateljica Radin-Mačukat rekla je i „da je jezik u nje lirski i intimistički, blag i snažan u isto vrijeme i, možda baš zato, lako dopire do gledatelja.“
A, bilo je baš lijepo na otvorenju izložbe za koju je Dolores rekla da nije posve samostalna jer osim njenih 36 slika prostor multimedijalne dvorane vodičke knjižnice krasi, i to baš doslovno, i jedna slika Doloresina obožavanog unuka Maka. I on ju je sinoć došao podržati. A prigodu nisu propustili ni njene prijateljice i prijatelji iz likovne udruge „Tempera“ i oni iz neformalne skupine amatera pisaca „Nema labavo“ koja djeluje pri Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ iz Šibenika. Naravno da su izložbu došli posjetiti i domaći ljubitelji likovne umjetnosti, a i među njima je bilo dugogodišnjih Doloresinih prijatelja i poznanika. Gosti iz Šibenika iskoristili su svoj dolazak i za kratku šetnju Vodicama koje su ih se sinoć baš pozitivno dojmile. Tako barem kažu (a mi ćemo im vjerovati). A ono u čemu su, osim ugodne šetnje i razigranim slikama Dolores Bujas, sinoć mogli uživati, jest i nadahnuto sviranje klavijatura glazbenika i pedagoga Damira Fržopa, koji je time dodao „šug“ (ili možda šlag?) ionako lijepom druženju. Cijeli događaj popratili su i Ante Roca – Arelištov fotoaparatom i Jurica Cindrić iz Televizije Šibenik kamerom (za današnje „Aktualnosti iz grada“ i nedjeljni „Kutak za kulturni trenutak“.
Izložba slika Dolores Bujas i malenog Maka koju su oni nazvali "Zagonetna priča" moći će se razgledati narednih mjesec dana.