Novosti

Festival Poezije 32 20191026 1357891728

Sinoćnju večer, koja je u Gradskoj knjižnici Vodice okupila dvadesetero poeta, netko od prisutnih nazvao je festivalom poezije. Bez natjecateljskog prizvuka. Jer da je takav teško bi se u moru poezije razlivenom po prepunoj dvorani bilo odlučiti samo za pojedinu koja vam se svidjela.

Profesor Ivica Puljak Odrzao Dva Predavanja 5 20191022 1080732095

Rijetke su prilike kad uživo možete poslušati što o nekim od najvažnijih pitanja koja si možete postaviti, primjerice o tome što smo, odakle dolazimo i kamo idemo, misli i zna netko od vrhunskih znanstvenika. A profesor Ivica Puljak je sasvim sigurno baš to. I to ne samo zbog činjenice da je 2012. godine sudjelovao u timu koji je u laboratoriju švicarskog CERN-a otkrio Higssov bozon.

IMG 7406

Mini turneju po primorskim mjestima naše županije (Tisno, Murter, Šibenik) i predstavljanje svoje knjige „Glazba kao lijek“ pijanist Josip Joe Meixner završio je sinoć gostovanjem u vodičkoj knjižnici. 

Život je posvetio glazbi, a kada je prije nekoliko godina bio prisiljen boriti se sa zdravstvenim problemima počeo je ispitivati učinak određenih vrsta glazbe na svoje zdravstveno stanje te je tako otkrio njeno ljekovito djelovanje. Nakon tog saznanja, gospodin Meixner se posvetio „piano medicini“, blagotvorno nježnoj i osjećajnoj klavirskoj glazbi s primjetnim učinkom na slušatelja, učinkom koji je u Austriji dobio i potvrdu od stručnjaka utemeljenu na najmodernijim znanstvenim metodama ispitivanja. O svojim saznanjima napisao je knjigu i snimio 65 minutne CD-ove sa glazbom koja smiruje i opušta. Knjigu je izvorno napisao na njemačkom jeziku, jer je u trenutku njena stvaranja živio u Austriji, a naknadno je prevedena na hrvatski i još nekoliko drugih jezika. Knjiga i autorova saznanja o utjecaju glazbe na ljudski organizam izazvali su veliko zanimanje pa je zadnjih godina i čest gost popularnih televizijskih emisija poput HRT-ove Na rubu znanosti. I sinoćnje gostovanje u vodičkoj knjižnici pobudilo je velik interes publike zainteresirane za ovu temu. Nakon predavanja gospodin Meixner okupljene je „nagradio“ i maestralnim muziciranjem kakvo se može čuti samo na ponajboljim svjetskim pozornicama.

Inače, maestrova povezanost sa Vodicama traje od 1976. godine kada je kao 19–godišnji klavijaturista popularnog sastava Combo 5 svirao na terasi „Borika“. Otada traje i njegovo prijateljevanje sa Katom Škugor (Čunčilovom) koja je pripomogla Sanji Radin-Mačukat, ravnateljici knjižnice, u organizaciji ovotjednih predavanja u našem zavičaju. Predavanju u Vodicama je, među ostalima, prisustvovao i gospodin Ivica Bobinec, vodički Zagrepčanin, dugogodišnji stanovnik Plimice, koji je također „combovac“. Prisjetili su se zajedničkih svirki iz sedamdesetih i turneja sa Arsenom, Markom Novoselom, Radojkom Šverko,… Nakon tog perioda gospodin Meixner živio je do prije nekog vremena u inozemstvu, ponajviše u Beču i Los Angelesu. Svirajući kao pijanist surađivao je sa najvećim imenima u svijetu glazbe. Nedavno se vratio svom rodnom Sisku za kojeg tvrdi da je grad po „mjeri čovjeka“, mjesto koje zove dom i koje će mu biti oaza u kojoj će moći još dublje „zaroniti“ u svijet glazbe.

Josip Meixner održavao predavanje o glazbi koja liječi_3Josip Meixner održavao predavanje o glazbi koja liječi_4Josip Meixner održavao predavanje o glazbi koja liječi_5Josip Meixner održavao predavanje o glazbi koja liječi_6Josip Meixner održavao predavanje o glazbi koja liječi_7Josip Meixner održavao predavanje o glazbi koja liječi_1Josip Meixner održavao predavanje o glazbi koja liječi_2

Otvorena Izlozba Sian Se Vedranka Sikia Balare 11 20190809 1346189863

Kad na istom mistu zapivaju murterske „Mele“ i vodiški „Bunari“, onda je to, kako bi rekli Boris i Oliver, prava fešta (od uhu ugodnog zvuka). A okupio ih je večeras njihov prijatelj Vedranko Šikić Balara, murterski i kurnatarski umjetnik, koji se u vodičkoj knjižnici predstavio sa 65 crteža nastalih u nepunih godinu dana. Kroz njih i izložbu nazvanu „Sićan se…“ Vedranko je prikazao svoj i život murterskog čovika, od onih najranijih dana i djetinjstva do doba odrastanja i sazrijevanja.

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  21.67%
 • 20 do 50 knjiga
  30%
 • 10 do 20 knjiga
  18.33%
 • 1 do 10 knjiga
  21.67%
 • ne čitam
  8.33%

Foto

Video

Facebook