Novosti

20240424 104834 Kopija

Gradska knjižnica Vodice uključila se u ovogodišnje obilježavanje Noći knjige s  nekoliko programa za djecu i dva zanimljiva predavanja za ljubitelje glagoljaškog pisma.

Prvog je održala mag. archeol. Diana Čorić. Ona je prisutnima u multimedijalnoj dvorani pričala o ranom utjecaju bizantske kulture među Hrvatima, o čemu svjedoče glagoljski spomenici iz Dalmacije koji govore u prilog širenju glagoljice južnim putem iz makedonskog kulturnog kruga.

O širenju glagoljice sjevernim putem, pod utjecajem karolinške kulture, svjedoče Zalavarski ulomci koji potvrđuju upotrebu glagoljice u Panoniji krajem 9. stoljeća.

Ta dva pravca širenja na tragu su razmatranja splitskih sinodalnih spisa iz 925. g. te nekih drugih dokumenata koja su dovela do zaključaka da su Dalmacija, kao i neki dijelovi Slavonije, prostori u kojima se glagoljska pismenost najranije pojavila. Pojava glagoljske pismenosti u Istri i na Kvarneru nešto je kasnija i dobro je rasvijetljena.

Drugo predavanje održao je prof. dr. sc. Kristijan Juran.  On je govorio o kurzivnoj glagoljici, osvrnuvši se pri tome na pisanu glagoljsku građu šibenskog područja,  tj. Šibenske biskupije u razdoblju od 16. do 18. stoljeća. Riječ je o rukopisnoj ostavštini svećenika glagoljaša koji su djelovali u župama Šibenske biskupije. U toj ostavštini prevladavaju upisi u matične knjige krštenih, vjenčanih i umrlih, od kojih su mnogi objavljeni u knjigama što ih je posljednjih desetljeća publicirao Državni arhiv u Šibeniku. Profesor je u sklopu svog rada izdvojio i jedan novopronađeni spis, a riječ je o sporu koji se odnosi na vodičkog župnika Bartola Juričevića iz prve polovine 17. stoljeća.

Spomenute publikacije šibenskog Državnog arhiva od jučer se nalaze i u fondu vodičke knjižnice. U ime ravnateljice Državnog arhiva u Šibeniku, gospođe Nataše Mučalo, ravnateljici Gradske knjižnice Vodice Martini Tabula uručio ih je profesor Juran. Iz knjižnice se iskreno zahvaljuju na vrijednom daru, a zahvale upućuju i na adrese sinoćnjih predavača, vodičke arheologinje Diane Čorić i murtersko-zadarskog profesora Kristijana Jurana.  IMG 0015

IMG 0007

U skladu s temom ovogodišnje Noći knjige, održali smo "dinosaurastu" pričaonicu. Čitale su se priče i pjesmice o dinosaurima, a nakon toga, po dobrom običaju, maleni slušači priča pokazali su kako im je likovno izražavanje nešto jako blisko.

IMG 9924

Početkom devedesetih profesor povijesti i povijesti umjetnosti Zvonko Madunić nakratko je predavao u vodičkoj osnovnoj školi. Odnedavno je u mirovini. Prethodno je najveći dio svog radnog vijeka odradio u osnovnoj školi na šibenskim Vidicima.

Nije se bavio samo predavanjem povijesti. Učenike je uvodio i u svijet filma. Dokumentarnog filma. A sve sa ciljem promoviranja naše kulturne baštine.

Jučer se profesor Madunić zakratko vratio u Vodice kako bi predstavio svoj književni opus. Ovog puta to nije bilo u novoj školi, u kojoj je nekoć predavao, nego u staroj. Na rivi. U vodičkoj knjižnici. Predstavio je profesor svoje romane u kojima najčešće obrađuje neke događaje iz ratova. Drugog svjetskog i Domovinskog. I u kojima se prisjeća stradalih. Među ostalima i vodičkih branitelja Miše Ivasa, Željka Grbelje-Điđija i Marinka Karduma. O njima piše u knjizi “Šibenski bedž”.

Sve knjige profesora Madunića, oca pet kćeri, osebujnog romanopisca, uspješnog poljoprivrednika, patriote i borca za pravdu, možete potražiti na policama Gradske knjižnice Vodice.

IMG 9942

Poštovani, ispred knjižnice smo izložili rabljene knjige. Možete ih razgledati, a ako vam se neke svide, možete ih uzeti i zauzvrat priložiti donaciju vodičkom Gradskom društvu Crvenog križa. Knjige će biti izložene do 13 sati. Hvala unaprijed!

IMG 9614

Posjetili su nas maleni prijatelji iz Dječjeg vrtića "Tamaris" i njihove odgajateljice Branka i Danijela. Martina im je pročitala priču "Alba - riba koja živi sto godina", slikovnicu za predškolce i mlađe osnovnoškolce koja sadrži i poučni dio o stanovnicima koraljnog grebena kao i savjete kako se može sačuvati more.

IMG 9370

U katalogu za skupnu izložbu povodom Svjetskog dana voda predsjednica Likovne udruge “More” Manuela Srdarev napisala je da “voda oblikuje krajolik, pruža osjećaj mira i spokoja, a pjesnike, filozofe i umjetnike neprestano inspirira”.
Izložba članova i polaznika likovnih radionica LU “More” otvorena je sinoć u Gradskoj knjižnici Vodice. Svome gradu, kojem je “voda podarila ime”, vodički likovnjaci tradicionalno poklanjaju izložbu kojom slave značaj vode. U svim njenim oblicima.
(Ruko)vodeći ljudi našeg mjesta rado se odazivaju na otvaranja ovih izložbi. I gradonačelnik Ante Cukrov i predsjednik Gradskog vijeća Marko Mačukat. Prepoznali su oni vrijedan i kvalitetan rad u udruzi. Pa se našim “morašima”, osim potporom unutar proračuna”, zahvaljuju i redovitim dolascima na izložbe. Što je pohvalno. A, i motivirajuće. Pogotovo za djecu i njihove mentorice Manuelu Lelu i Mariju Ivanda.
Nakon skupne izložbe u Vodicama, naši likovnjaci predstavit će se i šibenskoj publici. U knjižnici “Juraj Šižgorić” ugostit će ih prof. Zdenka Bilušić, neumorna promotorica likovne umjetnosti.
Za kraj, navest ćemo imena svih sudionika izložbe “Voda u svim svojim oblicima”. To su: Luka Baldić, Franka Roca, Rita Roca, Klara Bašić, Greta Bolanča, Jelena Buhić, Ena Cukrov, Lorna Cvjetković, Ranko Čoga, Luana Juričev, Josip Kralj, Barbara Krošelj, Ivan Kulaš, Cvita Marić, Karmen Marinčić, Petra Mihić, Marcela Miškić, Mia Škarić, Sara Topić, Frane Cukrov, Lara Karlo, Franka Marinčić, Mia Perković, Adriana Popović, Petra Paškov, Iva Josipović, Dora Barbarić, Antonio Barić, Vesna Fržop, Milena Grudić, Roko Ivanda, Marija Juričev-Barbin, Doris La Mazza, Vladimir Mihoković-Miha, Kseniya Noryk, Šime Pelajić-Brunac, Jerka Petrov, Ante Roca, Ivana Skroza, Neven Srdarev i Jadran Zelenčić.
Jadran je posljednji na spisku jer je tako odredila abeceda, ali njega valja posebno istaknuti zbog činjenice da svaki put kad LU “More” ima izložbu, on najmanje tri puta prevali put od Zadra do Vodica (i obratno). Kad je nedavno dolazio po svoju sliku s prethodne izložbe, pljusak i olujno jugo koje je tog dana okup(ir)alo Staru školu smočili su ga do kože. Mislite da je bio ljut zbog toga? Vjerujte, niti malo. To je tako kad živite umjetnost.

IMG 9326

Dobroslav Rajić odavna se udomaćio u vodičkoj knjižnici.  Ponekad ga knjižničarke zovu i “broj 500”, jer pod tim rednim  brojem je upisan. Ipak, i pored toga dugo im je trebalo da saznaju za njegovu kreativnu stranu. Za svoju dušugospodin Rajić  slika, oblikuje od žice i naplavina, a najradije od svega izrađuje minijaturne makete brodova koristeći pri tome guščja i prepeličja jaja te ljuske od oraha. Jaja voli i ukrašavati. Na nagovor ekipe iz knjižnice prvo je o tome progovorio za Info Vodice, a od danas njegove uratke  možete vidjeti i uživo u Gradskoj knjižnici Vodice. Zahvaljujemo mu što je svojom izložbom obogatio kulturnu ponudu Vodica u ovo (pred)uskrsno vrijeme. Sutra će mu se izložbom “Voda u svim svojim oblicima” pridružiti i članovi i polaznici likovnih radionica LU “More”. Otvorenje njihove izložbe je u 19 i 30 h.

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  21.67%
 • 20 do 50 knjiga
  30%
 • 10 do 20 knjiga
  18.33%
 • 1 do 10 knjiga
  21.67%
 • ne čitam
  8.33%

Foto

Video

Facebook