Novosti

46495648 354076465169041 5835735754868785152 N

 

Središnji koordinacijski odbor Akcije Gradovi i općine - prijatelji djece kojeg čine predstavnici Saveza društava "Naša djeca Hrvatske", Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatrijau, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Udruga gradova, općina i koordinatora iz gradova i općina, na današnjoj svečanoj sjednici, održanoj u Zagrebačkoj gradskoj skupštini, dodijelio je pohvalu za uzorno provedenu akciju "Mala brnistra" koju su zajedno sproveli Gradska knjižnica Vodice, Prometna policija PU šibensko-kninske, BBK "Orlov krug" Vodice i "Karika bike tours". Nagradu je iz ruku predsjednice Središnjeg koordinacijskog odbora prof.dr.sc. Aide Salihagić Kadić u ime nagrađenih primila ravnateljica Gradske knjižnice Vodice Sanja Radin-Mačukat.

Ec26HnBA

Gledati teške teme, razmišljati o njima i razgovarati nije lagano, ali je važno. Zato je kod nas sinoć u organizaciji Maje i Klare iz Šibenske udruge mladih i Udruge Roda, održana projekcija dokumentarca Zuzane Limove „Između nas". Nakon što je HRT odbio prikazati film jer, kažu, prikazivanje svakodnevnice rodilišta u srednjoj Europi ne predstavlja konstruktivan doprinos rješavanju problema u našem zdravstvenom sustavu, on je prikazan u nekoliko hrvatskih gradova!

Ova hrabra redateljica snimila je dokumentarac koji je podigao popriličnu prašinu u Slovačkoj, a vodi nas iza zatvorenih vrata rodilišta gdje samo trudnice smiju ući. Iza tih vrata, čin rađanja je samo rutinski posao osoblja, a svi, pa tako i one primalje i liječnici koji uviđaju nedostatke ovakvog pristupa, moraju se prilagoditi suludim pravilima koja se desetljećima nisu mijenjala. Umjesto da slijede svoju intuiciju tijekom rađanja novog života, najprirodnijeg događaja, žene moraju slijepo slušati naredbe zdravstvenih djelatnika, podvrgnuti se zastarjelim postupcima, tijekom kojih rijetko tko ima sluha za njihove osjećaje i potrebe. Autentični kadrovi snimani su tijekom porođaja u javnoj bolnici u Bratislavi, a slijede ih priče žena koje su se usudile progovoriti. Razgovori sa zdravstvenim osobljem razotkrivaju mračnu stranu zdravstvenog sustava koji radije bira lijekove i silu, nego humanost, osjećaje, dostojanstvo drugog ljudskog bića i uvažavanje instinkta ženskog tijela.

Nažalost, surova stvarnost slovačkih rodilišta i praksi u mnogim detaljima nalikuje iskustvu rađanja u Hrvatskoj. Podizanje svijesti javnosti i poticanje žena koje su na svojoj koži doživjele nehumanost hrvatskog zdravstvenog sustava da ispričaju svoje priče, jedini je način da se ovaj problem konačno stavi na dnevni red. Dok šutimo i trpimo, nećemo promijeniti ništa!

Zamislite svijet u kojem žive ljudi koji su došli na svijet bez požurivanja, suvišnih lijekova, nepotrebne sile i rezova te okruženi ljudima koji ih vole...

Trailer filma možete vidjeti na sljedećoj stranici: https://www.youtube.com/watch?v=Hla2PpjLdAI

28225725237 40dcc6cec6 B

Postala je tradicija da se krajem školske godine u Gradskoj knjižnici Vodice, svojom skupnom izložbom, predstave djeca polaznici likovnih radionica koje za njih organiziraju članovi Likovne udruge „More".

Više o otvorenju završne izložbe polaznica i polaznika Likovne udruge More možete pogledati na stranicama portala Infovodice: http://www.infovodice.com/kulturne/10501-kruna-marljivog-rada-kroz-cijelu-skolsku-godinu-polaznici-likovnih-radionica-udruge-more-predstavili-se-skupnom-izlozbom.html

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  18.87%
 • 20 do 50 knjiga
  32.08%
 • 10 do 20 knjiga
  18.87%
 • 1 do 10 knjiga
  22.64%
 • ne čitam
  7.55%

Foto

Video

Facebook