Umjetna Inteligencija U Noći Knjige 21.4.2023. 2

Tonči Juričev-Grgin održao predavanje o počecima umjetne inteligencije

S obzirom da je tema ovogodišnje Noći knjige umjetna inteligencija i u vodičkoj knjižnici bilo je nekoliko događaja posvećenih tome.

Među ostalim, održano je i predavanje u kojem je Tonči Juričev-Grgin, autor Etnološke kibernetičke zbirke Vodica i vrsni matematičar i informatičar, akcent stavio na začetke umjetne inteligencije. Kad je o tome riječ, onda je ime britanskog matematičara Alana Mathisona Turinga neizostavno. Bio je kriptograf i teoretičar računalstva (nećete pogriješiti ako koristite i riječ računarstvo) i smatra se ocem umjetne inteligencije. Svoje predavanje gospodin Juričev-Grgin ponajviše je posvetio njemu i njegovom dešifriranju njemačkih tajnih poruka u Drugom svjetskom ratu. Analize kažu da je njegovom zaslugom rat trajao dvije godine kraće i da je time spašeno 14 milijuna ljudskih života.

U predavanju je bilo govora i o tome što nam nosi buduće vrijeme u kontekstu sve većeg razvoja na polju umjetne inteligencije i eventualnih opasnosti koje sa sobom donosi taj napredak.

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  18.87%
 • 20 do 50 knjiga
  32.08%
 • 10 do 20 knjiga
  18.87%
 • 1 do 10 knjiga
  22.64%
 • ne čitam
  7.55%

Foto

Video

Facebook