Kseniya Otvorenje Izložbe 29

Ukrajinka Kseniya Noryk izlaže u Gradskoj knjižnici Vodice

Prije izložbe koja je sinoć otvorena u Gradskoj knjižnici Vodice, ukrajinska umjetnica Kseniya Noryk izlagala je u Dnjepru, Kijevu, Odesi i Varšavi. To su bile skupne izložbe, ova joj je prva samostalna.

Ljubav prema crtanju, stvorena u djetinjstvu, trajno ju je usmjerila prema umjetničkim vodama. U rodnom Dnjepru studirala je slikarstvo, a na Kijevskoj akademiji likovnih umjetnosti i arhitekture završila je i studij restauracije slika.

Radila je kao učiteljica slikarstva u Umjetničkoj školi za djecu grada Dnjepra. Paralelno s tim redovito je slikala. Brojna njena djela, tristotinjak otprilike, nalaze se u privatnim zbirkama diljem svijeta.

Od 2009. godine živjela je u Kijevu. Sve do rata i ruske agresije na Ukrajinu. Tada odlazi na pola godine u Varšavu, a nakon toga odlučuje se za dolazak u Vodice. Ne bez razloga. Na jednom od svojih brojnih ranijih putovanja upoznala je naše mjesto i „na prvu“ ga zavoljela. Vodice su joj i odmak od življenja u puno većim gradovima, ali i inspiracija. Velika. Jer, kako sama kaže, „gdje god pogledam vidim motiv koji me tjera da uzmem kist u ruke“.

U Vodicama je pronašla i puno ljudi s kojima dijeli strast prema umjetnosti. To su članovi Likovne udruge „More“. Oni su razlog više da svoj život veže uz Vodice.

Zavoljela je Kseniya i vodičku knjižnicu pa je s posebnim zadovoljstvom svoju izložbu pripremila baš u njoj. Istakla je to i sinoć, u svom obraćanju, a posebno se zahvalila ravnateljici knjižnice Sanji Radin-Mačukat koja je moderirala otvaranje njene izložbe.

Kseniya svoje radove zasniva na realističkom i naturalističkom promatranju prirode. Ponekad sliku završi vrlo brzo, ali ima i situacija kad prethodno duboko i dugo promišlja o tome kako nešto naslikati. I u kojem formatu. A, ova izložba pokazuje da ih ima svakakvih. Od minijatura do jako velikih.

Slikanje je njena strast. I jako voli svoj posao. Mada, kako ona kaže, ima u životu slikara i trenutaka koji nisu baš onako idilični kako se to čini nekome sa strane.

Među devedesetak izloženih radova na ovoj izložbi, ima ih iz svih razdoblja njenog stvaralačkog života. Od onih iz studentskih dana do ovih nastalih zadnjih mjeseci u Vodicama. Na njima, sasvim jasno, prevladavaju ovdašnji motivi. Trgovi, stare ulice, kamene kuće, more, galebovi,…

Jedne od ljepših uspomena iz djetinjstva Kseniya vezuje za odlazak s roditeljima na more. To ju je činilo posebno sretnom. San o boravku na moru postala je njena stvarnost. Ono je sada svakodnevno pred njenim očima, puni joj srce i dušu i trajno ju inspirira.

A, da iz tih inspiracija nastanu predivne slike, uvjerit će se svi koji navrate u Gradsku knjižnicu Vodice kroz naredna tri tjedna i pogledaju Kseniyinu izložbu „Boje, kistovi, inspiracija“.

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  21.67%
 • 20 do 50 knjiga
  30%
 • 10 do 20 knjiga
  18.33%
 • 1 do 10 knjiga
  21.67%
 • ne čitam
  8.33%

Foto

Video

Facebook