192211998 4095948237164126 5185769943840764697 N

Znanstveni kolokvij o Ivi Brešanu

Prije 85 godina rođen je u Vodicama Ivo Brešan, velikan hrvatske književnosti. Sjajni romanopisac, dramatičar i filmski scenarist napustio nas je prije četiri godine. Iza njega ostala su brojna djela i sjećanja na čovjeka koji je kritički progovarao o sredinama i vremenu u kojem je živio. Zasigurno ga se najviše pamti po „Hamletu u Mrduši Donjoj“, ali sva su Brešanova djela vrijedna i spomena i ponovnog iščitavanja (ili gledanja predstava i filmova).

Danas se o profesoru Brešanu pričalo u vodičkom Kulturnom centru. Okupili se njegovi prijatelji, štovatelji i četvero profesora sa Filozofskih fakulteta zadarskog i mostarskog sveučilišta. Okupilo ih u Vodicama održavanje Prvih Brešanovih dana i Znanstvenog kolokvija o književnom stvaralaštvu ovog velikog hrvatskog književnika. Profesor Jure Zovko upitao se „Postoji li tertium comparations između Hamleta na danskom dvoru i Hamleta u Mrduši Donjoj“, profesorica Kornelija Kuvač-Levačić pričala je o „Fantastičnom i političnom u pripovjednoj u prozi Ive Brešana“, njena kolegica Maja Ferenec Kuća dotakla se „Društvene katarze Brešanove dramske poetike“, a profesor Mate Penava usporedio je „Orwellov i Brešanov distopijski diskurs“. Bilo je predviđeno i predavanje profesorice Ane Gospić Županović o „Brešanovoj metateatralnosti“, ali nju je bolest spriječila u dolasku na ovaj skup.

Na samom početku, prije ovih četiriju predavanja, prikazani su video isječci iz triju predstava koje su prijašnjih godina, pod redateljskom palicom profesora Zdravka Todorovića, odigrali glumci Dramske amaterske družine Vodice. Naravno, sve predstave su za predložak imale Brešanova dramska djela.

Bio je to dobar uvod u skup za kojeg je profesor Zovko kazao da zasigurno nije „prvi mačić koji se baca u vodu“. Dapače. Idućih godina program će vjerojatno trajati i dulje od jednog dana, a u njemu će sudjelovati i još pokoje poznato stručno ime. Tu prije svih mislimo na profesoricu Julijanu Matanović, idejnu začetnicu Brešanovih dana u Vodicama.

Skup je organizirala Gradska knjižnica Vodice, naravno uz stručnu pomoć spomenutih sveučilišnih profesora, i u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem i Turističkom zajednicom Grada Vodica. Financijski su ga potpomogli Ministarstvo kulture i medija i Šibensko-kninska županija.

Valja još napomenuti da je moderatorica programa, kojeg je na početku otvorila Gordana Birin, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, bila Sanja Radin-Mačukat, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice.

Sudionici Znanstvenog kolokvija obišli su nakon skupa staru vodičku gradsku jezgru. Među ostalim, i Rocinu ulicu u kojoj se 1936. godine rodio Ivo Brešan. U tom obilasku imali su stručnog vodiča, mladog turističkog zanesenjaka Ivana Cukrova, koji im je pričao o vodičkim bunarima, Čorićevom turnju, crkvama,…

Sveučilišni profesori naposljetku su posjetili i Gradsku knjižnicu Vodice.

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  20.51%
 • 20 do 50 knjiga
  28.21%
 • 10 do 20 knjiga
  17.95%
 • 1 do 10 knjiga
  23.08%
 • ne čitam
  10.26%

Foto

Video

Facebook