Povijest

Povijest vodičkih knjižnica i čitaonica datira s kraja 19. stoljeća, a u vrijeme kada je velik broj "narodnjaka" težio prosvjećivanju stanovništva i oživljavanju hrvatske nacionalne ideje. U Vodicama je 1886. godine osnovana Hrvatska čitaonica, koja je s kraćim ili duljim prekidima djelovala kao okupljalište vodičkih mladića. Kao odraz socijalnih i političkih zbivanja u Dalmaciji, Hrvatskoj i Europi, 1903. godine osnovano je društvo Hrvatski Sokol.

Razvoj kulturnog života Vodica s početka prošlog stoljeća, pripada pučkom učitelju i publicisti Pavi Roca, koji pokreće prve vodičke novine Razkovani. Prvi broj lista Razkovani izlazi 19. kolovoza, 1921. godine, a 1922. godine tiskan je posljednji 36. broj lista koji je u cijelosti posvećen preminulom uredniku. U okviru Hrvatske čitaonice 1911. godine osniva se prvo glazbeno društvo Fanfara, preteča Vodičke glazbe. Dvadesetih godina prošlog stoljeća Hrvatska čitaonica okupljala je mladež Hrvatske republikanske seljačke stranke. U godinama Drugog svjetskog rata naprasno se prekida cjelokupan kulturni život Vodica, pa i djelovanje knjižnice. Po završetku ratnih zbivanja s radom počinje i čitaonica i knjižnica u sklopu Doma kulture. Početkom pedesetih prestaje kontinuitet djelovanja knjižnice.

Nakon Domovinskog rata, na inicijativu tadašnjeg načelnika Općine Vodice gospodina Rade Ivasa osnovana je Pučka knjižnica i čitaonica Općine Vodice, koju je 24. prosinca, 1995. godine svečano otvorio književnih Ivo Brešan. Prostor u kome je Knjižnica djelovala nije odgovarao potrebama korisnika, a na prijelazu u treći milenij rađa se ideja o novim prostorima.

Ideja o prelasku u odgovarajuće prostore je napokon realizirana 2013. godine kada je završena obnova stare školske zgrade izgrađe 1911. godine. U međuvremenu je došlo do promjene naziva ustanove u Gradska knjižnica Vodice. Službenim otvorenjem, 10. svibnja 2013. godine, žitelji Grada Vodica dobili su u Gradskoj knjižnici Vodice odjel za djecu i mlade, narodni i znanstveni odjel te čitaonicu i multimedijalnu dvoranu na ukupno 240 m2.

Tags:

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  21.67%
 • 20 do 50 knjiga
  30%
 • 10 do 20 knjiga
  18.33%
 • 1 do 10 knjiga
  21.67%
 • ne čitam
  8.33%

Foto

Video

Facebook