Obavijesti

Influencer

Ovogodišnju Animaciju demokracije uvrstili smo u Mjesec hrvatske knjige. Time želimo dati doprinos temi koja stavlja naglasak na potrebu prilagodbe knjižnica potrebama novih generacija i želji da se ukaže na neka obilježja današnjih mladih, a to su: mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost. Naša Animacija demokracije: kako mijenjamo svijet, upravo i jest naš doprinos odgoju, posebno građanskom, mladih Vodičana.

Nimalo Strašan Krokodil Baner Za Gkv I Fejs

Jedan simpatičan krokodil koji živi uz rijeku Nil samo se htio s nekime igrati. Kad si krokodil, baš i nemaš puno društva jer te se svi boje. Imaš najoštrije zube i najbrže plivaš, ali to se drugima baš i ne sviđa. „Zar zato što sam krokodil nisam lijep, blag i tih?“ razmišljao je tužno taj simpatični krokodil…

Slikovnicu „Nimalo strašan krokodil“, predivnu, toplu i jednostavnu priču o prijateljstvu predstavit će njena autorica Pepa (Marijana Lubina) u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, u petak, 21. listopada u 18 sati na Dječjem odjelu naše knjižnice. Vidimo se!

VesnaŠ. Za Mrežne I Događaje

U ovogodišnji program događaja kojim će se u Gradskoj knjižnici Vodice obilježiti Mjesec hrvatske knjige uvršteno je i predstavljanje zbirki poezije Vesne Štulić i Mirjane Zeman. U prvom dijelu programa Vesna Štulić predstavlja svoju zbirku "Maslina nedorečena", a u drugom će obje autorice predstaviti skupnu zbirku pjesama "Sto ruža za Vesnu Parun", koju su objavile zajedno s još dvoje pjesnika, Sanijelom Matković i Zoranom Sovom. Moderatorica predstavljanja je ravnateljica Gradske knjižnice Vodice Sanja Radin-Mačukat, a u programu će sudjelovati i Vodiške Perlice. Ova poetska večer održat će se u srijedu 19. listopada u 18 sati u multimedijalnoj dvorani knjižnice.
Ičaonica 3.3

Čičaonica ("baby rhyme time") je interaktivni program rane pismenosti namijenjen djeci od 6 mjeseci do treće godine starosti. Radionica se sastoji od pjevanja pjesmica i brojalica, igara prstićima, čitanja slikovnica primjerenih uzrastu plesanja i kretanja uz obaveznu interakciju roditelja i djece.
Imajte na umu da se mozak malog djeteta razvija nevjerojatno brzo, a živčane veze razvijene u prve tri godine života potaknute interakcijom s najbližima ostaju zauvijek. „Razvoj pokreta, usvajanje govora i buđenje razmišljanja važni su koraci razvoja u prve tri godine života." (Velički, Vladimira; Katarinčić, Ivanka. Stihovi u pokretu: malešnice i igre prstima kao poticaj za govor. Zagreb: Alfa, 2011.)
Uvjet za sudjelovanje je članstvo djeteta u Gradskoj knjižnici Vodice (besplatno do navršene druge godine života), a nakon toga iznosi 45,21 kunu godišnje do završetka školovanja. Pozivamo Vas da svakako učlanite svoje najmlađe kako biste od najranije dobi stekli zajedničku naviku posudbe i čitanja slikovnica i dječjih knjiga. Vi, s istom iskaznicom, imate mogućnost posuditi priručnike iz područja odgoja i razvojne psihologije.
Na ovim se druženjima okupljamo svaki drugi četvrtak u 17 i 30 sati u Multimedijalnoj dvorani. Veselimo se prvom druženju 13. listopada!

Rsz 2mhk 2022 Drustvene Mreze 01

Dragi naši, za koji dan "ulazimo" u Mjesec hrvatske knjige (15.10-15.11.). Evo jednog kratkog uvodnog teksta o tome...
Živimo u vremenu okupiranom raznim ekranima, medijima i mrežama. Premalo je vremena kada si dopuštamo predah od brzih i nedorečenih informacija i površnih društvenih kontakata. Stoga vas mi pozivamo da s nama obilježite Mjesec hrvatske knjige.

Rsz 2mhk 2022 Drustvene Mreze 01

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, a radi povećanja javne svijesti o značaju i ulozi knjižnica u razvoju zajednica i društva u cjelini, Hrvatsko knjižničarsko društvo organizira digitalnu kampanju pod nazivom Knjižnice uvijek i svugdje! koja će trajati do 15. studenoga 2022. godine, odnosno do ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige.

„Knjižnice su javne kulturne ustanove namijenjene svima koji su u neiscrpnoj potrazi za znanjem, kulturom, obrazovanjem, znanošću, kreativnošću i umjetnošću. Potrebe i zahtjevi društva u odnosu na suvremene knjižnične usluge sve su veće i složenije“, poručuju iz Hrvatskoga knjižničarskog društva i pozivaju knjižnice, njihove korisnike i sve građane da podijele svoje iskustvo korištenja knjižnica te da se uključe u stvaranje novoga viđenja hrvatskih knjižnica.

Digitalnu priču ili jednostavnije - kratak video u kojem će predstaviti svoje viđenje modernih hrvatskih knjižnica, svi zainteresirani mogu poslati preko mrežnoga obrasca Društva, a najoriginalnije priče bit će objavljene na zajedničkoj mrežnoj priči u povodu obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica 2022. godine.

Podijelite s nama vašu digitalnu priču i otkrijte zašto su vam knjižnice važne!

Ivanda  Plakat

Svoju najnoviju knjigu profesor Roko Ivanda posvetio je Srimarskom poluotoku, prostoru kojeg doživljava zavičajem. U knjizi je pokušao „osvijetliti prošlost te zajedničke zatonsko-vodičke kolijevke, kolijevke koja nas je odnjihala, othranila i oblikovala“.

Predstavljanje knjige „Srimarski poluotok i njegovo nasljeđe“ održat će se 8.9. u Kulturnom centru Vodice. Program će moderirati ravnateljica Gradske knjižnice Vodice Sanja Radin-Mačukat, a o knjizi će osim autora govoriti i doc.dr.sc. Suzana Tomaš, mr.sc. Ante Tomaš i prof. Marko Menđušić.

U glazbenom dijelu programa nastupit će klapa „Bunari“ iz Vodica.

Početak predstavljanja knjige je u 20 sati.

O 414508 1024

Poštovani članovi Knjižnice i korisnici usluga, od 1. rujna 2022. godine na snazi je izmijenjeni Cjenik Gradske knjižnice Vodice (temeljen na odluci o promjeni naplativih usluga i naknada u Gradskoj knjižnici Vodice), uz istaknute iznose u kunama i eurima. 

 

Godišnja članarina / Matični član obiteljskog članstva 90,41 kn   12,00 € 
Tromjesečna članarina 45,21 kn   6,00 € 
Godišnja članarina za studente, umirovljenike i osobe starije od 65 godina 45,21 kn  6,00 € 
Godišnja članarina za djecu i mlade do 18 godina 45,21 kn   6,00 € 
Godišnja članarina za djecu do 2 godine 0,00 kn     0,00 € 
Duplikat ili zamjena članske iskaznice 22,60 kn    3,00 € 
Zakasnina po danu po knjizi 0,75 kn    0,10 € 
Rezervacija – obavijest telefonom 4,50 kn    0,60 € 
Rezervacija – obavijest e-poštom 0,00 kn    0,00 € 
Pretraživanje interneta za članove Knjižnice ½ sata jedanput dnevno 0,00 kn    0,00 € 
Pretraživanje interneta za članove Knjižnice – dodatnih ½ sata 3,77 kn    0,50 € 
Pretraživanje interneta za korisnike koji nisu članovi Knjižnice – ½ sata 7,53 kn    1,00 € 
Međuknjižnična posudba 37,67 kn    5,00 € 
Naknada za izgubljenu ili oštećenu knjigu 113,02 kn    15,00 € 
Ispis A4 c/b 0,75 kn    0,10 € 
Ispis A4 boja 1,51 kn    0,20 € 
Korištenje prostorija uz korištenje IT opreme - po satu 226,03 kn    30,00 € 
Korištenje prostorija bez korištenja IT opreme - po satu 113,02 kn    15,00 € 
Dizajn Bez Naslova 2

U petak, 27. svibnja održat će se II. znanstveni kolokvij: Dani Ive Brešana. Dramski pisac, prozaist i scenarist Ivo Brešan rođen je 27. svibnja u Vodicama te mu kroz ovaj program želimo odati počast u njegovom rodnom mjestu.
Primarni cilj programa je predstavljanje i istraživanje raznolikih dimenzija Brešanova književno-umjetničkog opusa iz različitih perspektiva, od teatrološke i dramatološke, filmološke, književno teorijske, povijesne, sociološke, antropološke, lingvističke, kulturološke do svih drugih koje će doprinijeti temeljitijem razumijevanju i sagledavanju ovoga specifičnoga i vrijednoga opusa u obliku znanstvenog kolokvija.
Brešan nesumnjivo zaslužuje znanstveni kolokvij, jer njegova je osoba iznimno zanimljiva u svojoj slojevitosti i svemu što je nudio. Želimo održati ime Ive Brešana kao predmet zanimanja, od istraživačkog, znanstvenog, akademskog, teatrološkog do dramatološkog i filmološkog. Koliko god ga neki voljeli, a neki ne, želja nam je da ovim skupom zajednički podupremo njegovu veličinu, obranu i temeljito istraživanje Brešanova opusa te potaknemo njegovu popularizaciju kod čitatelja i sugrađana.
Okosnica kolokvija bit će predavanja hrvatskih znanstvenika iz područja filozofije, književnosti, kroatistike i filmske kritike koji se bave ostavštinom njegova opusa, a imat ćemo veliku čast ugostiti i njegovog sina Vinka Brešana.
Program skupa:
10:00 – Uvodni pozdrav (Sanja Radin-Mačukat, mag.bib., ravnateljica Gradske knjižnice Vodice)
10:15 – Prigodno obraćanje Vinka Brešana
10:30 – Kritičko promišljanje na primjeru „Nečastivog na Filozofskom fakultetu“ (prof. dr. sc. Jure Zovko, Sveučilište u Zadru, Odjel za filozofiju)
11:00 – Predodžbe zavičaja u Brešanovim romanima (Što Brešanova pripovjedna proza „zna“ o Dalmaciji?) (izv. Prof. dr. sc. Kornelija Kuvač-Levačić, Sveučilište u Zadru, Odjel za kroatistiku)
11:30 – Stanka za kavu
12:00 – Kratki kurs dugog propadanja iz pera Ive Brešan (doc. Dr. art. Nikola Nikša Eterović, Berlin)
12:30 – Brešanov Hamlet kao kritičar totalitarizma (dr.sc. Mate Penava, Sveučilište u Zadru, Odjel za filozofiju
13:00 – Plenarna rasprava i zatvaranje znanstvenog kolokvija.

Bez Naslova

Gradska knjižnica Vodice ugostit će u srijedu (25.5.) Nikšu Eterovića, kazališnog redatelja i pedagoga. Profesor Eterović dolazi iz Berlina, u kojem je trenutno nastanjen, a održat će nam radionicu pod nazivom „Apoteka poezije“.

Radionica donosi osnovne informacije o interdisciplinarnom projektu „apoteke poezije“ i školovanju. Odvijat će se interaktivno, kroz praktični rad na jednoj od vježbi tretmana poezijom. Na radionici će biti govora i o primjenjivosti vježbe u pristupu raspuklinama i cjelovitosti ličnosti te poticanju znatiželje prema novom i nepoznatom. Radionica je namijenjena osobama koje djeluju u obrazovnom sustavu, od vrtića do fakulteta, socijalnim radnicima, medicinskom osoblju, studentima i svima drugima zainteresiranima.
Početak dvosatne radionice je u 17 sati.
Libraries For Ukraine

Hrvatsko knjižničarsko društvo izražava solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te osuđuje vojnu agresiju Ruske Federacije na neovisnost ove europske države. 
Posebno se solidariziramo s kolegama iz Ukrajinskog knjižničarskog društva te knjižničarima koji na različite načine sudjeluju u obrani svoje zemlje, civilizacijskih vrijednosti te kulturne baštine.
Kao knjižničari dužnost nam je boriti se za slobodu izražavanja te osiguravanje prava na pristup provjerenim i vjerodostojnim informacijama. Europski ured za knjižnične, informacijske i dokumentacijske udruge (𝐄𝐁𝐋𝐈𝐃𝐀) pokrenuo je apel i poziva sve knjižnice u Hrvatskoj da se pridruže programu pomoći izbjeglicama iz Ukrajine.
Gradska knjižnica Vodice svoj mali doprinos ovoj teškoj situaciji pružit će u obliku besplatnog pristupa toplom i ugodnom prostoru knjižnice uz mogućnost besplatnog pristupa internetu i računalima (sa slušalicama i web kamerama), kao i Dječjem odjelu i Odjelu za mlade s didaktičkim igračkama, društvenim igrama, Micro:Bitovima, 3-D printerom i drugom STEM opremom.

IMG 3248

Osim aktivnosti kojima nastojimo poticati djecu od najmlađe dobi da stvore naviku čitanja, redovito organiziramo i radionice koje imaju za cilj da kod mladih razvijaju kreativnost i inovativnost.

Zahvaljujući donacijama IRIM-a (Instituta za razvoj i inovativnost mladih), djeca i mladi, sudjelujući na Micro-bit radionicama imaju priliku naučiti osnove programiranja i robotike, a mogu se upoznati i s mogućnostima koje im pruža 3D pisač. Na Odjelu za mlade napravili smo kutak, stručno nazvan Makerspace, u kojem naši korisnici imaju priliku koristiti Micro-bit, Boson setove dodataka, AQ:bit, Micro:Maqueen, 3D pisač i računala. Količina i raznovrsnost opreme će se povećavati u skladu s potrebama korisnika.

Svi koji navedeno žele samostalno koristiti (uz prisustvo knjižničarke) mogu to učiniti ponedjeljkom, utorkom i srijedom u terminu od 13 do 16 sati. Kontakt i e-mail adresa za prijavljivanje i dodatna pojašnjenja je Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Naravno, i nadalje ćemo u više navrata kroz godinu, u suradnji s IRIM-om, organizirati radionice korištenja spomenute opreme.

Stranica 1 od 26

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  19.15%
 • 20 do 50 knjiga
  31.91%
 • 10 do 20 knjiga
  21.28%
 • 1 do 10 knjiga
  19.15%
 • ne čitam
  8.51%

Foto

Video

Facebook