Mjesec hrvatske knjige

Svake godine u periodu između 15.10. i 15.11. traje manifestacija Mjesec hrvatske knjige koja ima za cilj popularizirati knjige i čitanje. U ovogodišnjem Mjesecu koji ima duhoviti moto „Ajmo HRVATI se s knjigom!“ naglasak je stavljen na hrvatske autore u Godini čitanja. I Gradska knjižnica Vodice redovito sudjeluje u ovoj manifestaciji organiziranjem predavanja, predstavljanja knjiga i radionica.

Spisateljica Nastja Kulović predstavit će svoje knjige „Kud si krenula?“ i „Nešto drugo, priča o ljubavi“. U prvoj piše o svom iskustvu s multiplom sklerozom. I naša druga gošća u Mjesecu hrvatske knjige progovara o poteškoći s kojom se u životu suočava. To je naša mlada sumještanka Anja Cvetković Norda koja će nam predstaviti knjigu „Čitanje treba biti dostupno svima“ u kojoj je čitateljima pokušala objasniti i približiti svijet disleksije.
Novinarka HTV-a Ana Bralić održat će radionicu na kojoj će zainteresirane mlade Vodičane podučiti osnovama (i tajnama) novinarskog zanata, a naši volonteri Lucija Seper i Grgo Birin pripremit će pitanja za kviz koji će tematski biti povezan s knjigama i filmovima snimljenima prema književnim predlošcima.
Na kraju ovogodišnjeg Mjeseca održat ćemo još jednu Animaciju demokracije pod nazivom „Sretni pojedinac čini društvo sretnim“, u sklopu koje će biti i radionica na kojoj će vodički osmaši učiti o toleranciji i prihvaćanju.
Bit će i odlične glazbe koju će nam koncertom priuštiti vodička djeca koja pohađaju Glazbenu školu "Ivana Lukačića" iz Šibenika i Glazbenu školu pri "Vodičkoj glazbi".
I Pričaonice utorkom bit će posvećene hrvatskim autorima i razvijanju zdravih navika odmalena.
Za one koji navrate u Knjižnicu, a ne znaju što bi čitali, pripremit ćemo „vrećice iznenađenja“ s unaprijed pripremljenim knjigama. Naravno, domaćih autora. U vrećicama za djecu, osim dvije slikovnice (priče) bit će i jedna knjiga za odrasle.
Još jednom Vas pozivamo da nam pošaljete video zapise u kojima čitate neku pjesmu ili dio knjige (hrvatskih autora), a koji će biti objavljeni 23.10. u sklopu Čitateljskog maratona https://www.mhk.hr/citateljski-maraton.
Prije samog kraja i objave cjelokupnog rasporeda svih događanja podsjećamo Vas da djeca do 24 mjeseca (navršene druge godine) i prvašići i nadalje imaju pravo na besplatno učlanjenje u Knjižnicu.
Raspored događanja u Mjesecu hrvatske knjige:
19.10. Pričaonica „Magdalenina knjižnica na kotačima“ - Željka Horvat-Vukelja ( u 17 i 30 h)
22.10. Predstavljanja knjige Anje Norda „Čitanje treba biti dostupno svima“ (u 17 i 30 h)
23.10. Čitateljski maraton
26.10. Pričaonica „Vera među knjigama“ - Davorka Premec (u 17 i 30 h)
29.10. Predstavljanja knjige Nastje Kulović "Nešto drugo, priča o ljubavi" (u 17 i 30 h)
2.11. Pričaonica „Naaaajveća čarobna kapa na svijetu“ - Zoran Pongrašić (u 17 i 30 h)
9.11. Pričaonica „Mjesec i ja“ - Andreja Peklar (u 17 i 30 h)
4.11. Novinarska radionica s Anom Bralić (u 16 h)
11.11. Kvizzz iz književnosti by Grgo i Luce (u 18 h)
12.11. Koncert polaznika Glazbene škole "Ivana Lukačića" i Glazbene škole koja djeluje u sklopu "Vodičke glazbe"
15.11. Animacija demokracije – „Sretni pojedinac čini društvo sretnim“ (u 16 h)
 
Može biti slika sljedećeg: knjiga i tekst

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  20%
 • 20 do 50 knjiga
  30%
 • 10 do 20 knjiga
  17.5%
 • 1 do 10 knjiga
  22.5%
 • ne čitam
  10%

Foto

Video

Facebook