Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Pozivamo sve učenice i učenike viših razreda osnovne škole na sudjelovanje na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja.

Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a od 1998. godine organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba – Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice. Od 2011. godine kviz se provodi online, a od 2019. godine prilagođen je i prikazu na pametnom telefonu.  

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021. kao jedan od središnjih programa manifestacije nosi naziv Šest autora traži čitatelja. Kviz će predstaviti tri knjige različitih žanrova koje će obogatiti dječje znanje, predstaviti tri hrvatska pisca i tri hrvatska ilustratora, a djeca će uz online izvore informacija moći puno naučiti o knjigama, njihovim piscima i ilustratorima, temama, likovima... Knjige su: Danijela Pavlek: Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo (ilustracije Vanda Čižmek), Mladen Kopjar: Moj tata Indijanac (ilustracije Davor Pavelić), Ivana Adlešić Pervan: Učim letjeti, a nemam krila (ilustracije Branka Hollingsworth Nara), a sve dodatne upute možete pronaći na stranicama Mjeseca hrvatske knjige. https://www.mhk.hr/kviz/

Kviz se može odigrati do 22. listopada 2021. godine. Popis pobjednika bit će objavljen na mrežnoj stranici kviza najkasnije do 2. studenoga 2021. godine. Na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja javno se izvlače glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program. 

 

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  20%
 • 20 do 50 knjiga
  30%
 • 10 do 20 knjiga
  17.5%
 • 1 do 10 knjiga
  22.5%
 • ne čitam
  10%

Foto

Video

Facebook