Download

Kako se zaštiti na internetu

Iako je do vašeg računala ponekad moguće doći i bez vašeg odobrenja, većinom su vaše odluke prva i posljednja linija obrane. Vaša svijest o informacijskoj sigurnosti najbolji je sigurnosni alat. Slijedite li aktualne
preporuke sigurnosnih stručnjaka i donosite li informirane odluke o vjerodostojnosti sadržaja koji vam se nudi na Internetu, predstavljate tvrd orah za prevarante te će vas velika većina njih jednostavno zaobići u
potrazi za lakšom žrtvom.

Na tehničkoj razini, računalo je potrebno zaštititi odgovarajućim sigurnosnim softverom te ispravnim podešenjima operativnog sustava i aplikacija. Srećom, danas postoji mnoštvo kvalitetnih besplatnih rješenja na ovom području. Izdvojit ćemo
najvažnije elemente zaštite i pravila kojih se dobro držati.

 1. Antivirus/antispyware/antimalware - rješenja za prepoznavanje i zaustavljanje aktivnosti malvera. Antivirusni alat je obavezan dio softverske opreme vašeg računala. Preporučeno besplatno rješenje je Avast! antivirus.
 2. Vatrozid - aplikacija koja ograničava mrežnu komunikaciju između vašeg računala i Interneta; selektivnim propuštanjem prometa izbjegava se neovlaštena komunikacija i smanjuje mogućnost iskorištenja sigurnosnih propusta u aplikacijama koje ne koristite, a koje imaju mogućnost mrežne komunikacije. Windows operativni sustav (XP i noviji) po ugradnji u računalo već sadrži vatrozid s odgovarajućom zaštitom. Vatrozid će vas upitati za odobrenje svaki puta kada neka nova aplikacija pokuša poslati podatke putem mreže.
 3. Automatsko ažuriranje operativnog sustava i aplikacija - sigurnosni propusti u softveru stalno se otkrivaju. Kako vas ne bi ostavili ranjivima, uključite automatsko ažuriranje u operativnom sustavu i svim aplikacijama koje dolaze u kontakt sa sadržajima s Interneta (npr. čitači za PDF dokumente). Operacijski sustav Windows promatra je li automatsko ažuriranje operativnog sustava uključeno te upozorava korisnika ako nije.
 4. Korištenje korisničkog računa sa smanjenim privilegijama (Standard user) - preporučljivo je da korisničko ime kojim se služite u svakodnevnom radu ima ograničen pristup računalu. Na taj način, većina malvera jednostavno neće imati pristup ključnim dijelovima operativnog sustava i neće moći obaviti svoj zadatak. Kada vam zatrebaju veće ovlasti, jednostavno se odjavite i prijavite ponovno kao korisnik Administrator, obavite što trebate i ponovno se prijavite sa svojim svakodnevnim korisničkim imenom.
 5. Alternativni softver - autori malvera ciljaju softver s najvećom bazom korisnika. Ako je moguće, koristite alternativne klijentske aplikacije i preglednike; to se odnosi na web preglednik, klijent elektroničke pošte, preglednik PDF dokumenata, softver za reprodukciju multimedije i sve što dolazi u kontakt sa sadržajem s Interneta. Možete koristiti čak i alternativni operativni sustav, kao što je Ubuntu Linux.
 6. Provjereni sigurnosni alati - kada odabirete sigurnosne alate, ne nasjedajte na oglase po sumnjivim web stranicama. Često se malver krije u obliku lažnog antivirusnog softvera ili stranice koja imitira da je na vašem računalu upravo pronađen virus! Kako biste bili sigurni da koristite provjeren softver, potražite sigurnosni alat koji vas zanima na stranicama Nacionalnog CERT-a ili na portalu AntiBot: ▶ http://www.cert.hr/alati ▶ http://www.antibot.hr
 7. Složene i različite lozinke - računala iznimno brzo mogu isprobavati različite kombinacije imena i lozinki pa su lozinke koje sadrže riječi iz govornog jezika, datume, imena i slično iznimno jednostavne za pogađanje. Dobra lozinka sastoji se od 10 znakova, mješavine slova i brojki. Dodatnu sigurnost pruža korištenje velikih i malih slova te interpunkcijskih znakova. Razumljivo, ovakve je lozinke teško upamtiti, pogotovo ako su različite za svaki servis. Zato postoje aplikacije za upravljanje lozinkama (eng. password manager) koje pomoću jedne lozinke štite sve ostale. Jedna takva aplikacija je KeePass Password Safe.

Više o sigurnosti na Internetu pročitajte:

Anketa

Koliko knjiga (prosječno) pročitate u jednoj godini?
 • Više od 50 knjiga
  21.67%
 • 20 do 50 knjiga
  30%
 • 10 do 20 knjiga
  18.33%
 • 1 do 10 knjiga
  21.67%
 • ne čitam
  8.33%

Foto

Video

Facebook